Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Ето го и професионалния отговор на Лазар,това е и моето мнение,но неможех да го обясня така като него :sad: :partyman:
turistak - специалист
LazarGanev написа:
Ахааа, добре, щом до тук е ясно да отговорим и на turistak. Аз бих отговорил "Не" за да съм спокоен. Едната причина е, че площта (мощността) на серпентините е малка. Втората причина е, че не е добра идея "буфер с прясна, варовита вода". Но да оставим втората причина - смятам, че е ясна на всеки и да разгледаме първата.
1. Липсват основни данни в заданието - колко е мощността на котела и инсталацията?
Бих обърнал внимание на следното:
Макс. мощност на серпентината S2 *60-80/70-90°C 13/20 kW
Понеже не знам какъв е котела ми е трудно да си представя, че ще се поддържа температура на входа на серпентината 90*С. В най добрия случай - 80*С (режим на серпентината 80-60), т.е. максимална мощност на серпентината на котела при 15*С на водата в буфера 13кВт. Максимална температура на водата в бойлера - 50*С. Мощност на серпентината на котела при температура в бойлера Т=50*С - почти нула). Максимална температура на водата във радиаторната серпентина Т=40*С , което означава че може да се захрани само подово отопление или конвентори, но с каква мощност? Много, много малка, най-малкото защото котелната серпентина има почти нулева мощност при тези условия и котелът ще прегрява и ще изключва (ако може). За да работи системата, трябва температурата на водата в бойлера да някъде до 30*С, тогава мощността на серпентината на котела ще е да речем 5-6кВт, което според мен пак е малко (въпреки че не знаем колко е котела и инсталацията), температурата в бойлера не е достатъчна за ползване, а освен това температурата и мощността на радиаторната серпентина падат драстично и ситуацията се затапва, само че от другата страна. Значи при температура в бойлера Т=40*С може да се търси някакво равновесно положение, но предаваната мощност ще е някъде към 2-3 киловата. Това добре ли е?

Чудесно обяснение!

Много благодаря! Ще дам подробности за исталацията довечера. :-)
tyrnokop - специалист
Може да разгледаш по-долу. Личният ми, както и този на родителското тяло са такива, само че с една серпентина.
DRAZICE
vanco2 - напреднал
Преди години работих в една фирма за бойлери - Алпа Титан, правят само от неръждавейка и изчисляваха серпентините. Стената на казана е дебела 1 мм, а над 200 л - 1,5 мм. Не че искам да им правя реклама, иначе щях още там да работя. Но каква шефка имаше - на средна възраст, но запазена като бонбон, ех мокри сънища, ех спомени, спомени....
Christo - майстор
Привет на всички съфорумци. Имам следния проблем: ще монтирам бойлер към съществуващо парно. За съжаление нямам много място и се колебая дали да взема бойлер за хоризонтален монтаж. 200л., с една или две серпентини. Ако някой е слагал подобно нещо, ще съм благодарен да сподели впечатления.
syncho - майстор
Christo по принцип не се препоръчват хоризонтални бойлери със серпентини. Това поради спецификата на топлоотдаването и топлоразпределението. Ако имаш място, по-добре си сложи вертикален. Много хора може да ти кажат, че те не са имали проблеми с такива бойлери и че им работят перфектно, но за съжаление, бойлерите им щяха да работят много по-добре, ако бяха вертикални. Просто не могат да направят нагледно разлика.
kyxap - специалист
Имам 10 години Татрамат LOVK 120, това е хоризонтален бойлер 120 л. с мантел. Лятото на ток, зимата на котел. Не е мръднал, не съм го пипал, топла вода има винаги.
kuuuuuul - майстор
Аз имам и от двата вида и не намирам съществена разлика,хоризонталния можех да го сложа и вертикално но предпочетох да оползотворя пространството по добре,прецени сам кой вариант те устройва най добре.
sensi - специалист
Да питам и аз за бойлерите. Казаха ми, че вече имало бойлери с 2 серпентини, който са една в друга на дъното. Защото предполагам има разлика когато едната серпентина подгрява само горната част, а другата дъното на бойлера(говоря за вертикалните). Имали такова нещо и на кой производител са.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има такива бойлери, но това е голяма глупост. За какво ще ползваш такъв бойлер?

Тема "Какъв бойлер 200 л. с две серпентини?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: