Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ibogdanov - специалист
Фло написа:

Не бих споделил ентусиазма ти да правиш топлопреносна течност от спирт,тъй като спирта има специфичен топлинен капацитет от 2400 J/кг .С срещу 4186 J/кг .С на водата! Пиниза е да пренесеш най-много джаули при най-малка маса за да ти е ефективна инсталацията.
съгласен съм с теб, но ме интересува да има какво да пренасям, защото сега имам два паметника на покрива.
За мен е важно, не толкова за колко време ще се отнеме топлината от панелите и ще се загрее бойлера а с каква течност. Търси се течността ;) Хем да е относително неутрална като реакция спрямо материалите, хем да не замръзва, хем да пренася топлината.
Фло - специалист
fox_vt написа:
Хмм дали просто водата е общодостъпно средство в големи количества,и точно ако топлинния капацитет е по малък ще се затопля по бързо и ще отдава по бързо.Сега наистина че количеството пренесена топлина за едно завъртане на течноста ще е по малка но при положение че помпата се пуска при достигане на определена темп едва ли ще е толкос фатално.
Приеми го така:със спирта ще пренасяш 2 пъти по-малко топлина и като имаш предвид,че относителното му тегло е с приблизително с 20 % по-малко ,при равни обеми с водата, инсталацията става още по -неефективна.
fox_vt - майстор
Фло това е вярно но виж следното имаш 2 кофи и чешма която ги пълни чакаш известно време да напълниш двете кофи и тръгваш да ги носиш (течност с голям температурен коефициент),или пълниш едната вземаш я оставяш другата да се пълни да е готова за носене когато се върнеш и да имаш постоянно движение(течност с нисък ТК).За слънчевата система не е толкова важно колко топлина ще поеме течноста това е важно само за топлинните буфери,така или иначе помпата не включва докато колектора горе не се загрее до определена стойност дали ще чакаш 3 мин да се загрее водата дали ще чакаш 1,5 мин да се загрее спирта няма значение.Е проблема вече ще е ако има голямо количество топлина за пренасяне но така или иначе и с вода колектора прегрява ако бойлера е загрят.
Фло - специалист
Бих предположил,че система за оползотволяване на слънчевата енергия /прибл.1000 вата /м2/ пълна с денатуриран спирт,който кипи на 78,3 градуса по Целзий трудно би загряла бойлер с вода.Веднъж,че при кипенето/изпарението/ течността се охлажда,после като стигнат парите до топлообменника лесно кондензират още на първия завой,както се казва,после продължават като студена течност.Вижте как тече студена ракията от хладника на казана и каква малка небходимост има казанджията да долива студена вода в съда в който е хладника.
Тъй и тъй колегата ibogdanov вече е купил спирта ,остава да ни информира за ефекта!
fox_vt - майстор
Щом кипи при 78 градуса не е подходящ но ако се смеси с вода дали няма да се получи смес кипяща и замръзваща при по поносими температури.
Фло - специалист
fox_vt написа:
Щом кипи при 78 градуса не е подходящ но ако се смеси с вода дали няма да се получи смес кипяща и замръзваща при по поносими температури.
Няма да се получи,пак ще си кипи и изпарява при 78,3 градуса. Отново ще дам пример с варенето на ракия. Като загреят джибрите/които съдържат алкохол примерно от 7-12 %/ в казана ,първо се изпарява метиловия алкохол още на 64,5 градуса и затова първака се ползва за обтриване и други неща ,но не става за пиене,после на 78,3 тръгва етиловия алкохол,после пърцуцата побеляла от тежките алкохоли като гликоли напр и накрая дестилираната вода,ако е останала при варката.
ibogdanov - специалист
Фло написа:
.......
Тъй и тъй колегата ibogdanov вече е купил спирта ,остава да ни информира за ефекта!
ти пък ! нищо не съм купувал.
купих си течност за чистачки за колата ;)
чакам да дойде пролетта, има да се запояват (пак) тръбите от колекторите..
това им е второ замръзване и тогава ще налея гликол.
Може би ще сложа някакъв инхидитор... не знам. Или гликол или антифриз. Но вече ще имам едно на ум.
Проверка на всички фитинки и връзки. Следващата зима се надявам да няма проблеми.
5 години ползвах инсталацията без никакви грижи и много ме е яд, че я изпуснах да замръзне два пъти!
Последна промяна от ibogdanov на чет яну 19, 2012 7:34 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Вчера при минус-2 градуса ,ми замръзна течността на чистачките -купена от Метро :evil: .
ibogdanov - специалист
filmatoplo написа:
Вчера при минус-2 градуса ,ми замръзна течността на чистачките -купена от Метро :evil: .
хм.. това ще да е някое тотално менте на прИмоция.
ти да не си го разреждал ? щото тубите в метро май са готов разтвор.
filmatoplo - майстор
Не съм го разреждал , утре ще видя каква марка беше :? , 5 литра -синя течност ,квадратна туба.За менте -може , мирише доста като пръсна по стъклото :wink: .

Тема "Гликол и поцинковани фитинги." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: