• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Браво! Сега сцепи тръбата с изолацията вертикално, дето я проби първоначално. После едното парче отпред - другото отзад и няколко свински опашки... и си готов. Очакваме първия тест скоро!
:partyman:
Evgeniy - майстор
И от мен браво!
За да няма цепене на тръбата... беше хубаво да ги монтираш вътре в нея и занитване през дупките. И после "нахлузване" на тръбите. Поне такава беше моята идея.
шоп - майстор
Евгений, Иванов, мислим еднакво!!!

мислех да не цепя тръбата, а да я нанижа предварително, но няма разтояние. Все пак това е опитна установка. С тръбите дълги 1800 мм колектора ще е нанизан предварително. Сега всичко правя като опит. В последствие всичко ше е направено много по-качествено.
Evgeniy - майстор
Една идея - като правиш новата колекторна тръба предвиди половината и площ да е равна на половината от сумата на сеченито на вътрешните тръби. За 20 тръби с Ф45 втрешен излиза обаче 20 см вътрешен диаметър
шоп - майстор
Евгений, прав си!
За намаляване на пневматичните загуби е нужно всичко да е изчислено като сечение. Просто в този опит всички промени стават в движение благодарение на хора като теб.

Вече съм подготвил 2 бр шалета с вътрешно 250мм и дебелина на изолацията 50 мм. Внушително е!

П.П Изглежда има различни видове вакумни тръби. Тези 20 бр са външно 58х1500 и отвора вътре е 43-44мм (колкото и странно да е от тръба до тръба има разлика)

другите 75 бр са 58х1800 и вътрешно е ф45мм( може и там вътрешно да има разлика, но засега съм премерил само 2-3 търби)
шоп - майстор
Днес 11.03 направих първите тестове. Слъце в София - никакво. Едно мрачно и схлупено. От време на време прехвърча дъждец

Проба с първият ми вентилатор 16 вата 135 м3/час.
външна температура - вход 7 градуса
изход 40 градуса
доволен съм от делта Т 30 и кусур градуса при липса на слънце и с тази примитивна установка все още неуплътнена и вързана с тел. Тук конструкцията сериозно ще я уплътня и разбира се теловете премахнати и заменени със самоделни ал.скоби от печатарски плаки. Термо силикон още НИКАДЕ не съм слагал.

Ето впрочем и снимки, които говорят сами.

Прикачен файл

SAM_7324.JPG

Прикачен файл

SAM_7325.JPG

Прикачен файл

SAM_7326.JPG

Прикачен файл

SAM_7327.JPG

Прикачен файл

SAM_7328.JPG
шоп - майстор
Вече 30 мин. от 13.00 до 13.30 установката навън работи без промени в данните, което ме кара да се замисля за доста по-мощен вентилатор и терморегулатор

Да спомена, че бирените колектори на покрива не работят!!!

следващият тест ще е с тови високоремпературен вентилатор работещ до 150 градуса

Прикачен файл

SAM_7329.JPG

Прикачен файл

SAM_7330.JPG На тази снимка се вижда "Слънцето" :-)

Прикачен файл

SAM_7332.JPG

Прикачен файл

SAM_7331.JPG Входа и изхода са му 120 мм и за по-добра ефективност при теста ще направя още еди по-голям колектор.
saraneron - специалист
Отлично начало! Това ,че е опитно незначи че е лошо.Дали няма да е добре тази обща шина горе да се нареже за всяка разделителна ламаринка и се извие до 90 ??? градуса спрямо посоката на въздъшния поток и леко наведени към вентилатора така, че в във вакумните тръби да се създаде налягане и подналягане? Това ще стане като леко и плавно се усуче ламаринката надолу в тръбата като турбушон само четвътр оборот в горния край? :? :? :? Какво означава ,че колектора с кутийките не работи?Не произвежда топъл въздух или не е достатъчено топъл ?Колко квадратни метра е той? :sad:Мериш ли го там или не се знае колко градуса е ,това е интересно за да се сръвнят двата .Evgeni,дали ако сложиш такива ламаринки в твоите мокри тръби няма да се подобри работата ма колектора?
ivanovbg - майстор
По добре да са си прави. Обдухването на тръбата е 100%. Тъй като топлопоглъщащия слой е червения на рисунката може би ако се увеличи площта на ламарината дето контактува с него би я загряла повече и по този начин би увеличила топлоотдаващата площ.

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (7.92 KиБ) Видяна 845269 пъти
stilian20 - специалист
Няма ли да е по добре да преградиш плътно шалето и от двата края да го затвориш с два полумесеца огледално поставени. Така по начина който аз си представям ще циркулира въздуха по вакуумните тръби.

Прикачен файл

преграда.jpg
преграда.jpg (52.6 KиБ) Видяна 845269 пъти

Прикачен файл

SAM_7324.JPG
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 49