• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd - майстор
Малко извън темата, но с цел да припомня, че спорите за неща, които не виждате, т.е. затворени в тръби и грижливо поддържани, пазени, наблюдавани и контролирани.
В същото време никой не обръща внимание на това което не се вижда, а то е около нас и вреди доста повече.
Ще дам два примера, като единият мисля, че съм поствал снимки някъде във форума.
1. Преди време разговарям със семейство съседи, които нямат микровълнова, защото било много вредно излъчването.
Контрирах ги с въпроса по колко минути говорят по GSМ дневно, след като съседа не сваля телефона от ухото си и на колана си носи 3 бр. Излиза, че микровълновата, която е специално изолирана против вредни излъчвания е по-опасна от GSM на милиметри от мозъка ни или сантиметри от половите органи.
2. Когато купувате кремчета за децата си, четете ли какво е съдържанието им. Поста със снимките бе точно за тях.
На опаковката имаше изброени 4-5 от т.нар. Е-та и първите две бяха Е 102 и Е 122. Едното води до алергии, а другото до нарушения в зрението. Припомнете си колко пъти сте чували бабите и дядовците да заплашват внуците си - "Яжте, че ще кажа на майка ти/баща ти?" точно с такива кремчета или торти и сладки правени с тях.
А безалкохолните, бозата, млякото и други, които са тъпкани с консерванти, оцветители, помътнители, подсладители и прочие химикали, нещо за тях. Бил съм в склад за концентрати на една от големите фирми вносители. Миризмата в склада е същата като в печатницата за вестници като "24 часа" и "Труд"!
silent - майстор
Аз досега горчив антифриз не съм виждал....не че го пия но ми се е случвало да пробвам когато трябва да разбера дали течността е вода или антифриз...да добавя че вероятно има нещо вярно в това че е агресивен в по-голяма степен....преди доработката на парнотото имаше теч няколко години както споменах....и при всяко сипване на изтеклото в разширителния съд( отворена система с циркулация през разширителния съд) се запушваше филтъра на помпата....по спомени преди като е било на вода не е имало такива проблеми...сега след доработката смених разширителния съд с такъв от неръждаема стомана...промих радиаторите и след отстараняване на няколко теча мога да кажа че антифриза за сега е бистър...държа да отбележа че имам поцинковани тръби около печката и само панелни стоманени радиатори....
fox_vt - майстор
За какво ти е да я мериш?Това не е кола която стои на улицата.Точиш 2 кила вода сипваш две кила концентрат и готово.Тебе ти трябва съвсем малко да налееш до -5 да стане пак файда той започва първо да кристализира че чак след това замръзва нацяло.Ако те е шубе източи повече.
hidrazin - майстор
Напълно погрешни съвети. Това с "точи две кила и сипи концентрат" е нещо като следната рецепта:
-Напълнете една голяма тенджера.
-Сложете две шепи.
-Като заврат прибавете две чаени чаши.
-Когато е почти готово добавете предварително нарязаните две чаени чаши.
-След като омекнат прибавяме и две супени лъжици, предварително запържени в малко мазнина.
-Накрая овкусете с две щипки.
-Сервирайте с една китка нарязана на ситно и една малка топка.

Всеки читав сервиз за коли има рефрактометър. Теглиш една спринцовка и отиваш там
За проверка рядко взимат пари. Или нещо от сорта 2-3 лева. Зависи колко са лакоми.
Антифриза не се изпарява. Изпарява се водата.
Ако няма течове и има намален обем е по-вероятно да се е повишила концентрацията на антифриз.
Слагаме концентрат на и без това концентриран повече от необходимото антифриз. После се чудим що станал на каша.
Преди да се долее нещо, трябва да се знае какво.
Успех с доливането!
:partyman:
P.S. На който не му се дават два лева и не му се ходи по сервизи - има и фризери. Върши работа. :-D
fox_vt - майстор
Хидра говорим за локално домашно парно, не за кола.Ако е парно за палатка разбирам, но тук и един литър концентрат да сложиш все ще е по добре от дано вода.Ако някой смята че вкъщи ще падне температурата до минус 20 дс си ползва рефрактометъра. :partyman:
kozl - майстор
Кола или парно или слънчев колектор, правилата са еднакви:
Необходимата температура зависи от пропорциите концентрат/вода, но за да се пресметнат точните обеми трябва да е известен обема на вместимост на цялата система.
Съвети като сипи две са като тотото. Я уцелиш желаното, я не.
По-добре да си забърка 5 литра, като не стигнат още 5 и така докато остане. "За да стигне, требе да артише". Това е метода на последователното приближение :-D
Koлкото е по-малка стъпката (1 л, а не 5), точността нараства, остатъкът намалява, но се увеличава броя на итерациите :roll:
Математика :wink:
Ако хората се уповават повече на математниката отколкото в надеждата, вероятно нямаше да пускат тото :?
fox_vt - майстор
Къде видяхте че има "желано" бе хора.Човека иска да си сложи антифриз никъде не е казвал до каква температура да е.Това е парно в къща колко ще паднат температурите в нея?Стига си мислихте за коли.И един литър да сложи и половин и 200 грама даже точката на замръзване ще се понижи спрямо чистата вода.За трети път повтарям едно и също :lol:

пп и не не са еднакви кола,парно и слънчев колектор да се разберем.Като си изкараш радиаторите на терасата тогава може би но до тогава парното си остава вътрешна инсталация :wink: Аман от шегаджии :prayer:
silent - майстор
аз слагам на око...сега преди да застуди ще дръпна малко и ще сложа в камерата на хладилника ...ако не замръзне е ок...на колата сипвам пак на око...колкото съм доливал вода толкова преди зимата слагам концентрат....вярно занемарен е малко научния подход но ако всяко нещо в живота си вършим след сметки и изчисления...ебем ти живота сметкаджийски.... :lol: :lol: :lol:
romanpm - майстор
hidrazin e прав , такъв рефрактометър си купих от Метро за 7 лв преди години , прилича на мерене гъстота на киселина , има две скали за гликол и ... (спирт ли..) показва в температура . Скоро мерих на колата (покрай друг желаещ ) и като падна под -50 С* се изцъклих щото съм наливал дестилирана вода :?
С гъст антифриз едва ли е добро охлаждането , и друго е набутването :wink:
fox_vt - майстор
Хидразин е прав ама мене ми е неудобно да пиша прав и затова съм седнал :-D А ти от метро не си си купил рефрактометър а си купил някакъв уред за мерене на антифриз.Рефрактометъра е доста пъти по скъп от 7 лв :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Защо не бива да се използва антифриз в локално парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: