Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mindless - специалист
Благодаря за отговора AntonBM,
Аз принципно схванах, че идеята е вода да циркулира около капсулите, но предвид на това, че смятам да се използва съвсем нормален воден басейн (т.е. не съвсем стандартен, все пак добре топлоизолиран), идеята с парафинови във водата ми се струва неосъществима, защото тия капсули ще попаднат във филтъра на басейна.
За това ми хрумна басейна да е някак си обвит в парафинова риза, която да поглъща топлината, когато се достигне темпратурата на фазов преход. Наясно съм, че парафина няма да се топи и втвърдява равномерно и евентуалния топлообмен през металната стена на басейна няма да е толкова добър, защото ще има втечнен парафин, обграден от твърд в дадени моменти, но си мисля, че дори и така парафина най-малкото ще действа като добър топлоизолатор, ако не точно като акумулатор. Това последното е чиста спекулация от моя страна, нищо не разбирам от термодинамика, за това ако не съм прав, моля не ме правете на 2 стотикни :)

Колкото до цената, вероятно е висока, но в случая коментираме теоритично.
BobyB - специалист
mindless написа:
Благодаря за отговора AntonBM,
Аз принципно схванах, че идеята е вода да циркулира около капсулите, но предвид на това, че смятам да се използва съвсем нормален воден басейн (т.е. не съвсем стандартен, все пак добре топлоизолиран), идеята с парафинови във водата ми се струва неосъществима, защото тия капсули ще попаднат във филтъра на басейна.
За това ми хрумна басейна да е някак си обвит в парафинова риза, която да поглъща топлината, когато се достигне темпратурата на фазов преход. Наясно съм, че парафина няма да се топи и втвърдява равномерно и евентуалния топлообмен през металната стена на басейна няма да е толкова добър, защото ще има втечнен парафин, обграден от твърд в дадени моменти, но си мисля, че дори и така парафина най-малкото ще действа като добър топлоизолатор, ако не точно като акумулатор. Това последното е чиста спекулация от моя страна, нищо не разбирам от термодинамика, за това ако не съм прав, моля не ме правете на 2 стотикни :)

Колкото до цената, вероятно е висока, но в случая коментираме теоритично.
Това няма никакъв смисъл, в един басейн има толкова много вода, че сам по себе си е предостатъчен буфер, ако изобщо успееш да загрееш водата, после ще държи с дни. Само че това което наричаш изолация на басейн, най-вероятно няма да е достатъчно за изолация на буфер.
mindless - специалист
Смисъла, за който аз мисля е да се поддържа по-ниска температурата на водата и съответно да се намалят топлозагубите. В един басейн има доста вода, но за да го използваш като акумулатор, ако трябва да го загрееш до 80 градуса е едно, а до 40 е друго.
Колкото до изолоцията, тя естествено е тема на изчисления. В момента говоря утопично, а не за вече съществуващ басейн т.е. сега се започва да се прави басейн, който е достатъчно добре изолиран, че да може да се ползва и като акумулатор и вместо да се зазимява като му се източва водата, да се запечатва и да служи за акумулатор на топлинна енергия.
filmatoplo - майстор
Над 40 градуса -лепеното ПВЦ за басейновите тръби- не издържат снадките :wink:
stivemaster - майстор
Развитие на проекта няма за съжаление .В специално проектирана шахта на ниво -150 см ,наполовина вкопан е заложен полипропиленов резервоар PT – 20K - 20 м3 http://webcache.googleusercontent.com/s ... ient=opera .От ноември миналата година къщата е издадена на груб строеж и си седи така .Собственика както бързаше сега като че ли е забравил че искаше да я прави.Не съм го виждал отдавна и не знам дали ще я продължава скоро.

Тема "Термален хидро акумулатор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: