• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Hargassner! Стана ми интересно. Как си залепил огнеопорните тухли? Огнеопорните тухли имат ли предимства пред вермикулита? През колко време почистваш котела основно?
шоп - майстор
Огнеупорните тухли не се лепят, а се редят. Метала и шамота имат различно линейно разширение и ако са монтирани неподвижно ще има напрежение, което рано или късно ще доведе до повреда.

В зависимост от това какъв акумулиращ ефект желаем избираме и типа шамот ( тежък шамот, полу лековесен и лековесен шамот )

Предимството на големият акумулиращ ефект при футерирани камери с горелки е когато имаме старт-стоп на горелката, че последващият рестарт е горене в подгрята камера.
vrangelov - специалист
Благодаря @шоп,

имам нещо предвид, но то е скъпо и си има алтернатива(още по-скъпа). Също така е свързано с евентуално отпадане на гаранция.
Да не съм много извън темата ще кажа, че за много търговци и производители на котли е много удобно да тълкуват слагането на турболатори и ошамотяването на горивната камера, като промяна в конструкцията, което от своя страна може да доведе до пълно или частично отпадане на гаранцията. Вярвам, че не може да се твърди еднозначно, дали са прави или не, но нека всеки, който променя нещо по котела или горелката сам да си прецени риска.

Поздрави!
6osi6 - майстор
vrangelov написа:
Hargassner! Как си залепил огнеопорните тухли?
Тухлите се лепят с високо температурен силикон. Към метална конструкция се закрепват като между тях и метала се набива керамичен или изолационен шнур.
vrangelov написа:
Hargassner! Стана ми интересно. Как си залепил огнеопорните тухли? Огнеопорните тухли имат ли предимства пред вермикулита? През колко време почистваш котела основно?

По ред на въпросите:
1. Тухлите не съм ги лепил, направил съм ги на глъб и зъб и сложих някакъв високотемпературен (1500 гр.) уплътнител защото на тухлите имам канали и отвори за подаване на вторичен въздух.
2. Вермикулита по-скоро е топлоизолация. Тухлите издържат на по-висока температура, а също така я задържат за дълго време. Това помага за по пълно изгаряне и за по лесно последващо запалване. Зад тухлите имам високотемпературна изолация.
3. За почистването на котела не знам как да ти отговоря. Първо турболаторите са задвижват с ръчка от вън и всеки ден я движа по няколко пъти когато отида да сипвам пелети в бункера. Това по принцип е предвидено да го прави моторче, което го имам, но още не съм го монтирал, защото не е чак такъв голям проблем да го правя и ръчно. Пепелника ми е външен, пепелта се подава със шнек и него го изхвърлям когато ми кефне, примерно веднъж седмично. Котела отварям веднъж или два пъти седмично за 5 минути защото там където е най високата температура по тухлите се образува и трупа нещо като шлака, но е много крехко и с едно леко остъргване пада. Не съм пробвал колко време ще работи горелката без да го махам, но мисля да го направя. Според мен това се получава от стапяне на пепелта в контакт с нагорещените тухли високата. До сега не е имало случай горелката да задръсти, изгасне или да не запали от първият път. Не съм пробвал с други освен със слънчогледови пелети за да знам дали се получава шлака при тях. Турболаторите почистват успешно тръбите и не се налага някакво по специално почистване. Това се вижда от температурния датчик на изходящите газове, който винаги показва приблизително едни и същи стойности на различните степени през целият отоплителен сезон.
Е, това е от мен.
vrangelov - специалист
Здравей emoemoemo69,

Харесва ми това, което си сътворил. Благодаря за изчерпателния отговор! За вермикулита гледах някъде, че заменя огнеупорните тухли. Може и да съм в грешка. Тях пък доколкото знам ги водят шамот. Докато шоп не писа, дори не знех, че има различни видове шамот.
За почистването те питах във връзка с турболаторите. Те удължават времето между основните почиствания. Та питах при теб как е.
Това моторче какво е? Нещо от чистачки ли е или е нещо по-специално?

Поздрави!
maistora1965 - специалист
emoemoemo69 написа:
filmatoplo написа:
Колега Емо какво е твоето котле, купешко или правено, какъв размер са тръбите и колко са дълги, газовете само нагоре ли се движат във всички тръби едновременно ,каква е мощността на котлето ,с каква горелка си. Хареса го един приятел иска да го копира .Благодаря.
Котел, горелка всичко е мое производство. Тръбите ф 42 мм, дълги 74 см. Само вертикални. Мощност не знам. От 4 до 1,8 кг. слънчогледови Харманлийски пелети на час. Горелката работи в отделение с огнеопорни тухли, от там във втора камера за доизгаряне и после директно в тръбите. Водната риза побира 55 литра вода. Температура на изходящи газове с турболаторите от 97 до 125 градуса, без тях 260. Отоплявам 100 кв.м. В студените дни около 30 кг пелети при работа около 12 часа на денонощие. има и 150л бойлер.
Направил съм нещо подобно като на снимката по долу.
Ако те интересува друго питай. Поздрави.
Само да попитам за тръбите безшевни ли си използвал или обикновенни.
["maistora1965"]
Само да попитам за тръбите безшевни ли си използвал или обикновенни.

Много добър въпрос!
Аз използвах безшевни, но не ми стигнаха 3 бр. и купих шевни. Голяма грешка и то не за друго, а защото турболаторите не могат да се движат свободно в тръбите, та се налагаше доработка. Иначе ако няма да слагаш турболатори няма никакъв проблем да ползваш обикновени тръби.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Турболатори за тръби." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: