• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
До тази идея бях стигнал още преди две години когато правих моята ТП и попаднах на този сайт
http://www.alibaba.com/trade/search?Sea ... o=detail_0
Вече съм приготвил всички необходими неща,но не ми остава време да направя опита :sad:
bulhomes2 - майстор
Това за денем, когато има слънчице - добре. Но какво става вечер и нощем?
syncho - майстор
Ае хора вие изобщо не си правите сметките ми се струва. Хайде пак да почнем от това, което може да ни даде колектора. В зимните дни в слънчево време не повече от 250-300W от м2. Нали климатика това прави изсмуква топлината, за да я вкара в помещението. Т.е. веднъж тази топлина ще се прехвърли от колектора в течността, която циркулира в него, след това тая течност ще отдаде енергията си на автомобилния радиатор и след това той от своя страна ще я предаде на въздуха, който пак ще я предаде на радиатора на климатика и съответно на фреона, който ще я прати в стаята.... и къде е целия смисъл???
joro_vn - специалист
Нещо много бъркате - не мерете градусите надолу нагоре, ами количеството енергия което се обменя. Надявам се ме разбрахте, че не ми се обяснява.
П.П. А, Сънчо вече го написал.
colyo - специалист
syncho написа:
Ае хора вие изобщо не си правите сметките ми се струва. Хайде пак да почнем от това, което може да ни даде колектора. В зимните дни в слънчево време не повече от 250-300W от м2. Нали климатика това прави изсмуква топлината, за да я вкара в помещението. Т.е. веднъж тази топлина ще се прехвърли от колектора в течността, която циркулира в него, след това тая течност ще отдаде енергията си на автомобилния радиатор и след това той от своя страна ще я предаде на въздуха, който пак ще я предаде на радиатора на климатика и съответно на фреона, който ще я прати в стаята.... и къде е целия смисъл???
Хе хе хе точно това казвам и аз. Тези 250-300 Вт, вместо да отиват на майната си, да влязат като затопляне на въздуха навлизащ във външното тяло. Малко пояснение: Външното тяло затопля фреона. Демек затопляме го още малко и работата на компресора се облекчава. Да не искаш да ми кажеш, че при -5 и при +5 градуса климатика харчи един и същ ток?
Да не говорим, че обикновените климатици направо си се обледеняват отвън при по-ниски температури. Дайте точна сметка колко неефективно е това.
Galy - специалист
:) Малееее...докъде стигнала моята тема. Хмм, я да помислим малко..
syncho - майстор
НЕ! Искам да кажа, че по-добре да си я вкараме тая енергия в бойлера, където ни влиза 7С (че някъде и по-студена) студена вода, вместо да я хабим за глупости. И без това от 300W, ако 100 стигнат до климатика пак късмет. Ще имаме по-добър добив на енергия, ако си я прибираме директно, без да я прехвърляме по хиляда пъти и в крайна сметка пак да я вземем, само че 3 пъти по-малко примерно.
Galy - специалист
Хубаво е казваш да ебем дявола във въздуха, но да искаме и да госвалим че и да го ебем....еее, не става :))
colyo - специалист
syncho написа:
НЕ! Искам да кажа, че по-добре да си я вкараме тая енергия в бойлера, където ни влиза 7С (че някъде и по-студена) студена вода, вместо да я хабим за глупости. И без това от 300W, ако 100 стигнат до климатика пак късмет. Ще имаме по-добър добив на енергия, ако си я прибираме директно, без да я прехвърляме по хиляда пъти и в крайна сметка пак да я вземем, само че 3 пъти по-малко примерно.
Подкрепям те ако водата от колектора я вкараш на вход на бойлера. Но не вярвам да го направиш така. Най-вероятно ще я навреш в серпентина и трябва да я спираш след залез. Не знам колко е температурата на дъното на бойлера. Да не започне да охлажда вече затоплената вода.
Щом не можем да го свалим, можем да фръкнем зад него.
Колегата Кул даде линк за ебане на дяволи във въздуха.
LazarGanev - "Велик майстор"
colyo написа:
Не знам колко е температурата на дъното на бойлера. Да не започне да охлажда вече затоплената вода.
Вземи да прочетеш малко за соларната исталация преди да даваш съвети, че звучи несериозно и за най-големите лаици :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "дайте съвет за слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: