Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Не се вгляждай толкова. Да не мислиш че и аз знам колко са ми дълги тръбите. Сега сметнах че РЕХ Ф16 събира около 0.113l/m. Или по сметки 2х3l/panel=6+3.390l= 9.390l
Та това което съм мерил кога съм я точил и сравня излизат верни сметките.
Връзвай управлението не се моткай.
Ей сега в 10:30h погледнах горе ми показва 73ºСº. Е тръгнала е някъде от към35-40ºCº а до обяд има доста време :lol:
Bultiger - специалист
Под горе имаш впредвид колектора предполагам, щото ако е бойлера - значи си доста "бърз" - при мен съм го гледал към 10-11 часа и слъчево време - няма как да стигне 73, ако ще и от 60 да тръгне :)...мхм..ще го видим...сега в Събота мисля да го връзвам, пък то ще си каже...
lov - майстор
Колко пък да е в бойлера след като серпентината от него излиза в най долната му част. И там ми е другото мерене на диференциалния термометър. Системата съм я оставил да работи на Δt - 9º. След обяда минах сто пъти покрай управлението ама кат ми е пламнала главата с други неща не се и сетих да следя до колко е качила.
Като пуснеш управлението нещата на 100% при теб ще станат други. Трябва да има разлика в температурите за да има ефективен добив. Защото сега топлообмена ти е нарушен. Въртиш вода с много близки температури.
Bultiger - специалист
И пак става :partyman: а и аз съм човек спокоен...не бързам - оставям си хубавато за после :):):)
lov - майстор
Тъкмо бях отворил темата и чух релето че щракна и включи помпата. Часа е 14:45. Та им ударих едно кадро което дано те стимулира и накара да не спиш една нощ и да вържеш жиците.

Това е около една минута след като е включила помпата. Време да извадя камерата и да снимам.
Прикачен файл:
P1000305.JPG
Прикачен файл:
P1000306.JPG
Прикачен файл:
P1000307.JPG
А това е резултата след около 3 мин. кога спря помпата.
Прикачен файл:
P1000308.JPG
Прикачен файл:
P1000309.JPG
Тествал съм меренето на контролера и показанията са верни ако някой се съмнява.
Последна промяна от lov на пет юли 19, 2013 5:30 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
При мен пък, времето е по-скоро облачно, и горе на колектора имам 50 градуса, долу в бойлера 42 градуса, и горе в бойлера 45 градуса. Делта Т го сложих на 9 градуса, както и намалих скоростта на помпата на първа, и изключих модулацията й.
lov - майстор
Аз съм писал но не помня дали в друга тема. Соларите са ми изправени и гледат леко на изток. Тъй че в момента не са на максимума при това положение на слънцето.
А иначе малко след като писах и при мен се начумери ама не много. Леки облаци засенчват но то си е нормално а вече ги осветява почти косо та няма какво да диря. Но все пак чух няколко включвания на помпата.
Помпата ми е китайче тайфу и винаги е била на минимума.

Каквото сме откраднали днеска от Дядо Господ доволно.

Кеф ми е като монополистите ме почнат с проверките. Скоро не са ми сменяли електромера и газомера :lol: Но всяка година по това време се почва щото съм нямал консумация. :?
Bultiger - специалист
Хаха...имам 4 китайски помпи тайфу - подарък с колекторите, и си седят кротко в кутийките :) а иначе - си сложих Grundfos, ама не помня точно модела - струва ми се кофти че е с две степени, защото помпата на парното ми е с 3 - пак Grundfos, но като тръгнах да вземам същата за солара ме облъчиха че нямало да се справи с напора и мрън,м рън, мрън...до 3 метра била, пък тая дето взех е до 5...ама ми се струва че върти доста силно на ниската си степен...макар че - това едва ли е чак толкова важно.
lov - майстор
Не знам дали си я видял къде съм я забол. На сянка под панела четвърта година. Дъжд сняг слънце и пак даяни. Домързя ме един капак да им сложа. :x . Кат се скапер ще купя нова. Таман знам вече кой има в повече и се чуди какво да ги прави. :-D
Айде сега на ме почнат специалистите но за какви напори има да говорим при една соларна система. Че то всичко са скачени съдове и напора е 30 санта дето трябва да го преодолее. И то в случая както сме с този преливник.Единствено ако е долу помпата налягането в системата е според височината на сградата. Пък това са помпи с мокър ротор и налягането дето ще устискат зависи от корпуса а не от някакви уплътнители. В нормално състояние на входа и изхода е едно и също. Знам че се сещаш какво говоря ама поне другите дето започват от нула да не се връзват и те.
Набарали са та сладкодумни търговци и са ти откъснали главата да ти предлагат маркова техника.
Виж единствения недостатък на тайфуто че са малко по шумни. Ама както е при мен пречи на гаргите. :lol: Гарги викам на гларусите щото тука се завъдиха нищо че не сме на морето и преди ми изкълваха изолацията на тръбите. Не бях ги увил още с Ал. фолио.

Имам една сложена на парното на тъщата такава. В стаята е но тя казва че не я чува И трябва да се заслушаш доста в идеална тишина че да чуеш. Отдавна съм станал фен на китайското. Щото като изкара колкото му е гаранцията то си е избило парите и хич не ми пречи да купя ново.
Bultiger - специалист
Ако ти се повреди - свиркай - ще ти дам една от моите - помощта ти ми беше от невероятна полза и ми спести 100-ина лв от втория ел. вентил... :)
Сложих сМинки в моята тема, не искам да товаря тук и да обърквам хората...сложл съм стрелки - обяснения, това онова, ако на някой не му харесва нещо - моля да сподели - там или тук - следя и двете теми...а да - постигнах 72 градуса вчера...днес сигурно ще вдигне повече защото вчера точихме сравнително малко вода.
Ето линка:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 73#p528673

Тема "Възвартен клапан за соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: