• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
vesoel написа:
ivanovbg написа:
Помпата също можеш да я комбинираш с елзадвижка. Като заработи помпата да отваря за да не се охлажда на самотек.
там имам възвратен клапан, не е ли достатъчен? Като е в покой пипам тръбите и не усещам да има движение на топла вода, ако трябва ще сложа, може ли на студената вода да е?
Щом няма движение всичко е наред. Няма нужда от задвижка и няма да топлиш гълъбите.
vesoel - специалист
Аз така го разбирам и така смятам да настроя, правилно ли е? Толеранса на солара е по голям защото тръбите са по дълги (30 метра в двете посоки) и имам загуба при завъртането към 10-15 градуса. Благодаря...

Прикачен файл

taka.JPG
taka.JPG (25.41 KиБ) Видяна 2098 пъти
ivanovbg - майстор
Не се слага терморегулатор, а диференциален термостат. Ако температурата на бойлера е с 5 градуса под Т на топлоносителя -да се пуска до изравняване на температурите. Диференциалния термостат работи на температурна разлика м/у два датчика.

Примерно прочети това http://www.intiel.com/dt_bg.htm
vesoel - специалист
ivanovbg написа:
Не се слага терморегулатор, а диференциален термостат. Ако температурата на бойлера е с 5 градуса под Т на топлоносителя -да се пуска до изравняване на температурите. Диференциалния термостат работи на температурна разлика м/у два датчика.

Примерно прочети това http://www.intiel.com/dt_bg.htm
Аз ще сложа два двойни. Да, точно това имам в предвид, но в Гоце Делчев които ги правят.
LazarGanev - "Велик майстор"
Загрее ли котела веднъж бойлера - чакай умрял писмо и от слънцето - топло :)
ivanovbg - майстор
Може да се направи така че външния бойлер да е с приоритет. Той ако се е сгрял през деня, а колегата си дойде вечерта и се изкъпе - ако има топло във външния бойлер да включва първо него. Де факто на схемата дето уж трябва да включва ел нагревателя - вместо него да включва управлението на задвижката.

Той си има запас във външния бойлер - не е слънчев панел, че да черпи само когато има слънце.
Последна промяна от ivanovbg на пон сеп 30, 2013 10:11 pm, променено общо 1 път.
vesoel - специалист
LazarGanev написа:
Загрее ли котела веднъж бойлера - чакай умрял писмо и от слънцето - топло :)
Ми не е така, защото от слънцето ще загрява вода. нали е термо-сифонна с 150л вода. А парното не се пали сутрин а чак късно следобед и ако има слънце все нещо ще влезне в бойлера. Но най-важното е че слънчевата система е най вече за лятото при мен.
vesoel - специалист
ivanovbg написа:
Може да се направи така че външния бойлер да е с приоритет. Той ако се е сгрял през деня, а колегата си дойде вечерта и се изкъпе - ако има топло във външния бойлер да включва първо него. Де факто на схемата дето уж трябва да включва ел нагревателя - вместо него да включва управлението на задвижката.

Той си има запас във външния бойлер - не е слънчев панел, че да черпи само когато има слънце.
колега, извинявай но не те разбирам точно.......как да го управлявам? от ??? моля те обясни ми по простичко.
ел.задвижката ми е на котлето а на панела е помпата. а за схемата на термо сифона ли казваш, там да включа друга ел задвижка ли?
Последна промяна от vesoel на пон сеп 30, 2013 10:20 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
ivanovbg написа:

Ами нали всички тези магии се правят защото външния бойлер не може да се върже директно към водопровода и реално не може да се ползва директно?
vesoel написа:
А парното не се пали сутрин а чак късно следобед и ако има слънце все нещо ще влезне в бойлера.
Е, ако е така става. Ами на следващия ден, когато бойлерът е загрят вече от парното до 60*С? Соларната помпа ще тръгне чак когато във външния бойлер стане 80*С - тоест - никога. А през това време тръбите навън вече са замръзнали :)
vesoel - специалист
LazarGanev написа:
ivanovbg написа:

Ами нали всички тези магии се правят защото външния бойлер не може да се върже директно към водопровода и реално не може да се ползва директно?
vesoel написа:
А парното не се пали сутрин а чак късно следобед и ако има слънце все нещо ще влезне в бойлера.
Е, ако е така става. Ами на следващия ден, когато бойлерът е загрят вече от парното до 60*С? Соларната помпа ще тръгне чак когато във външния бойлер стане 80*С - тоест - никога. А през това време тръбите навън вече са замръзнали :)
еее, нали си има нощен режим и следи температура под 0 градуса пуска за малко помпата.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "термосифонна соларна система nippon, помощ !!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: