• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
шоп написа:
Аз затова ползвам евтини 12 волтови китайски пластмосови помпи вход и изход 1/2. Просто не е истина колко са издръжливи тези помпи. Има 2 бр., които работят от 4 години вкъщи без прекъсване.
Я дай линк към тях, че имам идея за ползването им..
шоп - майстор
в ОЛХ ги има
ако искаш линк може на лични за да не е реклама
1115 - специалист
Както казахте - запояването на неръждавейката се оказа, че е проблем. Тънка е и се гъне, а тръбата е още по-зле.
С две думи - притискаме времето и се налага да променя засега системата.
Мисля да я направя под налягане.
В най-високата точка да сложа обезвъздушител, после тръби PEX-AL-PEX до бойлера, помпа и пак такива тръби до колектора.
Преди серпентината ще сложа 8л разширителен съд и ако е нужно предпазен клапан, но незнам трябва ли и на колко бара да отваря.
Пак казвам - системата ще работи само по 3 месеца в годината и се източва.
Идеята е да е евтино, тъй като ще работи само 1 или 2 години и после демонтирам панела.
шоп - майстор
Колега, 1115, защо толкова лесно и бързо се отказвате и сменяте системата?

При ДБ системата няма налягане. Монтирането на два щуцера на тенджера под налягане е много лесно и може да стане с резбово съединение и две изрязани гарнитури от вътрешна автомобилна гума. Принципа е същият както се монтира канелка на бидон за кисело зеле или за претакане на вино :-D

Сега нямам под ръка как си правя самоделен РС от 5 литров ал. кег от бира Радебергер:-)

При система под налягане всички съединения трябва да са на доста по-високо ниво.
Успехи
шоп - майстор
Andri01 написа:
"...Всяка редукция товари помпата!!!..."
Няма такова нещо! Тези помпи по принцип са центробежни ,а центробежната помпа се разтоварва при затваряне на изхода и!!!
Не съм съгласен. Поддържам мнението си. В една хидравлична система имаме линейни и местни загуби.

Линейните зависят от диаметъра на тръбата, дължината и, скороста на потока, вискозитета на флуида и гладкостта на тръбата.

Местните(локални) загуби завияст от брой, колена, тройници, огъвки и редукции. За да се сметне една система има таблици, в който е описан всеки един елемент. Най-голяма "тежест" за локалните загуби имат редукцията.

За да е ефективна една система, скороста на флуида трябва да ниска, диаметрите на тръбопроводите големи, гладкостта висока и локалните съпротивления да са минимум.

Andri01, само за едно нещо си прав....помпата се разтоварва при затваряне на изхода, НО КПД то спада до 0 при затворен изход. Каква е ползата при разтоварена помпа, която върти водата в турбината си с 0 КПД?

Ние гоним макс. КПД на СИСТЕМАТА
1115 - специалист
Честно казано, аз никога не се отказвам, но в случая ме притиска времето.
Това е само проблема.
Сега ще се пробвам да запоя с калай и дано да стане.
Andri01 - майстор
Неръждавейка-с постоянен ток и електроди за неръждавейка. Става и с обикновен електрожен и пак същите електроди,но трябва да е по дебела ,а и е по-трудно.Въпрос на опит все пак :). Но с калай мисля,че няма да хване.!
шоп - майстор
Запоявам неръждавейка за медни фитинги със сребърен припой минимум 40% и високотемпературна газ на Ротенбергер. Резултата е отличен.

С какво ли не друго съм опитвал и не става.
1115 - специалист
Имам напредък след като изхабих 2 пръчки 40% сребърен припой и вчера съм забравил кислорода и газта отворени.
Та оксижен до понеделник няма да има и викам я с малка горелка от 5лв да пробвам с калай и киселина.
Стана доста добре.
Сребърния припой се топи явно при температура при която гофрираната неръждавейка изгаря - тя е 0.2 или 0.3мм, а капака се гъне от нагряването. С калай го няма този проблем. Има светлина в тунела, но децата са разочаровани. Бях им обещал, че ако не стане тая работа с бойлера, ще им вържа панела към басейна.
Фитилчо - майстор
шоп написа:
високотемпературна газ на Ротенбергер. Резултата е отличен.

С какво ли не друго съм опитвал и не става.
Какъв цвят е? Жълтата ли е това?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17

Тема "Възможно най-евтината соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: