• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да- ППР омрежен с фибри ,ппр Стаби или мед , по лесно със омрежения , после Стабито но трябва острилка , и накрая медта -особено ако ще е с твърд припой :wink: .подредих по трудност .
gench - специалист
Разгледах тея кутийки с термоглави (UNIBOX) за които говориш изглеждат удачен вариянт и не са и мн. скъпи
Но всекидневната ще е на 4 отделни кръга а е едно помещение
Дали е възможно унибокса да работи с 4 кръга :?:
filmatoplo - майстор
За 2 кръга съм сигурен че става :? .
gench - специалист
другата седмица пак ще ходя до бгтерм (те продавт оventrop) ще питам дано да има и вариянт с 4 кръга
A в една друга пловдивска фирма в която ходих за оферта твърдяха че тръба с ал. вложка не била подходящ вариянт за подово понеже топлоотдаването и било малко.Препоръчаха ми няква изцяло пластмасова и 2 пъти по-скъпа.Е тва пък сефте го чух - дали е вярно :?
2v6 - майстор
gench написа:
другата седмица пак ще ходя до бгтерм (те продавт оventrop) ще питам дано да има и вариянт с 4 кръга
A в една друга пловдивска фирма в която ходих за оферта твърдяха че тръба с ал. вложка не била подходящ вариянт за подово понеже топлоотдаването и било малко.Препоръчаха ми няква изцяло пластмасова и 2 пъти по-скъпа.Е тва пък сефте го чух - дали е вярно :?
Вида материал на тръбата влияе слабо върху топлоотдаването.
Освен това пласмасите за тръби (PE, PEX, PPR) имат близък коефициент на топлопредаване.
Може да си сметнеш различни варианти на подовото на този линк:
http://mora23kt.hit.bg/floorheating/index.html
gench - специалист
GIACOKLIMA имат тръба която пише че става и за охлаждане
http://www.terratherm-bg.com/pdf/chapter_12.pdf
Че то ако това става хич да не слагам конвектори :?
gench - специалист
Здравейте отново!
Искам да ви попитам(дано се включи AntonBM) правилна ли е следната схема:

Термопомпата ще е около 10кв която няма нужда от разширителен съд.Бойлера ще е 150л. с една серпентина.Колекторната група на подовото мисля да е с дебитомери(multidis sf на oventrop например) но не съм убеден че има нужда от тях т.к. 5 от кръговете са с дължина 72-78м. и само един кръг е 54м.Ще има ел.задвижки със стаен термостат.Колекторната група на конвекторите ще е обикновена с вградени кранове.

Прикачен файл

OVK-Model.jpg
OVK-Model.jpg (91.92 KиБ) Видяна 5099 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Подовото и конвекторите на една температура ли ще са?
filmatoplo - майстор
Понеже си свързал на схемата подовото и конвекторите на 1 щранг -това предполага че температурата на водата ще е съобразена с подовото и ще е 45 градуса макс .Имай предвид че,вентилконвектор с тази температура 45 гр -работи с наполувина от своята мощност :wink: .Аз бих разделил -подовото и конвекторите , на отделни щрангове с отделни помпи , едно че дебитите им са различни , друго че 1 помпа няма да е достатъчна .Бойлера само до 45 градуса ли ще го загряваш .Знам че е скъпо ,но инасталацията си иска своето .
gench - специалист
Конвекторите мисля зимата да не ги ползвам(дано не се налага).А бойлера май ще трябва да е на отделен кръг за да може да се топли вода и когато помещенията нямат нужда от затопляне или охлаждане.
А за дебитомерите какво ще кажете-има ли смисъл от тях след като всички(без един) кръгове на подовото са с еднаква дължина.

Прикачен файл

OVK-Model2.jpg
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Помощ за водно подово отопление с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: