Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
rosso666 написа:
забелязали ли сте че стоманата на котела привлича магнит???? не е ли странно при положение че легираните стомани не привличат магнити??????

Кой ,те е заблудил,че в котлите се използват легирани стомани ,не знам.
Тъй наречените котелни стомани са си най обикновенни ,ниско въглеродни стомани.
разбирай Ст3.Със спесифичните си качества,пластична предвид колемите температурни разлики,лесна за обработка и заваряване.Оттам нататук заблудите на търговците за Специална котелна стомана е за заблуда на клиентите.
filmatoplo - майстор
Софиянец ли започна питането за състава на стоманата, просто няма такъв който да не стигне до молекулите на дадено нещо. :lol:
rosso666 - специалист
Нещо не те разнрах колега ама като и да е .разбрах това което ме интересуваше :?а и не питах за молекулния състав на стоманата .просто колегите се изчерпателни в стремежа си да помогнат .
lz2skt - специалист
Върти ми се идеята на моя Бош да му сложа шнек за изхвърляне на пепелта от сл.пелети.Варианта да правя кутия с пепелник и да дигам котела не ме устройва нещо.Мисля да пробия отвор в срещуположната страна на вратичката под водната риза и да направя шнеково устройство с ел.мотор да изнася пепелта .Имам моторче като оригиналното на шнека на Грейкото,шнекова спирала,и тръба .Ъгълът на шнека предполагам ще е достатъчен.Ще се пуска периодично като ще пада пепелта в друг съд.Редно ще е шнека постояно да е пълен с пепел за да не засмуква паразитен въздух оттам Мислех страничен монтаж на котела ,но близките ще си ритат краката и ще ме разпънат на кръст( сложен е котела в ползваща се кухня).Не знам колко ще се нагрява,но все пак моторчето си е за барбекю.Ще се направи евентуално пепелник с наклонени страни като шнекът ще загребва пепел в най-ниската точка.Съвети?Мнения ?
rosso666 - специалист
И аз го о мислях тоя вариант ама няма инструментите да пробия кръгъл отвор.трябва да прецениш даши ще има място за да се направи конус в тесният му край отдолу да е шнека. Няма да има паразитен въздух ако долепиш до котела кутия за пепелта.и не ти трябва толкова яко редукторче за пепелта но щпм го имаш вече.шнека ти е плътен нали,че със спирален няма да стане.
Обмислях и вариант с бутало което да избутва пепелта в отвор свързан с кутия.но май за другия сезон ще го мъдря да видя дали ще съм доволен от слънчогледовиъе пелети.
Успех колега.
Evgeniy - майстор
При мен се натрупваше и върху скарата след определено време, не само в пепелника.
lz2skt - специалист
Ами има бор-корони за метал но са скъпи и само за един отвор не си струва...евентуално ако се вземе на заем..Може с разпробиване на няколко отвора с бор-машина или изрязване с нещо друго като машинка....Шнекът ми е като пелетоподаващите...предполагам ще стане ,плътен спирален нямам.Може дебитът да ми е малък,но ако не става ще намерим друг.Подобни подобрения предполагам ще са за другият отоп.сезон.
Жако - специалист
пон окт 06, 2014 1:39 pmktch_1964 написа:
Не е много лесно да се горят дърва в този модел,много често като напълниш бункера се зааклинват и не падат надолу.
При мене се е случвало след около час-два запален котел да угасне , отварям горната врата на котела и се започва едно
ръчкане за да паднат тлеещите дърва на скарата , при което котелното е в дим а аз мириша на мангал.
Котела се справя много по добре с въглища , а дървата само за распалване. Вече 22 години се грея с ДАКОН ДОР 24 ,този сезон
ще съм със БЪРНИТ ще видим дали ще се представи по добре от ДАКОНА.
Здравейте първия котел ми беше ДаконДОР 24kw и ме кара 17 години. Никой неми вярва.
И от 7 години съм с друг които е пак ДАКОН ДОР 24 но но последен модел преди Бош да ги купят.
Това са страхотни котли горил съм какво ли не но трябва за всяко гориво да са смесва с домбаски въглища, те тлеят и подържат горенето. Има и ред но по после ще разберете.
Споделям за да знаете ако някой има проблем със зъсядънето на дървата понеже колегата спомена за това.
Ще кажа каквото съм опитал за 24г.
-Първо дървата нетрябва да са нацепени на едро, зада могат да се свличат що годе лесно.
-Второ трябва дължината им да нее почти колкото ширината на бункера,
Трето когато го зареждате бункера със тези дърва които неса толкова дълги и не толкова на едро нацепени се нареждат в средата и по края в ляво и дясно се слагат домбаск въглища (въглища но по дребни) аз ползвах фракцията която се получава при присяването им. И така бункера се зарежда до горе. не засяда и гори винаги повече от шест часа.
Сега убиснявам какво става при тази химия която е опитина защото веднъж дърво и второ фракция която преди години никой нея търсеше и беше евтина и така изкарва и внай толемите студове повече от шест часа.
Обеснявам; когато всичко така изредено почне да гори от доло на горе то се свлича с (гаранция)на скарите и ако има нещо да заседне поради въглищата които тлеят и запалват по нагоре и по нагоре в един момент се свлече заседналото, но зада тръгне огъня на горе в бункера трябва първо котела навсякъде дае добре оплътнен и със добра тяга.
С кумин Ф 140/150 и поне не по малко от 6/7 метра височина
Има голям вакум и огъня можеш да го контролираш лесно.
И така зада тръгне огъня нагоре и да тлее и да не зсяда се отваря малко въздух на капака на бункера кръглата клапичка и така, от, щом има добър вакум от където отвориш и подадеш въздух там отива огъня.
И отделно когато е добре уплътнен котела се кнтролирата лесно и градосите със термо рамото което отваря и затваря вратичката за въздух.
И така 24 зимни сезона върви със точност до Пет градуса от това което съм настроил.
Сега колега ще призная, и при мен е имало пушъци но от самото начало докато разбера как да зареждам чее да не ръчкам, и да несе пуша и по вече часове да си стоя в къщи.
Жако - специалист
вт май 12, 2020 11:42 pmЖако написа:
пон окт 06, 2014 1:39 pmktch_1964 написа:
Не е много лесно да се горят дърва в този модел,много често като напълниш бункера се зааклинват и не падат надолу.
При мене се е случвало след около час-два запален котел да угасне , отварям горната врата на котела и се започва едно
ръчкане за да паднат тлеещите дърва на скарата , при което котелното е в дим а аз мириша на мангал.
Котела се справя много по добре с въглища , а дървата само за распалване. Вече 22 години се грея с ДАКОН ДОР 24 ,този сезон
ще съм със БЪРНИТ ще видим дали ще се представи по добре от ДАКОНА.
Здравейте първия котел ми беше ДаконДОР 24kw и ме кара 17 години. Никой неми вярва.
И от 7 години съм с друг които е пак ДАКОН ДОР 24 но но последен модел преди Бош да ги купят.
Това са страхотни котли горил съм какво ли не но трябва за всяко гориво да са смесва с домбаски въглища, те тлеят и подържат горенето. Има и ред но по после ще разберете.
Споделям за да знаете ако някой има проблем със зъсядънето на дървата понеже колегата спомена за това.
Ще кажа каквото съм опитал за 24г.
-Първо дървата нетрябва да са нацепени на едро, зада могат да се свличат що годе лесно.
-Второ трябва дължината им да нее почти колкото ширината на бункера,
Трето когато го зареждате бункера със тези дърва които неса толкова дълги и не толкова на едро нацепени се нареждат в средата и по края в ляво и дясно се слагат домбаск въглища (въглища но по дребни) аз ползвах фракцията която се получава при присяването им. И така бункера се зарежда до горе. не засяда и гори винаги повече от шест часа.
Сега убиснявам какво става при тази химия която е опитина защото веднъж дърво и второ фракция която преди години никой нея търсеше и беше евтина и така изкарва и внай толемите студове повече от шест часа.
Обеснявам; когато всичко така изредено почне да гори от доло на горе то се свлича с (гаранция)на скарите и ако има нещо да заседне поради въглищата които тлеят и запалват по нагоре и по нагоре в един момент се свлече заседналото, но зада тръгне огъня на горе в бункера трябва първо котела навсякъде дае добре оплътнен и със добра тяга.
С кумин Ф 140/150 и поне не по малко от 6/7 метра височина
Има голям вакум и огъня можеш да го контролираш лесно.
И така зада тръгне огъня нагоре и да тлее и да не зсяда се отваря малко въздух на капака на бункера кръглата клапичка и така, от, щом има добър вакум от където отвориш и подадеш въздух там отива огъня.
И отделно когато е добре уплътнен котела се кнтролирата лесно и градосите със термо рамото което отваря и затваря вратичката за въздух.
И така 24 зимни сезона върви със точност до Пет градуса от това което съм настроил.
Сега колега ще призная, и при мен е имало пушъци но от самото начало докато разбера как да зареждам чее да не ръчкам, и да несе пуша и по вече часове да си стоя в къщи.

Сега поустаряхме и котела го преустройвам с горелка Грейко
неми се играе да зареждам вече.
А с Грейко ще мога да си горя слънчоглед и костилки и черупки, които имам източник което излиза евтино.

Тема "Бош Солид 2000 и пелетна горелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: