• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Размерите на тръбите са 67мм на 850мм дълги.
LazarGanev - "Велик майстор"
ktch_1964 написа:
LazarGanev написа:
Всяка помпа може да се управлява с външен термостат за 20 лв. Не съм настройвал такава горелка, но знам, че не трябва да спира с гориво в бункера, поради опасност от запалване.
Г-н Ганев, позволете да не се съглася с Вас. При повишаване тепературата на шнека той се включва автоматично и избутва
горивото в котела. Запалване в шнека може да се получи при неуплатнен бункер или ако е забравен отворен.Все пак котлите
не се обслужват от деца, големи хора сме и не бихме забравили да затворим бункера. Да не забравяме и системата автоматичен
пожарникар.
Е да де, говорим за същото - шнекът се завърта и вкарва ново гориво в горивната камера, после то започва да тлее пак в посока шнека, той пак се завърта и вкарва ново гориво и така безкрай, или докато свърши горивото в бункера. Тези горелки са създадени да се запалят наесен и да се изгасят в края на отоплителния сезон, затова не им трябват и запалки. Бош също има такъв котел, но още не е въведен в Бг
andy_forresite - майстор
DimitarD написа:
...Защо ли не ти отговарят? Може би са заети с почистването им :) Само filmatoplo отговори ...
Не са длъжни да ни отговарят и ние нищо не можем да направим :) Чест прави на филматопло и "Лазар" задето ни дават съвети и идеи. Личи си че са много добри специалисти. На тяхно място бих помагал като тях. Много майстори не се разправят с писане по форуми да не би някой да им вземе хляба.
Аз бих снимал котел, камина или там каквото е, за да помогна, нещо настройки да обясня по телефона ако трябва и ги знам... Оптимист съм, някой ще се включи по поставените въпроси.

Чисто пелетни стоманени котли продават ли се без горелки?
Понеже бях мераклия за Defro да се повторя в тази тема - котлите на твърдо гориво не стават за преработка с горелка. Трябва да се вземе комплект и там вече котелът е съобразен още при производството къде ще е горелката и съответно тя пак ще е на дефро.

Грейко ми е интересен топлообменник заради димогарните тръби. Ако топлото вземе да тича много бързо, може да се напъхат турболизатори ^^^^^^^^^^^ с такава форма и ще стане по-добре по метода на изпробването.
Бош 2000В не ми харесва заради липсата на закопчалки на капака отгоре, това че горелката трябва да е отпред и смяната на вратите при смяна на горивото.
gnt69 - майстор
DimitarD написа:
andy_forresite написа:
Колеги, котелът Грейко експерт 20 кw дали е удачно да го куплирам с полска горелка? Искам горелката да му е отдясно, т.е. стоейки пред котела тя да е от лявата ми страна. Не й знам размерите за присъединяване и нямам представа дали ще позволи да я сложа отдясно.

Лесно ли се чисти този котел .......
Защо ли не ти отговарят? Може би са заети с почистването им :) Само filmatoplo отговори с увъртане към кпд, а не дали се чисти лесно. Аз също се интересувам от отговора на този въпрос. Моля ползващите такъв котел да споделят.
Почистването на котела отнема около 10 - 15 минути. Почистването се състои в:
1 .Маха се декоративния капак .
2 Развиват се 3 крилчати гайки и се маха капака..
3. С четка от Атмос пиролизен се почистват тръбите. отнема около 2 минути 8 тръби. Това са 2 рия и третия ход.
4. Със същата четка леко стените на първия ход това отнема около 3 минути.
5. Самата горелка се проверява за налепи и обикновенно има но дребни около 2-3 милиметрови с медна тръбичка ф 28 светва за 1-2 минути.
6 . С прахосмукачка се издърпва пепела под тръбите 1 минута.
7 . Затваря се капака с трите крилчати гайки още 1 минута.
8. Монтира се декоративния капак още 30 секунди.
9. После с леко влажен памучен парцал се избърсва праха и котела е като нов.
Това е почистването Прави се на около 3 седмици.
Това е със слънчогледови пелети . С дървени сигурно е на 2 месеца.
На който му е много това почистване да не си купува Грейко. :partyman:
gnt69 - майстор
Прикачен файл:
20160121_092941.jpg
gnt69 написа:
DimitarD написа:
andy_forresite написа:
Колеги, котелът Грейко експерт 20 кw дали е удачно да го куплирам с полска горелка? Искам горелката да му е отдясно, т.е. стоейки пред котела тя да е от лявата ми страна. Не й знам размерите за присъединяване и нямам представа дали ще позволи да я сложа отдясно.

Лесно ли се чисти този котел .......
Защо ли не ти отговарят? Може би са заети с почистването им :) Само filmatoplo отговори с увъртане към кпд, а не дали се чисти лесно. Аз също се интересувам от отговора на този въпрос. Моля ползващите такъв котел да споделят.
Почистването на котела отнема около 10 - 15 минути. Почистването се състои в:
1 .Маха се декоративния капак .
2 Развиват се 3 крилчати гайки и се маха капака..
3. С четка от Атмос пиролизен се почистват тръбите. отнема около 2 минути 8 тръби. Това са 2 рия и третия ход.
4. Със същата четка леко стените на първия ход това отнема около 3 минути.
5. Самата горелка се проверява за налепи и обикновенно има но дребни около 2-3 милиметрови с медна тръбичка ф 28 светва за 1-2 минути.
6 . С прахосмукачка се издърпва пепела под тръбите 1 минута.
7 . Затваря се капака с трите крилчати гайки още 1 минута.
8. Монтира се декоративния капак още 30 секунди.
9. После с леко влажен памучен парцал се избърсва праха и котела е като нов.
Това е почистването Прави се на около 3 седмици.
Това е със слънчогледови пелети . С дървени сигурно е на 2 месеца.
На който му е много това почистване да не си купува Грейко. :partyman:
fbr - майстор
И колко струва тоя експерт, че моя е правен и има същото разположение на тръбите, само че 17 броя, та да си правя сметката.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Ако това е действителният диапазон и не може да изпада в съспенд, ест. че не е за мен
Ретортната горелка с чугунено коляно и кръгла горивна решетка е по-безопасна по отношение на обратен огън в сравнение с други горелки. В топло време, каквото беше днес и много променлива тяга, работи без проблеми и загуба на огъня. Подава гориво през 50 минути, по 200-300 гр. в зависимост от настройките. Когато няма консумация, поддържаната емпература в котела е от 53 до 65 гр. .Може да се нагласи и на друг режим.
Ако се налага спиране за по-продължителво време, слагам една плоча върху горивната решетка и затварям клапата на вентилатора. Така държи жар от 20 до 30 часа.
andy_forresite - майстор
=D> мерси, 60si6!
Според теб има ли смисъл за ~100 кв.м. да взимам такава горелка или по-добре камина?
Мисля че при отрицателни t° ще подава газ и няма да се измъчи, но при +5, +10 8-[ не знам ще гори, ще тлее ли, ще гасне ли ... ще се глечосва ли.
gnt69 - майстор
6osi6 написа:
andy_forresite написа:
Ако това е действителният диапазон и не може да изпада в съспенд, ест. че не е за мен
Ретортната горелка с чугунено коляно и кръгла горивна решетка е по-безопасна по отношение на обратен огън в сравнение с други горелки. В топло време, каквото беше днес и много променлива тяга, работи без проблеми и загуба на огъня. Подава гориво през 50 минути, по 200-300 гр. в зависимост от настройките. Когато няма консумация, поддържаната емпература в котела е от 53 до 65 гр. .Може да се нагласи и на друг режим.
Ако се налага спиране за по-продължителво време, слагам една плоча върху горивната решетка и затварям клапата на вентилатора. Така държи жар от 20 до 30 часа.
Аз пък съм със стаен термостат и не е палило днеска, ама ако трябва топло ша запали самичко. :drinkers:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Препоръка при избор на стоманен (чугунен) триходов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: