Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
Перфектно. =D>
Сага остава да си го направиш сам! Сигурен съм, че ще успееш.
Пиши каква камина и конвектор си избрал (мощност), за да ти сметна помпите и диаметрите на тръбите. Няма да ми отнеме повече от 10 минути.
georgim - напреднал
AntonBM написа:
Пиши каква камина и конвектор си избрал (мощност), за да ти сметна помпите и диаметрите на тръбите. Няма да ми отнеме повече от 10 минути.
Камината мисля да е Дипломат Норма В (виж П.П.П. :)), със следните параметри:
Номинална мощност [kW] 10
Макс. мощност от топлоотдаване [kW] 6
Макс. мощност на водонагревателя [kW] 10
http://www.diplomat.bg/bg/product/norma-b-54-31.html

Вентилаторния конвектор може би Klima 2000 - MV 030 КФС, със следните параметри:
Q охл. 7-12 оС - 1.45 kW
Q отопл. 50 оС - 1.93 kW
Q отопл. 70 оС - 3.57 kW
Дебит въздух - 300 m3/h
http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... 00-mv.html

Честно казано за вентилаторния конвектор наистина мислех да си го правя сам, но сега видях, че работата не е толкова проста. Най-вероятно ще купя готов (този по-горе понеже е от по-евтините) и или ще го преправя да работи на 12 V и с тихи компютърни вентилатори, или ще слагам преобразувател за 220 V което не ми се иска много.

П.П. Като се замисля вместо да преправям тоя ще ми е доста по-евтино ако взема радиатор от кола или нещо подобно и си направя вентилаторен конвектор от него, но така няма как да ти кажа мощност, понеже един господ знае колко ще е .... :prayer:

П.П.П. Като се замисля още малко тая камина може и да не е подходяща понеже мощността на топлоотдаване и мощността на водната риза са твърде близки. Май по-подходяща е Дипломат Лотос Макс В със следните параметри:
Номинална мощност [kW] 14
Макс. мощност от топлоотдаване [kW] 5
Макс. мощност на водонагревателя [kW] 17

Така при средно натоварване ако на топлоотдаване ми дава 3 kW, в резервоарите ще вкарва към 11 kW. Това по ми се вписва в идеята събота да паля камината и да зареждам резервоарите, а събота вечер и неделя през деня да карам само на топла вода от резервоарите. Ще се пробвам да го сметна и ще пиша долу да ме коригирате :)
AntonBM - специалист
Помпа 1 трябва да има дебит 450 литра на час и напор достатъчен, за да качи водата до слънчевите колектори. Ако са на 5 м над нея, вземи си помпа с напор 6 м.вод.ст. След като водата се качи до колекторите тя пада по другите тръби и увлича топлоносителя. Тогава необходимият напор ти пада на около 3 м.вод.ст., като с този напор трябва да осигурява тези 450 литра на час. Когато качва водата дебита може да е по-малък – гледай в характеристиката и покрива ли твоята помпа тези параметри.
За помпа 2 (за захранване на конвектора) желаният дебит е само 170 литра на час, при напор достатъчен, за да качи до конвектора, но не по-малък от 2,5 м.вод.ст. Толкова трябва да е в работен режим. Когато качва до конвектора може дебита да е по-малък.
Помпа 3 си я избираш ти в зависимост от нуждите ти за поливане.
Кръга камина, резервоар-1, кран 2.1, камина го направи с 1” или подобен размер медни (ф28х1) или други тръби (може и пластмасови, но издържащи 90°С продължително време). От кран 1 до резервоар 3 и от него до помпа 2 и връщане в кръг 1си на ¾”. Самият конвектор може да се свърже на 1/2”, но мисля че те са стандартно с ¾” изводи.
Добре е филтрите пред помпите ти да са 1 типоразмер по-големи – за помпа 1 сложи филтър 1¼”, а за помпа 2 – 1”. Имат по-малки загуби на налягане.
Предпазният клапан на камината ти трябва да е ½” – 1,5 Bar.
georgim - напреднал
Приемаме че ще използвам 4 резервоара както е нарисувано на схемата, като всеки от тях е по 200 литра, както и че ще използвам камина която като работи оптимално топлоотдава 3 кВ в помещението и 11 кВ към водната риза. Ако приемем, че водата преди да се запали камината е 10 C и при положение, че за вдингането на температурата на 1 кубик вода с 1 градус са необходими 3.5 кВ, то при мен за 1 час работа на камината температурата в резервоарите би трябвало да се вдигне с 3 градуса (резервоарите са сумарно 800 литра, но слагам 20% загуби за всеки случай и за по-лесни сметки :) ).

Ако камината я паля събота сутрин в 10 часа и гори в оптимален режим до 22 часа вечерта, това са 12 x 3 + 10 = 46, т.е. водата в резервоарите се очаква да стигне 46 градуса. Ако искам да карам до неделя вечер (пак до 22 часа за по-лесни сметки) , значи трябва да съумея да точа по около 2 кВ на час, като температурата в 3-те резервоара които се ползват за отопление ще пада с пак с около 1 градус на час, т.е. неделя в 22 часа температурата в резервоарите ще е паднала до 26 градуса.

Вижда ми се, че колкото повече пада температурата в резервоарите, толкова по-трудно ще ми е да точа по 2 кВ, а като се има предвид, че вентилаторния конвектор който споменах по-горе отдава 3.5 кВ при 70 C вода и 1.9 кВ при 50 C вода, то значи с него изобщо няма да мога да точа по 2 кВ още в началото :)

Ако разсъжденията ми са правилни, значи ми трябва или по-мощна камина, или по-ефективен конвектор или просто да паля камината за малко и в неделя :) . Обаче ако изключа единия резервоар от схемата , то температурата в останалите 2 ще се вдигне до около 12 x 5 + 10 = 70 градуса. Тогава ако черпя по 2 кВ на час (което конвектора споменат по-горе би трябвало да може да прави), температурата в тях ще пада с по около 1.5 градуса на час, т.е. от 22 до 8 часа сутринта ще е паднала до 55 градуса, като за останалата част от деня ще мога да черпя все по-малко от 2 кВ, но пък тогава външните температури са и по-високи.

Коментари?
AntonBM - специалист
Грубо казано, сметките ти са верни. Само, че те са за максимални мощности, както на камината, така и на конвектора. В 90% от времето няма да ти се налага да гориш камината на макс, защото ще ти стане топло в помещението. Конвектора също няма нужда да се пъне на пълна мощност. Той има термостат и когато постигне желаната температура в стаята намаля консумацията сам. Термостата спира вентилатора или минава на по-ниска скорост.
Действително е по-добре да не се мъчиш да топлиш всичката вода. По-добре карай с по-малко акумулатори и включвай допълнителен, ако вдигнеш температурата над 70°С.
На практика сам ще усетиш как е оптимално да ползваш инсталацията си.
За почиставане от котлен камък и ръжда - Антиржавин. Предложиха ми приятели, пробвах ... доволен съм. За малки детйли става като се накиснат или се трият с напоен в концентрата парцал. РАБОТИ СЕ С ГУМЕНИ РЪКАВИЦИ /независимо от демонстрацията на снимката/! Все пак е смес от киселини. След приключване на работа се излива в канализацията

Прикачен файл

kak_chistit.jpg
kak_chistit.jpg (42.32 KиБ) Видяна 1971 пъти

Тема "Идея за отопление, охлаждане и топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: