Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
Chefo77 написа:
unicata написа:
Сега се сещам че колегата 8180 е прав, тръбите са собственост на входа/блока, и ако не искаш тръби трябва да се разбереш с комшиите, ако си на последния етаж е лесно, режеш и изхвърляш, ама ако не си какво правиме?!?!?
аз примерно съм на първия, не мога да убедя всички над мен че не им трябва парно нали?
Как така режеш и хвърляш, нямаше ли някакъв съд горе в подпокривното пространство???

Зависи, в повечето случаи няма тъй като е затворена система и няма нужда от разширитерен съд, а просто подаващата тръба преминава във връщаща. така че ако си последен етаж режи и хвърляй, но виж какви са нещата със съседите да не се окаже че има нещо общо със закона за етажната собственост или нещо такова
Simi4 - напреднал
Зависи, в повечето случаи няма тъй като е затворена система и няма нужда от разширитерен съд, а просто подаващата тръба преминава във връщаща. така че ако си последен етаж режи и хвърляй, но виж какви са нещата със съседите да не се окаже че има нещо общо със закона за етажната собственост или нещо такова[/quote]
Колеги, не давайте смело акъл за рязане и хвърляне. Тръбите за топла вода нямат разширителен съд и се връщат от съответното помещение на последния етаж, където е добре да има обезвъздушител, иначе топла вода - нанай (освен ако там не се пуска топлата вода и така да се обезвъздушава). Не така стои въпроса с тръбите за отопление. Ежегодно водата в системата се източва за профилактика. След това при запълването и въздуха се изгонва чрез разширителните съдове.
Като чета, май само аз съм доволен от Топлофикация, а за да разберете защо, ето малко история. 16 години живях в панелен блок. Отоплявах се с какво ли не, стига да е евтино към момента - нафта, дърва, брикети, ток....В резултат топли бяха само отопляваните стаи, а в хола съхнеше мезето. Като се преместихме в Плевен, твърдо решихме - новото жилище да е тухла и с ТЕЦ. За наш късмет си намерихме възможно най-доброто - двустаен среден апартамент с кухня по-голяма от спалнята значи три стаи с баня/тоалетна. За ноември 2011 сметката беше 112лв и включваше 12-13лв такса за топлоотчетното др., 6 кубика гореща вода, сградна инсталация и отопление на жилището - 22-23 градуса (заради внучката). За декември пак толкова но с 5 кубика вода и такса за ония гадове, а за януари 120лв без такса и с 6 кубика вода. 1 кубик вода е 8 лв с ДДС. Смятайте колко съм платил за отоплението на сградата и на жилището. Вертикалните тръби топлят и то много, стига да не са както в блока на тъщата - във външната мазилка. Не искам да си представя ако се откажем от ТЕЦ-а какво ще стане. Та това е. Не правя реклама, системата за отчитане не е съвършена, и при нас има тарикати които пускат радиаторите на 6 и топлата им вода не спира да тече а те не плащат. Защото плащаме ние. Иначе сметките щяха да са още по-ниски. Дано криминализират кражбата на топло. Ако някой се съмнява, сканирам фактурите и ги показвам.
unicata - специалист
Не се съмняваме, защото аз грея две стаи без кухня и плащам по 80-90 лева, но въпроса си остава. Ако реша да сложа термопомпа примерно, за да се грея зимата и охлаждам лятото. А трети е въпроса че работя в топлофикация и съм наясно с нещата и знам че проблема в повечето случаи не е топлофикация, а съседите които крадат, но високите цени са вече друга тема.

Тема "мога ли да се отърва от топлофикация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: