Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Andri01 написа:
В DB системата не се монтира клапан,защото самият принцип на действие го обуславя! Няма UPS и ако клапана /монтиран където е да е/ е електрически ,при спиране на тока ,системата увисва! Ако е невъзвратен-то тогава става чисто отворена система,а не DB. За повече инфо-виж принципа на действие на DB!А колкото до влизане на въздух в нея-по горе съм обяснил лично аз как съм го предотвратил. Кранове се слагат/ръчни,спирателни/ преди и след помпата с филтъра-за да може да се отсече при необходимост от почистване.
Ти четеш ли какво пиша аз, или си знаеш своето. Клапана е нормално отворен, т.е. когато няма ток той е отворен и нищо не увисва. Само когато има ток, и се върти помпата той се затваря.
Andri01 - майстор
Ок,не съм го видял :). И какво затваря този клапан? Ако ти си прочел,какво съм написал аз,ще разбереш,че при подходяща схема няма нужда от клапан,пък бил той и НО!!
fbr - майстор
Andri01 написа:
И какво затваря този клапан?
Идващата от колектора тръба, се разклонява с тетка, като единия изход през този клапан влиза в горната (въздушната) част на съда, и другия изход на тетката влиза в долната (водната) част на съда. Подава се напрежение едновременно на помпата и на клапана, помпата тръгва, прекарва вода през колектора, и почва да тече през отворения клапан в съда, като се чува чуруликане в съда. След време клапана затваря, и водата която идва от колектора влиза във водната част на съда, чуруликането спира, и системата работи на циркулационнен принцип.
Andri01 - майстор
Да,но така в първия момент водата ок СК увлича въздух и обогатява с кислород системата,което е предпоставка за ръжда в серпентината/освен ако същата не е от неръждавейка/. Аз съм заменил този твой ел. клапан с модифициран самообезвъздушителен клапан. Същия пропуска въздух в двете посоки,но ако до него достигне вода-затваря.И така водата ми миминава винаги през долния вход / под работното ниво/.
fbr - майстор
Откъде да увлича кислород, тя системата си е затворена. Ако има някакъв кислород за увличане го прави при първоначалното пълнене на системата с вода.
Andri01 - майстор
Увлича въздух при падането -както го казваш "чуруликането". въпреки ,че този въздух е в с-та от пълненето,то кислорода в него в него си го има и се върти през серпентината,в твоя случай. За да се намали до минимум този ефект,трябва потока на водата да не се прекъсва т.е. водата да влиза в съда под работното ниво винаги. Но все пак хитро си го измислил това с ел. клапана. Аз имах идея да го правя с електромагнитен клапан на "Зита"-Русе: НО с закъснение при затваряне и мигновенно отваряне при пуск на помпата. Но после се сетих за обезвъздушителните клапани-те са си автоматични,само увеличих проходното сечение за въздуха чрез нов поплавък.
fbr - майстор
Да, всъщност принципа си е един и същ, но реализиран с различни компоненти. Проблем с кислорода в затворена система няма, всъщност има, но много малък и може да се пренебрегне, но при отворена система, имаш непрекъснат обмен на въздух с околната среда, който е наситен с кислород, и вече става проблем. И проблема се мултиплицира, с факта, че работната среда на елементите на системата, се променя при всяко пускане и спиране на помпата , въздух, вода, въздух, вода, и така без край, за разлика от обикновена отворена отоплителна система, при която, макар и да имаш връзка с околната среда, нямаш смяна на работната среда в елементите на системата.
Evgeniy - майстор
Минавайки през модификации на всички такива системи - с клапан или с кран, отворен на 5-10%, с чуруликане или без, стигнах до крайната схема на моята система.
ДБ съда е на студената вода, свързан преди помпата, а на колектора на изходящата тръба имам вертикална обезвъздушаваща тръба.
Предимствата са:
-Това е най близката до отворена система и работи без чуруликане.
-ДБ съда си стои студен и няма нужда от изолиране.
-Може да бъде част от съществуваща отворена система за локално отопление и бойлера да се затопля от един от двата източника през една серпентина.

Недостатъците са:
-Стърчащата обезвъздушителна тръба.
-Малко по голям диаметър на връщащата тръба до височината на ДБ съда, с цел самообезвъздушаване.
-При по-често спиране и пускане, част от топлата вода се връща в ДБ съда, след като се източи и той леко се стопля.
Andri01 - майстор
" Разни хора,разни идеали" - Дядо Алеко :-D . Въпрос на разбиране,гледна точка и т.н. Важното така направенат система да му харесва на този ,който си я е правил и да му върши работа. :partyman:

Тема "Въздух в помпата на слънчевата инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: