• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Можеш, не е трудно, повярвай. Стига да нямаш 2 леви ръце и да не можеш да си смениш сам бушона или да си смениш разваления кран на чешмата, ще можеш :)
А и дори и да не ти се занимава, 4К лева за такава система е прекалено висока цена. Все някой оттук ще се намери, дето да е готов да ти помогне :)
LazarGanev - "Велик майстор"
andy2000 написа:
Тази идея за един по-голям бойлер изникна поради тази причина + през лятото в 20.00 часа ще имам 250-300 литра топла вода, ако съм на 2 х 80 а се изкъпал някой, а съм останал с едни 80 литра, които жената половината ги е опаткала за миене, т.е. имаме повече топла вода + по-дълго съхранение - или греша? :-D
Не, изобщо не грешиш - винаги има по-хубаво от хубавото, но ти хем искаш да е евтино, хем сменяш 160л бойлери с 200л без да има кой знае какъв смисъл. То и на ток да ги топлиш пак е по-добре един голям вместо 2 малки, но така си решил на времето Вярно че по-добре, но е малко по-добре, а много по-скъпо. Аз на първо време бих използвал съществуващите бойлери, които могат да се вържат последователно и пак да разполагаш с цялото количество вода на едно място. Водата да минава първо през единия, после през другия и тогава да се ползва. Серпентините в обратна последователност - горещата вода от панела минава първо през серпентината на крайния бойлер, после минава през серпентината на междинния и тогава се връща в панела. Така междинния бойлер ще подготвя водата за крайния и избягваш нуждата от рециркулация между двата. Ако не ти пасват наклоните за дрейн бек си правиш нормална система под налягане.
Калине, не задължително човек да е с 2 леви ръце, за да няма възможност да си направи сам система, дай да не се обиждаме :) . Ако има 2 десни ръце и достатъчно ум в главата, това означава, че е много търсен и ангажиран в своята област и няма време да се занимава с щуротии. Например един добър хирург, стоматолог, счетоводител, мениджър и какво ли още не, работи по 16 часа на ден и няма време за семейството дори. :wink:
шоп - майстор
Добър съвет от Лазар
Глупаво е да игнорираш 2 бойлера с по 2 серпентини. Използвай ги, пък след време, ако някой се скапе или пък имаш пари, купи един 300-500 литров бойлер.

Лошото е, че автора на темата не може да си направи системата сам, иначе в една къща има много и евтини варианти за направи си сам.
Andri01 - майстор
2х80л. вързани паралелно към СК вдигат 62* - лично изпробвано вчера. А иначе водата им може да се ползва по единично,последователно или в паралел също.
Christo - майстор
LazarGanev, +1 за последният ти пост. Относно Мерцедесът S класа по-горе, никой не си купува такава кола за да прави икономии. И ако карам такава кола, най-вероятно няма да си сложа панели по покрива. Да ми загрозяват замъка, тръби от някъде за някъде, па да ходя да гледам термометри, манометри и т.н. Пари бол, щрак в тока и пей сърце! За съжаление, моят случай не е такъв и ми се ще да натаковам дявола както си лети(ако е възможно) :-D Сметките, които andy2000 е направил хич не ми харесват. Сега, може да ги оспорваме колко са точни, но там са някъде нещата....Той е смятал 8 месеца експлоатация. Ако сложим някакви турски/китайски алуминки на колко месеца можем да разчитаме? Защо са толкова безумно скъпи марковите панели за мен е неясно. Дали е въпрос на лакомия на дистрибутори и вносители или зад тези пари се крият някакви големи плюсове? Ти си слагал сигурно всякакви панели. Какво губим, ако сложим евтини панели? Как да компенсираме евентуалните им недостатъци? Какви са те? До колко е разумно да сваляме цената, без да рискуваме да купим непотребни боклуци? Много въпроси зададох, ще ти бъда благодарен ако отговориш поне на някои, като се базираш на собствения си опит. Предварително благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Лошото е, че автора на темата не може да си направи системата сам, иначе в една къща има много и евтини варианти за направи си сам.
Ще е лошо, ако той е инвалид или пенсионер, но ако той има доходна работа в същото време докато му правят системата той може да изкара повече пари :wink: . Така, че 400-500лв за монтажа не са определящи - това е спестената енергия за 1 година или пък цигарите на един пушач за месец-два :) . Важното е да се действа, че да се хване сезона :wink:
Christo, много точни въпроси, макар че на повечето от тях съм отговарял в различни теми. Ще ти отговоря пак, но сега трябва да излизам на работа.
fbr - майстор
Я всеки дето смята да слага слънчев колектор, първо да сложи един електромер на бойлера си за 1-2 месеца и тогава да прави сметки.
andy2000 - специалист
fbr написа:
Я всеки дето смята да слага слънчев колектор, първо да сложи един електромер на бойлера си за 1-2 месеца и тогава да прави сметки.
Комшия сложи и консумацията беше около 50%. :-D Нещо чак толкова не ми се вярва, ама ...

От всички мнения ми става ясно, че сте твърдо за дрейнбек-а или да си останат двата малки бойлера и да се вържат към панели.
На дрейнбека кофтито му е, че няма да мога да го ползвам няколко месеца - да кажем декември - февруари (3 месеца), докато ако съм на пропилен гликол ще могат през цялото време да "кретат".
Ще направя една схема за дрейн бека и ще я постна, за да коментирате как би било най-добре да се реализира.
Много благодаря на всички, които дават мнение.

Между другото като говорих с човека от Висман ми каза, че счупени панели от градушката от минатала година нямат, но пък имат адски много домашно направени стойки, потрошени от силен вятър, т.е. най-добре е да се сложат да "легнат" на покрива, ако е скатов де. :)

Сметките ми, разбира се, подлежат на коментар, но мисля че са в диапазона + / - 20% . :wink:

Аргумент за един голям бойлер, позициониран разумно, също е че бойлерът на третия етаж е на едни 25-30 метра (тръбен път) от парното - разстоянието от 1 до 3 етаж + на другия край на парното, т.е. само тръбният път ще е едни 30*15 лева = 450 лева с медни тръби. Няма как да я вържа гадта евтино.Ако взема само един бойлер ще е позициониран при солара или парното и на практика ще имам разход само за един тръбен път.Може тъпо да разсъждавам... :?
Не се чудете, че го смятам - за мен трябва да е рентабилно, иначе няма смисъл. :lol:
vrangelov - специалист
andy2000 написа:
От всички мнения ми става ясно, че сте твърдо за дрейнбек-а или да си останат двата малки бойлера и да се вържат към панели....
Здравей andy2000,

Според мен не е удачно да се прави системата по принципа на Drain Back, ако се прави със скъпи(качествени) материали и от специалисти, каквито ти си решил да ползваш.
По мое мнение Drain Back се слага, когато се ползват панели като >този<, който преди време струваше 217лв. с подарък помпа. Така за 2*217лв плюс диференциален термостат за стотина или по-малко лева, някои друг метър тръба (при повечето хора пастмасова), наличния бойлер, един стар кег от кока кола и малко сръчност човек получава съвсем прилична соларна система от типа направи си сам.
Ако обаче човек няма да си я прави сам, а ще ползва услугите на специалист и ще използва скъпи материали, по-добре е човек да се насочи към класическата система!
Освен всичко това, два панела ми се виждат много на 160 или 200 литра.

Поздрави!
шоп - майстор
andy2000 написа:
На дрейнбека кофтито му е, че няма да мога да го ползвам няколко месеца - да кажем декември - февруари (3 месеца), докато ако съм на пропилен гликол ще могат през цялото време да "кретат".
Защо така мислиш? Нещо бъркаш. Има ли слънце всички системи работят.

30 метра медни тръби са 450 лв, но с неръждаемо гофре са 90 - 120лв
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: