Пробвал съм лятото подовото със студена вода -за момент се усеща хладинка -най много до метър височина , но после си виждаш как са наредени тръбите по пода -изписват се по терикота
.Само с вентилконвектори -успешно може да се охлажда помещение с вода , чрез подово и радиатори -не. За отопление -подовото за мен е номер 1 , е сега на няколко места ме търсят за отопление на вече действащи магазини -нали решението е трябвало да бъде водно подово , сега иди пускай радиатори и конвектори покрай стоката и щандовете
.
Не искам да отказвам ентусиастите, които държат да пробват охлаждане с подово, но моето мнение е, че не си заслужава. Чаро успява, но той не разчита само на него! Сам е писал, че конвекторите му работят на „макс”. Те не само вадят влагата, но и доставят не по-малко от 70% от студа. Останалите 30% може да са от подовото. Той пуска по тръбите вода с температура 14-15°С, значи пода му е не по студен от 17-18°С. Ако вътрешната му температура е 25° и относителната влажност е 50%, точката на оросяване е при температура 14°С. Т.е. пода трябва да не е мокър. Но ако проветри и вкара въздух с температура да кажем 30° и влажност 60%, тази точка се премества на 21°С и пода се мокри.
Наистина има контролери за регулиране на температурата на топлоносителя, така че да не се достига до точката на оросяване, но те са скъпи, защото за да изчислят вярно точката на оросяване трябва да замерят освен вътрешната температура и влажността. Само, че и с тях няма гаранция, че няма да намокриш пода! Какво ще стане, ако жената реши да проветри? Вкарва външен въздух, скача точката на оросяване нагоре, но подовото не реагира мигновено. То е инертно и докато реагира, пода ще е мокър. После как се вади тази влага от пода? При конвекторите си изтича от кондензната вана, но ако е равномерно намокрен под, как ще се махне? Влагата приема температурата на пода 17-18°С и много трудно се изпарява (поглъща от по-сух въздух). Вариант е чрез вентилатор да се засили въздухообмена в тази зона – насочваш вентилатор към пода. Така се изсушават и прозорците на колите, когато се запотят. Само че къде отива тази влага? Пак си остава във въздуха – кофти. Значи спасението е да си сложиш допълнително влагоотделител (обезвлажнител) – Чаро така се е оправил.
В крайна сметка защо да се мъчиш с подово охлаждане, ако то не може да охлажда само – ниска му е мощността и задържа влагата в помещението. Слагай конвектори и си готов. Шумят, но охлаждат и вадят влагата. При стенното или таванно разполагане на серпентината ефекта е по-равномерно разпределение на температурата в стаята, но те пак нямат извеждане на конденза извън помещението – няма кондензни вани и тръби за отвеждане в канал. Значи с всяко проветряване ти ще вкарваш влага в стаята и тя ще си стои там до нощното проветряване. Високата влажност сами знаете до какво води – мухъл, миризми, неприятно усещане за „тежък” въздух при дишане.
Все пак в комбинация с друг вид охлаждане, подовото може да се ползва, ако си любител на студеният под. Въздухът, който ще дишаш ще е по-топъл от пода, по който ходиш. На мен тази „екстра” не ми е любима, за това не бих си го причинил.
Oтклоняваме се от темата „Водно подово лъчисто отопление”. Нека коментираме отоплението – там е силата на тази инсталация.