Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
формулата за обем на цилиндър....3.14 х r2 x h

ако предположим, че гофрето и тръбата с ал вложка са ф16 обема се смата за 30 секунди

Обема на серпентината в бойлера, ако не я е посочил производителя можем да премерим само с наливане на флуид и последващо измерване.
Andri01 - майстор
mgbagera написа:
Andri01
Аз я навивам около стените на самата печка а не около кюнците.
Извинявай,не съм разбрал. :partyman: В такъв случай,няма каква да се притесняваш от завиране на водата-помпата нали ще я върти. А и мисля,че няма да стигне 100 градуса.Обем на серпентината / за инфо/ :D=23mm,L=12m., обем 4,98Ltr / приблизително/
miroki - майстор
шоп написа:
формулата за обем на цилиндър....3.14 х r2 x h

ако предположим, че гофрето и тръбата с ал вложка са ф16 обема се смата за 30 секунди

Обема на серпентината в бойлера, ако не я е посочил производителя можем да премерим само с наливане на флуид и последващо измерване.
Мерси, питах всъщност за последното ориентировъчно. Понеже не знам, на колегата какъв е бойлера. Пък аз още си нямам.
Видях сега, че са около литър и половина за 80л. бойлери. Ако се сложи още толкова на печката. И тръбата малко над 2 литра. Което е добре, ще мине с малък разширителен съд, примерно 10 литра. Би се събрал зад печката примерно. И ще стане ДБ, ако е на тръбите навита или в горния край на печката.
mgbagera - специалист
На печката грубо казано са около 9м серпентина а на бойлера е около 7м може и малко повече.
Ако си поиграя още малко може и да докарам наклон на серпентината при печката но тази в бойлера като не иска да се изтача ме притеснява.

За да се изсточи тази на печката тя трябва да дръпне от някъде въздух а от къде ще го вземе като тази в бойлера не пуска :?

Иначе си намерих идеален съд за водата с нивомер (резервоар от нафтова печка)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П: Ето снимки как изглежда в момента. Малко е разхвърляна серпентината но както казах съм ограничен във времето.

http://prikachi.com/images.php?images/358/8420358G.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/359/8420359W.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/357/8420357U.jpg

На местата на които тръбата опира до печката не може да се пипне с пръст но тези които не контактуват с печката са доста по хладни и можеш да си задържиш пръста за около секунда две.

Предстои да се прихванат с един шпаринг или нещо подобно за да прилепнат всички плътно до печката. Вероятно после ще бъдат запечатани с допълнителна ламарина а може и тухлите да бъдат извадени. Надявам се във вторник или сряда да продължа.
Andri01 - майстор
Не вади тухлите-може да прегрява .Просто изолирай отвън и допри всички витки плътно да тялото. А колкото до източването-мисля,че при този начин на нареждане няма да може да се източи до "0",даже и да има от къде да поеме въздух. :partyman:
mgbagera - специалист
Това с тухлите ще е краен вариант ако се окаже че топлината не е достатъчна.
Първо ще я пробвам така, плътно прилепнала а после ще добавя ламарина за да я запечатам в случаи че не е достатъчна топлината и крайния вариант е махане на тухли.
ZMeyGorianin - майстор
Върти ми се на мен една идея да направя нещо като водо-прегревател, както на парните котли. Камината ми е като тази на снимката и водната риза е "П" образна. Над нея има само една ламарина, която предпазва газовете и пламъка да не заминават директно в комина. Ако направя двуходова допълнителна риза /плоска/ на мястото на тази ламарина и прекарам изхода на водата от камината през нея предполагам, че ще се подобри работата и усвоят по-добре изходящите газове.
Проблемът е, че двете тръби /вход-изход/ на новата риза трябва да излизат отпред на камината, тъй като водната риза е до горния капак и те ще обиколят печката отвън.
За по-добър топлообмен може долната част на ризата да се оребри с външно заварени шини.
Идеята е, ако температурата на изходящата след оригиналната водна риза вода е 60 гр., след водопрегреватела и към радиаторите да стане към 75 гр. /примерно/.
шоп - майстор
mgbagera, според мен да зидаш тухли външно след серпентината е излишно. Ако правилно съм разбрал идеятата ти.

Само си усложняваш и оскъпяваш работата. Печката е в помещение където се обитава, нали? Все пак тя трябва да си отдава и топлина в помещението. Ако не изкаш такова топлоотдаване или искаш да го намалиш може да използваш каменна вата.
mgbagera - специалист
Шопе, Шопее :goodman: къде прочете зидане . Никои не е споменавал подобна процедура :mrgreen: Нищо, вероятно още не си си бил изпил кафето :drinkers:

Да уточня че печката вътрешно има тухли! От вън освен една ламарина друго ня,а да се слага.
Ако се окаже не достатъчно или след време ми потрябва повече енергия може да извадя тухлите.
шоп - майстор
:-D Виноват! Не чета внимателно. То това си е абсурдно направо:-)

Тема "Идея за външна водна риза на печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: