• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Има, но качването на покрива при 15 см сняг е много опасно начинание. Печката не искаше да поеме, опуши стаята, студено беше ... само за този вид "продухване" се сетих. Не беше добра идея, но пък след това имаше тяга, не пушеше и в крайна сметка се стоплихме. Качвах се на тавана с бутилка 10 л от минерална вода да намокря гредите и стоят там към половин час докато се уверя 101% че няма да стане пожар.
toolegittoquit - майстор
andy_forresite написа:
в крайна сметка се стоплихме.
Да, ама другият път може така да се постоплите, че да изгорите. [-X
n.ganev - майстор
До като бях на ТГ / дърва и въглища / по това време се качвах на покрива покрит с поне 50см сняг както е сега и чистех комина въпреки, че есента преди отоплителният сезон правех профилактика. От както съм на пелети почиствам един път годишно преди отоплителния сезон ревизията на коляното след фукса на котела.http://www.ilma-bg.com/?p=product&pid=5 ... d=688&pn=1
lov - майстор
В доста от европейските държави си има закон че ползвате ли си кумина по предназначение сте задължени да е минал така да се каже технически преглед и почистване от лицензиран коминочистач. Щото после пък от пожарната минават на проверки и ако не представите такъв документ глобата е доста соленичка да не кажа ужасно.
Иначе Тинки както винаги на всяко гърне мерудия с таралежи бодлива тел и синджири.
Преди да падне снега си правих профилактика на къщата и купувах нови четки от една строителна борса на страшната цена от 2 лева. И кат добавиш още 2 за едно въже 10 метра излиза страшна скъпотия да си стъкнеш пособие за чистене.
И на мен ми се е палили кумин но не от страх че ще се запали отново си го чистя профилактично кога имам възможност през целия отоплителен сезон. А кат свърши задължително за да не ми мирише лятото а и кат пресен става и по лесно. Бе страх лозе пази ама ми се е налагало да разбивам че така се е затлачил с клей че няма пробиване с топуза. Някой ще каже че как успя не ти ли пуши. Ми ползвам два заедно в паралел и докато се усетя единия беше се затъкнал на пълно.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Иначе Тинки както винаги на всяко гърне мерудия с таралежи бодлива тел и синджири..
Lov, така си чистя комина. Просто казвам, че не е необходимо да се вика специалист за това, но е много необходимо да се извършва регулярно.
lov - майстор
Че кой ти казва че трябва да викаш специалист. Ма толкова ли си скрънзав да извадиш 5 лева и да си купиш нещата дето ще ги ползваш с години и на всичко отгоре ще е почистено както трябва.
На мен ми е забранено да се качвам по високо от женски пъп ама не от скрънзалък си я върша тая работа сам. /с кумините де да не си помисли за другата работа/ А защото да съм сигурен че е направена както трябва.
egomen66 - майстор
lov написа:
Ми ползвам два заедно в паралел и докато се усетя единия беше се затъкнал на пълно.
По проект комина ми е единичен... иззидах го двоен , със светъл вътрешен отвор 180mm Х 2. За втория ми се въртят едни идеи. Но...не в тази тема. :rock: :partyman:
Снимката е примерна..

Прикачен файл

keramichno-tqlo-f-18.jpg
keramichno-tqlo-f-18.jpg (29.2 KиБ) Видяна 3012 пъти
infomar
Draganov написа:
Благодаря на всички,които ме предупредиха,че етернитовите тръби не стават за комин.Намерих и в други сайтове мнения,че от образуващата се сярна киселина (предполагам знаете,че саждите във влажна среда образуват сярна киселина) се раздуват,деформират и разрушават.Ще търся друго решение.
Моята къща е с такива комини. Строена е 1967-ма година и до момента комините не са се палили.
Купих я преди 3-4 години, но не горя много - на сезон около 3-4 кубика само дърва. основно ползвам климатици. Проблеми съм нямал. Тръбите от вънка в подпокривното пространство съм изолирал с каменна вата. Не съм и чувал реално други с подобни комини да са имали проблеми - само съм чел в книгите за това. Нямам представа как се държи реално а не литературно при запалване от вътре.

Може би когато дойде ред на пререждане на керемидите да подменя тези тръби с елементи предназначени за тази цел. И това защото казват... че са опасни.

п.с.
Някой ще каже ли от какво се пали комина?
- от температурата на изходящите димни газове
- от искри изхвърлящи се от изходящият дим
- не се сещам трето

Ако е от искри, то поставяне на искроуловител няма ли да върши превентивна работа, и клапата на печката не изпълнява ли подобна функция. Съществуват ли подобни искроуловители за печки на дърва? Не става дума за тези които се поставят горе на шапката а някъде преди розетката.
Говоря за обикновена печка на дърва а не за котли.
Ако причината е високата температура, то удължаване пътя на кюнците ще намали ли тази температура. Колко се счита за оптималната безопасна температура на димните газове след розетката т.е. в комина :?
http://www.prity-bg.com/docs/Problemi_s_komina.pdf
http://maja-dacha.ru/kak-pravilno-sdela ... uyu-trubu/
andy_forresite - майстор
По принцип от това се пали комин - от висока температура на газовете и от искрите. Искрогасителят няма да реши въпроса с температурата на газовете. Моето кюмбе не може да развие 100 градуса на кюнците и е натрупало катрани по вътрешността на целия комин. Не виждам как ще го изчистя :? Само че аз това не го знаех и си помислих че са сажди или умряла птичка. Случвало ми се е в кюнците да влезе врабче на три пъти. То клопаше с крилца и не можеше да излезе нагоре през комина. Качило се е да се стопли и е паднало надолу. Съответно трябваше да разглобя кюнците и да го пусна в стаята. Сещате се какво се случва със стените при летежа на птичето в стаята - то си бие във всички стени по 10 пъти докато види че съм му отворил вратата... Но какво да направя, не мога да го убия с горещи газове.

Включих се за друго в темата - мога ли да свържа котела към ревизионния отвор в мазето си? Коминът е по средата на къщата и минава и през трите стаи. Розетките за прикачване към комина обаче са в самите стаи, което и нормално. В мазето има оставен ревизионен отвор и се чудя дали ще може да се свържа към него :)
В случай че това е невъзможно, ще се наложи да инсталирам котела в едно предверие 12 квадрата, а там няма комин и ще трябва да правя. По-висок от 3 метра няма как да го направя. Така че се надявам това с ревизията в мазето да свърши работа :sad:
infomar написа:

п.с.
Някой ще каже ли от какво се пали комина?
- от температурата на изходящите димни газове
- от искри изхвърлящи се от изходящият дим
- не се сещам трето
И трите са верни.Първите две са предпоставки да се запали каквото и да е. Ако в комина няма какво да гори,никаква температура или искри ,няма да причинят проблем. Отлаганията по него са проблем.Комините ми са на 19г.Никога не съм ги чистил.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Запали се комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: