• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Не ви трябва нищо да мърдате,от опит установих че няма смисъл.Нагласят се за есен- зима 50/55гр и готово.Лятото както и да са вършат работа.Имаше фирми дето предлагаха и въртящи се ,но вече не се чува за тях.
lov - майстор
От мен съвет пък ако искате ме послушайте. Не се заигравайте с тези регулировки на наклони. Мислете за здрава конструкция с голямо ветрово натоварване за да не я намерите след някоя буря на земята. Минал съм по тоя път и достигнах до тези заключения по трудния начин. :)
Преоразмерете си панела примерно с едни 30-40% повече вдигнете го да дирите максимума зимата и забравете че сте сложили нещо на покрива. Без да се засяга някой пиша го за последен път в тоя форум защото ми омръзна да повтарям едно и също нещо. При нашите географски условия както и да си смятате панелите ако лятото работят добре при избран оптимален ъгъл зимата ще ви стоят за украшение на покрива защото няма да им достига площ.Това е в случая в който сте гонили минимална площ така че да не прегряват и да изцеждате всичко. И пак каквото и да правите винаги има излишък от енергия която ако не сте предвидили и буфери няма как да я оползотворите на 100%. С повдигането на панела освен че ще работи по добре зимата и най вече преходните периоди имате и още няколко предимства. Опасноста от градушки също не е за пренебрегване.Задържането на прахоляци намалява а по лесно се отмиват при първия лек дъждец. То и снега по лесно пада ама то е същото като при регулируемите та можем да го пренебрегнем. И не на последно място колегата по горе пише то 4 пъти в годината трябва да се променя. Бе да го ева за 100 лева ли сте да дадете горница за малко по големи панели и в место те да ви слугуват да им ставате вие слуги и да се катерите по покривите.
Между впрочем по същия начин се решава и проблема когато покривната конструкция не ориентирана точно на юг. В место да се правят най различни гимнастики с някакви измислени и разкривени стойки панелите се полагат спрямо покривната конструкция като се завишава тяхната площ. Не се нарушава и естетиката на покривната конструкция. Направете си простата сметка че един турски панел от 1,8 квадратни метра струва малко повече от 200 лева. А иначе колко труд и време ще загубите с далеч по сложни конструкции.

п.п.Докато писах това дългото колегата ме е изпреварил
Фитилчо - майстор
Lov , няма се ядосваш, направи си темплейт по добре на Нотпад :lol: и само го мятай !
Ще те послушаме.
На мен ми е трудно стратегически да взема решението, после е лесно. Затова и го бистря редовно. Ще се съветвам и на място с хора, които разбират. ;)
Иначе аз притежавам вече два такива:

http://www.amk-solac.com/index.php?opti ... 25&lang=en

Да взема да сложа още два и да купя по голям бойлер.... май е по добрият вариант за през зимата. От друга страна, зимата ще се топли от пелетна камина, така, че не е кой знае какъв зор.

В този ред на мисли, май е по добре три-четири панела, буфер и бойлер 400 литра... ама лятото какво правим с толкова много панели...
Покрива/ската ми е ориентиран на Юго-запад по принцип, и гадовете ми направиха 6 етажни блокове, та ще огрявам почти само лятоска и само след 12-13 часа :проба:
kalin72 - майстор
ама лятото какво правим с толкова много панели
Аз съм решил проблема с дрейн бек система. Даже си мисля дали да не взема два Бош 4000, които да заместят трите турски алуминки, които топлят 300 литра бойлер, тях да дам на баща ми..моите сега са на гаража, но искам да ги кача на покрива на къщата, така ще се огряни целогодишно, докато сега е от средата на февруари до края на октомври...но съм доволен от добива, разбира се :)
kuuuuuul - майстор
Като гледам спесификацията мах. добив на големия е почти 1500 вата за два 3кв.Три турски мах.добив реален по топломер 3кв лятото и 2кв зимата.
kalin72 - майстор
Не разбрах? 2 Бош 4000 не би трябвало да правят по-малко от 3 малки турски. Искам да намаля броя на колекторите, и да увелича добива.
Последна промяна от kalin72 на чет мар 10, 2016 9:17 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Един приятел си направи покрива "Брамак" с вградени панели-2бр.,но почти на запад! било многооо естетично и красиво!
- работи ли ти системата-го питам?
- почти не,но виж колко добре изглежда! :)
Моята/DB home made/ работи почти целогодишно,тази зима съм пускал бойлера не повече от 1-2 пъти. Винаги ако има макар и малко слънце,се улавя през деня в единия от бойлерите и вечер се доподгрява от серпентината на камината.
Фитилчо - майстор
Съгласен съм, ама при мен положението е кофти. Аз съм в 3 етажна къща и ми нацвъкаха шибаняците 8 етажен блок на 6 метра от границата на имота... точно от юг...
Така че... си представи какво е положението :(
sofeto88 - напреднал
kuuuuuul написа:
Понеже не си го виждал на живо,за това не ти е ясно.Гофрираната тръба е на гънки,целта е последната гънка да се сплеска.Слагаш гайката,след това това дето е като скоба се нахлузва на последната вдлъбнатина и се стиска по тръбата(то пречи на гайката да се извади) след това се стяга към фитинга ,а шайбата създава равна повърхност ,след това я заменяш с уплатнението.Надявам се да ти стана ясно.
Благодаря стана ми ясно
sofeto88 - напреднал
Добре за около 20-25м тръбен път общо и денивелация 5м най много 6 какъв размер тръба трябва от гофрето 1/2 добре ли е на нея вътрешния е 12мм на 3/4 въртешния е 16.1мм и другия въпрос тази помпена станция дето съм харесал на грундфос дали ще върши работа за този тръбен път и денивелация? SG1 Grundfos SOLAR 25-45 2-12 l/min 3/4
Последна промяна от sofeto88 на чет мар 10, 2016 9:43 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Помощ за изработка на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: