• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ortho - напреднал
nasko_nerva написа:
feikot написа:
...
Италиянските пелетни камини са на цена от 3800 - 5000 лв, като до 4200лв има 3-4 модела. При това управлението им е напълно автоматизирано и няма нужда от настроики при смяна на пелетите...
За колко киловата става дума?
Ако отиват към 20-24 киловата, тогава дай да видиме за кои става дума.
nasko_nerva - специалист
Доколкото разбрах от горните мнения са ти нужни максимум 12kW. Сега казваш 24 kW. Кое да вземем за вярно!?! Първото условие преди избор на система за отопление е да знаеш точно необходимата ти мощност. Все още незнаеш мощноста а избираш котел, че и радиаторите вече си ги взел.

Не съм ги разглеждал тези камини, но моя колега взе подобна за 4000лв. 12kW водна риза + 1,5 или 2kW излъчване. За излъчваната мощност не съм сигурен колко е но знам че беше малка затова си постави и радиатор във всекидневната. отоплява 4 стаи, баня, коридор и бойлер 120л в Пазарджик.
Последна промяна от nasko_nerva на пон сеп 16, 2013 9:52 am, променено общо 2 пъти.
VLADO66 - майстор
Хора,гледайте и минимумите на камините/котлите :wink:
feikot - специалист
nasko_nerva написа:
Доколкото разбрах от горните мнения са ти нужни максимум 12kW. Сега казваш 24 kW. Кое да вземем за вярно!?! Първото условие преди избор на система за отопление е да знаеш точно необходимата ти мощност. Все още незнаеш мощноста а избираш котел, че и радиаторите вече си ги взел.

Не съм ги разглеждал тези камини, но моя колега взе подобна за 4000лв. 12kW водна риза + 1,5 или 2kW излъчване. За излъчваната мощност не съм сигурен колко е но знам че беше малка затова си постави и радиатор във всекидневната. отоплява 4 стаи, баня, коридор и бойлер 120л в Пазарджик.

Пич,да не бъркаш кой е автора на темата,защото нито радиатори нито 24 KW съм казвал,че са ми нужни ? Котела го взимам,защото имам доста удобно място над мен (аз съм последен етаж и имам 2 тавански стаи,точно над апартамента ми),а и ме дразни шума на камината,като се изсипват пелетите.Да не говорим,че ако е в спалнята,няма спане.А горе имам 40 квадрата таван,с паркет даже...,в който има предостатъчно място и за пелети и за котел и за всичко.Иначе варианта с камината и аз го знам,но там и тавани почерняват, и чистене има вътре,колкото и да е пак се вдига прах...

По въпроса за газта,така си и остана на 300-400 метра от мен до Била, но газифицират постоянно.Както и да е де,но няма да е с газ.

Цената,която ми дават за горелка и котел е 1408 лв за горелката (15 % отстъпка и 20% ДДС) и 1311 лв. за котел ватерленд S40,както и 1106 лв. за котел Бърнит ВБС 20 кв.като при него отстъпката е 10 % само. За това и не мога да се реша,кой тип котел да взема,дали комплекта ватерленд или комбинирания. Така,че се получава една разлика от 1000 лв.,за която наско се бърка. Пак да повторя,15 киловата са ми достатъчни,като съм смятал с малко завишени стойности.Сега се замислям,че може и в таванската стая един радиатор какъв да е да сложа горе,за да вдигна малко хем потребната мощност,хем да затопля помещението над спалнята.
hr.hristov57 - специалист
Независимо кой от двата котела ще избреш,явно заради ниската цена,при експлоатацията ще възникнат неминуемо два основни проблема.
Първия проблем- сравнително високата минимална мощност и на двата модела горелки- 5-6Квт, което е около необходимата ти средна мощнос. При това положение те ще работят директно на режим "он-оф", при което ще им се " завие свят " от палене и гасене, в следствие на което имаш бързо изхабяване на запалките, не достатъчна развита горивна мощност т.е. работа при ниско КПД и неминуемо преразход на пелети 30-35%. и т.н.
Втория основен поблем е при спиране на тока. И двете горелки имат висока консумация на ел енергия в режим на запалване- едната 320Вт,а другата 1000Вт (само за запалката) и е невъзможно осигуряването им с резервно захранване от UPS, което автоматически те оставя на студено при спиране на тока.
Като добавим и другите проблеми с настройките, садръстване при по-ниско качество пелети и ето готов отговор за ниската цена!?.. а после хайде помагайте..
feikot - специалист
Като изключим захранването при спиране на тока (хоби,а до някъде и бизнес ми е фотоволтаични инсталации на вили,къщи,яхти и пр) ще си направя за котела да работи само с ток от фотоволтаика примерно или като по-голям юпс,над тоя въпрос не съм мислил,защото в движение ми идват идеи и не се хабя с предварителни планове и подготовки.Единствено искам да проуча комбинацията бърнит със IVG или комплекта S40 как е.До сега никой не ми е дал отговор на тоя въпрос...

И друго,като си работи на 6 кв. (номинал) няма ли да и е достатъчно да ми поддържа температурата и много по-рядко да и се налага да качва киловати ?
hr.hristov57 - специалист
feikot написа:
Като изключим захранването при спиране на тока (хоби,а до някъде и бизнес ми е фотоволтаични инсталации на вили,къщи,яхти и пр) ще си направя за котела да работи само с ток от фотоволтаика примерно или като по-голям юпс,над тоя въпрос не съм мислил,защото в движение ми идват идеи и не се хабя с предварителни планове и подготовки.Единствено искам да проуча комбинацията бърнит със IVG или комплекта S40 как е.До сега никой не ми е дал отговор на тоя въпрос...

И друго,като си работи на 6 кв. (номинал) няма ли да и е достатъчно да ми поддържа температурата и много по-рядко да и се налага да качва киловати ?
Първо- има три вида мощности - минимална, номинална и максимална! Аз съм написал МИНИМАЛНА а не номинална, но това е друг вапрос.
Явно трябва да си изясниш някои неща.
Сигурно тези горелки могат и да работят само на минимална мощност,но ще трябва да си е настроиш, а знае ли човек...?
Бъди сигурен, че ако " в движение ти е дошла идеята за отопление на апартамента с пелетна инсталация" и не си се "поизхабил" с предварителни планове/проучване то няма как да се получи нещо добро, каквото желание си изказал в предишен пост.
Едвали ще получиш готов отговор на поставения от теб по-горевъпрос, защото има написано доста в други теми и едвали някой ще ти направи обобщение, съпоставка и отговор.
nasko_nerva - специалист
Да за 24kW съм се объркал от други постове. Оттам идва и цялото объркване.
350W не са проблем за UPS. С фотоволтаик ще ти излезне мн скъпо, но явно имаш връзки по складовете и с тези отстъпки може и да е по приемливо. Казвам го защото за 100W консумация -осветление на един параклис само през ноща ни искаха една шапка пари.
Мисля че новите горелки или по точно новите софтуери на IVG S40 работят на по малка от 6kW мощност но не знам колко е 5 или 4kW. Пък и със седмичен програматор ще си компенсираш тази ниска мощност с работа 2 или три пъти в денонощието за по 2-3 часа.
За котела вземи този който не е правен в България, ако и двата са правени тук - късмет. Другия вариян е котел на Бош, мисля че той става за тази горелка а е възможно и да има вариянт с по малка мощност. Аз съм с такъв на дърва - 28(32)kW, но вече не ги помня другите вариянти.
feikot - специалист
И двата котела са български,хвалиха ги,че били добри.Но май ще взема комплекта,все пак едното е правено за другото.Фотоволтаика,ако искаш и снимки мога да ти пратя на обекти и т.н. за 100 вата консумация ти излиза около 7-800 лв.

Христов,каква е разликата при работа на минимална и номинална (ако изхождам по логиката ми е ясно,но може да има друг алгоритъм при горелките),защото ако ми беше ясно,нямаше да пиша тук.А относно изхабяването,сам виждаш,че се "хабя" тук да разпитвам и събирам информация,а не да отида и да купя нещо.Имах предвид в движение ще реша захранване,дали да сложа соленоидни клапани на изхода на котела и да вкл/изкл радиаторите с копче...такива неща,а не дали да правя парно на пелети или не.Моля да не ме разбирате погрешно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Към автора на темата и към всички, които ги вълнува - нещо съвсем ново и актуално:

Прикачен файл

Котел1.jpg

Прикачен файл

Котел2.jpg
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията: