Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stamenov1 - специалист
От няколко години ползвам камина на "Бултрон" модел "Клеопатра" с въздушна риза. Има и вентилатор, който ползвам доста рядко, защото въздуховодите са ми към втория етаж и работят на самотек. Камината се оказа доста мощна за 80 кв. къща и във въздушната и риза си вградих и водна риза за затопляне на водата в бойлера. Поддържа ми в къщи температура от 23 - 27 С° и загрява бойлера до 65 С° и повече понякога.
Снимки на водната риза има ТУК
Transporterr - специалист
syncho написа:
.. единични модели с от по 80-85% КПД и масово хубавите са 70-80% КПД.
така си е, но нищо не е безплатно и високата ефективност се заплаща прескъпо . като притуриш и към това и хамалогията... :roll:
не мисля че пелетните обаче са кой знае колко по ефективни. повтарям ефективни. имам в пред вид количество отдадена топлина за 1-ца гориво. разбира се за смтка на това са тарикатски заради възможноста за автоматизация :)
за сравнение сухите дърва им дават 4.00-4.41 кW./кг
на дървесни пелети 4,88 кW./kг
и разбира се биоетанола води класацията в случая с 7,16 кW./литър

всичко това е на теория, задължително тука трябва да сложим коефициент 'бай ганьо' за качеството на тези горива . нещо от което дървата като че ли са застраховани обаче :)
syncho - майстор
Това не е ефективност, а калоричност на горивото... и да пелетните камини/котли започват от 89% до 96% ефективност (усвояване на отдадената от горивото енергия) стигат някои модели.

Разбира се аз винаги съм казвал, че такива неща не могат да се сравняват, защото са различни технологии и начин на горене и т.н., въпреки, че на някои хора им се струват еднакви нещата. Идеята ми тук беше, че човек като си взима камина и то още повече като ще я вгражда някъде е добре все пак да се замисли за ефективността и и за това как ще я ползва. Аз също бих си сложил камина на дърва в бъдещата ми хипотетична къща, но ще си спестя малко повечко пари и ще си сложа от хубавите - тези с грилче и с облицовка, която се самопочиства от високата температура, с водна риза или с вентилация, задължително с принудително подаване на въздух, най-малко двустенна... еееех мечтиии :)
Transporterr - специалист
stamenov1
тази печка изглежда 'корава' ако мога да използвам този израз :)

а защо да не могат да се сравняват? според мен, щом не се търси ефекта на живия огън, значи се насочваш към максимално извличане на калории от 1-ца гориво. спокойно можеш да наплюнчиш калема и да отпочнеш бакалските сметки кое е по далавера, по чисто и носи повече удоволствие разбира се :)
веднага давам пример- дизел с/у бензин, лампи с/у транзистори, и т.н :-D :-D
Мунчо - специалист
syncho написа:
Е хайде да поспорим де :) Производителите имат единични модели с от по 80-85% КПД и масово хубавите са 70-80% КПД. Не споменавам българските от по 300-400лв, защото там едва ли има и 60% ефективност. Нещо грешно ли казах до тук?
Дотук съм съгласен, давай нататък ...
vladilen - специалист
е баси майката...четейки нагоре...
що пък не видим най накрая и някой от прити, герканд или давач да се включи, че да стане интересно!
сериозно:
1. прави впечатление че малко наши производители споменават кпд, камо ли пък да посочат някое БДС EN ... за благозвучие.
2. има ли изискване за CE маркировка и Декларация за съответствие
а сега....? :supz:
Мунчо - специалист
vladilen написа:
е баси майката...четейки нагоре...
що пък не видим най накрая и някой от прити, герканд или давач да се включи, че да стане интересно!
сериозно:
1. прави впечатление че малко наши производители споменават кпд, камо ли пък да посочат някое БДС EN ... за благозвучие.
2. има ли изискване за CE маркировка и Декларация за съответствие
а сега....? :supz:
А каква е връзката с настоящата тема? :?
batkoradko - специалист
Пропуснах да ви кажа, че дори съм оребрил димоотводната тръба със шина, чиято разгъната площ е между 1,5-2,0 кв.м. Тази топлина остава в хола, където ми е камината. Съжалявам, ако сте ме разбрали погрешно, че правя реклама на Прити. Просто ги дадох като пример. Отделно съм прекарал тръба ф50 до горивната камера, която вкарва чист въздух от вън. Относно въздуха, който влиза за подгряване - същия се засмуква от съседно помещение, където не се пуши, за да не вкарва миризма в спалните.
vladilen - специалист
камина с въздуховоди, ефективност и т.н. или :?
syncho - майстор
vladilen точно това е едно от нещата, на които исках да "намекна". :)

Тема "Въпрос за камина с вуздуховоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: