Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
galin56 написа:
... защото съм чул от колеги и приятели, които имат Адакс, че топлели много повече от обикновени конвектори....
Добър довод! Не им вярвай!
galin56 написа:
... има разлика в топленето със сигурност между различите уреди. Има и маслени радиатори и печки Лъч и Елва и какво ли не, всичките на 2000W и като ги включиш в една и съща стая за еднакво време и темперетурата ще е все различна за всяка печка...
Не е вярно!
galin56 написа:
... Разликата идва в способността да топлоотдават...
Нарича се коефициент на полезно действие.

galin56 написа:
...а не само да си светят нагревателите и да лапат ток...
Това ми звучи като откъс от евтина реклама.
galin56 написа:
...За икономия изобщо не става на въпрос...
И тук си в грешка. Ако изразходеният ток не е от значение, нали има значение дали печките ще струват по 250лв. или по 50лв.
galin56 написа:
Със здраве на всички от мен.
Със здраве!
VLADO66 - майстор
Инцидентното отопление изисква интензивен топлообмен на въздуха който може да се даде само от устройство снабдено с вентилатор.Когато/в случая/ се ползва стаята само за няколко дни или часа няма друга алтернатива.Докато чакаш да се стоплят и стените става време да излезеш от стаята.Отопление с газова печка или калорифер/както и друг път е ставало дума/ е недопустимо в помещение в което може да се спи.
nikolovvd - майстор
От няколко дни ми бръмчи една пуха в главата и реших да я пусна на свобода във форума.
Става дума за отопление с нафтова печка. Какви са предимствата на този начин на отопление.
1. Не ти трябва място да съхраняваш горивото, защото ако отиваш за няколко часа или ден, спокойно можеш да си занесеш 1-2 литра нафта в торбичката.
2. През годината, ако сте събирали мазнината от пържене на риба, мекици, картофи и т.н., то за този сезон ще сте събрали доволно количество за отопление. Има хора, които си карат колите на олио от фритюрници, но само през Лятото. За през Зимата трябва да се прави нагряваща система.
3. Ако нямате такава печка, то можете да си закупите. Последните оферти, които съм чувал са за цена 20-25 лв. Само трябва да се монтира един допълнителен резервоар за отработено олио, за да не се смесва с нафтата, а и да не запуши тръбопроводите. Дори си мисля, че ще е по-добре да се монтира малък допълнителен резервоар за нафтата, а заводския да се ползва за отработената мазнина.
Мисля да изпробвам тази идея първо на село и ако пробите минат успешно да помисля и за изграждане на водно отопление (парно) на тази база.
chapara - майстор
Аз проблема съм го решил така. Ударно се пали печката, която е изчистена и заредена предварително. Духалка за поддържане впоследствие на температурата ,за 2-3 дни и електрическо одеало за спалня. Максимално комфортно и топло. :wink:
krazz - специалист
stefan_doc написа:
Здравейте! Имам вила, която зимата посещавам много рядко /по Коледа и когато има ядене и пиене... :-D /. Налага се да пренощувам в една стая, неголяма но с лоша изолация и като не е отоплявана повече от месец се сещате какво е вътре. :bear: :bear: :bear:
Ползвал съм печка на дърва - мръсно, първо се загряваш, цепейки дърва, после слагаш дърва в печката и стоиш на студа докато се загрее стаята, ама внимаваш да не угасне /все пак вечерта съм на гости, трябва да отскачам периодично да слагам дърва/, накрая става жега, нощем печката изгасва и се събуждаш удървен. Вариантът беше с духалка, която да се включва с таймер примерно към 03.00 часа.
Опитвал съм с ел. радиатор и духалка, включени двете заедно за цяла нощ - бива, ама си е студ, температурата сутринта никога не е повече от 12-13 градуса.
Писна ми с тия дърва, искам като си отида зимата на вилата да спя на топло. Климатик нямам пари да купувам. Обсъждам няколко варианта, но не знам доколко са удачни.
1. Печка с инфрачервен тръбен /не кварцов/ нагревател /примерно тази или по-евтина http://megashop.bg/techno/p819173/%D0%9 ... _info.html /
над масата и леглото, съчетано с маслен радиатор, конвектор или духалка.
2. Алуминиев инфрачервен стенен конвектор /2 000 W/ плюс друг уред.
3. МИКА нагревател – Tesy MC 201 или подобен плюс още един стандартен уред.
4. Мощен стенен конвектор с ел. регулатор – поне 3 000 W без друг уред.
Става въпрос за една-две нощувки, изхарченият ток не е от значение.

Ето друже тва е твоята печка! https://www.youtube.com/watch?v=pBnPiyXaeAA
https://www.youtube.com/watch?v=kDq7jWKCfTA
lecki - специалист
Вътрешна топлоизолация + два конвектора (за начало)
или конвектор с духалка която после да се спре. :?
ferrari4456 - специалист
Някой знае ли какви цени са тези
https://www.youtube.com/watch?v=pBnPiyXaeAA
ако ги има в България?
stefan_doc - напреднал
Че тя и обикновена камина добре затопля - просто не искам отоплението да е на твърдо гориво...
krazz - специалист
stefan_doc написа:
Че тя и обикновена камина добре затопля - просто не искам отоплението да е на твърдо гориво...
Тогава друже ходи там с тубичка течно гориво/винце/!

Тема "Инцидентно отопление на стая на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: