• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zz_stefanov - майстор
Кутийките нали са стоманени. Срува ми се, че с алуминиево гофре ще е по ефективно. При него също ще се получава турболиране, заради спираловидната форма, а и могат да се направят турболатори от тънък алуминий на входовете. Материала прави по добър топлообмен. Ще възникне обаче проблем с фиксирането на гофрето за да не се свлече с времето, при което също ще ползваме силикон, а може и още 1-3 допълнителни фиксатора по дължината (подобни на тези от двата края).
Другия възможен проблем е замърсяването на колектора от преминаващия въздух, което бързо ще снижи ефективноста.
Разфантазирах се :-D
Последна промяна от zz_stefanov на ср апр 20, 2011 10:50 am, променено общо 3 пъти.
Mapek - специалист
А какво мислите по въпроса "кюнците" да се направят последователно? На мен лично ми се струва, че така би се постигнала по-голяма разлика в тепературите на входа и изхода :?
sparklet - напреднал
Запис да следя много ме заинтригува тази тема :-D
valqk - специалист
Здравейте,
събирам и аз кутийки. Вместо пластмаса си купувам кенчета.
Хм, не се бях замислял, че може да са от друго освен алуминий.
Някой мерил/смятал ли е колко КВ на 1м2 се изкарват при 0градуса да речем?
Мисля, тестово да запоя 4-5 и да ги надуя с вода докато се пръснат (ако въобще стане с налягане от водопровода) с вързан манометър.
Ако извържат до 3бара да си правя изцяло воден колектор. Ако не стане ще е помощно към парното.
Мислите ли, че ще стане?
2v6 - майстор
valqk написа:
...Някой мерил/смятал ли е колко КВ на 1м2 се изкарват при 0градуса да речем?
...
Около 0.5 kW при ясно време по обяд.
joe007 - специалист
valqk написа:
.............Мисля, тестово да запоя 4-5 и да ги надуя с вода докато се пръснат (ако въобще стане с налягане от водопровода) с вързан манометър.
.....................................
Да попитам само.Как смяташ да запоиш алуминиеви кутийки?? :) Ако не е тайна.
valqk - специалист
joe007 написа:
valqk написа:
.............Мисля, тестово да запоя 4-5 и да ги надуя с вода докато се пръснат (ако въобще стане с налягане от водопровода) с вързан манометър.
тайна, ама на никой дето не ползва търсачката и гугъл да не казваш :)

Всъщност и на мен това ми беше големия въпрос, като почнах преди месец целенасочено да си купувам бира в кутийки, но отговора сам дойде като гледах новите теми тук:
viewtopic.php?f=56&t=34603&hilit=%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

След това коментирах с един приятел, който слага колектори и той с право ме пита - 'че защо ще пускаш вода с голямо налягане?' и е прав - може водата да е под малко налягане в самия колектор и после да се качва колкото трябва. Т.е. може и хубав, здрав силикон да си се ползва и водата да е под 1бар.
Като посъбера повече кутийки ще си купя от тези пръчки и ще пробвам как се запояват кутиите. Ако стане добре и не отива много материал - с тях. Ако не с малко налягане, ако не - въздух както си е (то крастата е да го направя).
joe007 - специалист
valqk написа:
joe007 написа:
valqk написа:
тайна, ама на никой дето не ползва търсачката и гугъл да не казваш :)

Всъщност и на мен това ми беше големия въпрос, като почнах преди месец целенасочено да си купувам бира в кутийки, но отговора сам дойде като гледах новите теми тук:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 0%BD%D0%B5

След това коментирах с един приятел, който слага колектори и той с право ме пита - 'че защо ще пускаш вода с голямо налягане?' и е прав - може водата да е под малко налягане в самия колектор и после да се качва колкото трябва. Т.е. може и хубав, здрав силикон да си се ползва и водата да е под 1бар.
Като посъбера повече кутийки ще си купя от тези пръчки и ще пробвам как се запояват кутиите. Ако стане добре и не отива много материал - с тях. Ако не с малко налягане, ако не - въздух както си е (то крастата е да го направя).
:) Успех!!! Търсачки съм ползвал,и клиповете съм гледал (поне преди 4 год.),и с припоя съм запоявал (HTS 2000) и кутийки даже.Ама не е толкова лесно като на клиповете.Проблема е че кутийките имат лак отгоре и като изгори и почернее докато не се махне не става.А да изтъркаш тънка кутийка с телена четка без да можеш да я закрепиш добре си е меко казано мъка.А 200 кутийки не ми се мисли.Пък и бая припой ще ти отиде.Но все пак пробвай. :supz:
valqk - специалист
joe007 написа:
:) Успех!!! Търсачки съм ползвал,и клиповете съм гледал (поне преди 4 год.),и с припоя съм запоявал (HTS 2000) и кутийки даже.Ама не е толкова лесно като на клиповете.Проблема е че кутийките имат лак отгоре и като изгори и почернее докато не се махне не става.А да изтъркаш тънка кутийка с телена четка без да можеш да я закрепиш добре си е меко казано мъка.А 200 кутийки не ми се мисли.Пък и бая припой ще ти отиде.Но все пак пробвай. :supz:
Хахахаха, е това с търсачката си беше базик :)
Интересно ще ми е да споделиш още опит! Отказа ли се в последствие или да продължавам да упорствам пред жената, че ги събирам с цел колектор :weedman:
това с лака е кофти, още съм на етап пиене на бира :)
Може би могат да се пекат за да им падне лака?
Всъщност основния въпрос, който ме гложди е дали ще върши работа някаква.
Иначе ще го правя заради идеята и като имам малко време (което не е ясно кога ще стане :)
2v6 - майстор
valqk написа:
... да продължавам да упорствам пред жената, че ги събирам с цел колектор :weedman:
това с лака е кофти, още съм на етап пиене на бира :)
Може би могат да се пекат за да им падне лака?
Всъщност основния въпрос, който ме гложди е дали ще върши работа някаква.
Иначе ще го правя заради идеята и като имам малко време (което не е ясно кога ще стане :)
Защо просто не оставите да си циркулира въздух през кутиийките :?
Така няма опасност от замръзване и прегряване :idea:
Ако трябва да се загрее вода може да се ползва топлообменник (примерно радиатор от парно на кола). А радиатор от стар климатик може да се свърже директно към водопроводното налягане, ако целта е да се загрява бойлер за топла вода.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: