Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Ееее,как е възможно,а аз се кълнях в Натурела. :-D :x Обади им се и ги питай да ли не може да се добави в софтуера.Именно заради тази опция се спрях на тях.
viewtopic.php?f=10&t=47886&hilit=%D0%94%D0%B8%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0
P.P.Междувременно прочетох инструкцията и опцията си я има,на стр.14 точка 8, чети внимателно.
http://www.naturela-bg.com/bg/product/1 ... an-boiler/
Evgeniy - майстор
kuuuuuul,
Точка 8 е за температурата на която да се ВКЛЮЧИ помпата, след като вече е спряла на 84.
benimm8808 - специалист
kuuuuuul написа:
P.P.Междувременно прочетох инструкцията и опцията си я има,на стр.14 точка 8, чети внимателно.
http://www.naturela-bg.com/bg/product/1 ... an-boiler/

Така,заинтригувахте ме и звънях в Натурела-оказа се ,че NHC-H41 е спряно от производство от 3 години.
Миналата година когато си купувах управлението съм си взел новия модел NHC-H42,само него са предлагали(подведох ви ,за което се извинявам).
По задание на ЕЛДОМ, Натурела променят доста неща от Н41 в новия модел Н42.Неможе да се управлява и задава температурата в бойлера.На 84гр. помпата спира за да пази бойлера, и колектора кучета го яли.
Единственото което може да се направи е на се регулира Hollyday mode да се вкчва по рано към 18:00 и да бута температурата,нищо друго. Евалата майна :supz: .
Попаднах на управителя на Натурела(много разбран и интелигентен човек),каза че това и според него е безумие,но така го иска възложителя(Елдом) и не му се спори с тях.
Това, което ми препоръча е, ако мога да го продам и да си взема най-новия модел NHC-H52-2,там избора всеки да се задава и управлява ръчно настойките е доста голям.
Даже като го попитах и за моята идея,да управлявам помпата на камината през новото управление,каза че това лично той е държал на това и го е внедрил в Н52-2.
В тоя ред на мисли ПРОДАВАМ NHC-H41 изгодно :roll: :mrgreen:
kuuuuuul - майстор
Evgeniy написа:
kuuuuuul,
Точка 8 е за температурата на която да се ВКЛЮЧИ помпата, след като вече е спряла на 84.
Важното е че се включва помпата независимо от това в какво състояние е била.Иначе това с тези 84гр е голяма глупост,ама на Теси какво им пука за колекторите.От Натурела да вземат да направят един свесен софтуер който да продават на такива като нас. :-D Защитата от замръзване е ненужна,кой луд ще грее колекторите на ток,а няма да си сложи антифриз.Холидей режима също не помага кой знае колко,при няколко слънчеви летни дни без консумация прегряването е сигурно колкото и да се охлажда през нощта.Вариантите са два,или закриваш панелите или дрйн-бек с-ма(комшийката не я броиме :lol: ).
Evgeniy - майстор
Да бе, benimm8808, що не пробрваш да видиш до колко можеш да смъкнеш температурата за принудително охлаждане на колектора. Ако я направиш 85 например би трябвало изобщода не спира помпата.
benimm8808 - специалист
Evgeniy написа:
Да бе, benimm8808, що не пробрваш да видиш до колко можеш да смъкнеш температурата за принудително охлаждане на колектора. Ако я направиш 85 например би трябвало изобщода не спира помпата.
Колеги аз нямам, изобщо опция за принудително охлаждане на колектора! Н42 може само през холидей мод-Така са го искали от ЕЛДОМ така са им го направили,което е пълно безумие,но управителя на Натурела точно това ми обясни-поръчват ми доста бройки и не се занимавам да им давам акъл(а и те не обичали да им се дава) :rolleyes:
benimm8808 - специалист
kuuuuuul написа:
От Натурела да вземат да направят един свесен софтуер който да продават на такива като нас.
Направили са ,новият им модел NHC-H52-2 е точно това което ми трябва на мен.Може да пуска и спира 2-ра помпа,по зададени градуси,а не както е до сега по деференциална разлика само.
шоп - майстор
Присъединявам се към колегата, който предложи да се увеличи монтажният ъгъл на панелите спрямо хоризонта. Едни 10-20 градуса ще разтоварят панелите лятото и ще доведът до по-ефективни добиви зимата.

Разхода на ток, амортизацията на помпи и контролери за да се разтоварва бойлера за мен са неприемливи. Варианта топлината да се насочва към отоплителната система лятото и да е охлаждаме с климатици още повече.

Вкъщи съм вързал към соларите 2 перални и 2 съдомиялни...така, че по това също може да се помисли.

И последно....ако трябва да се купува ново управления, защо вместо управления да не се купи по-голям бойлер. Вкъщи вече съм с над 1200 литра различно свързани ( последователно и успоредно) бидони по 220 литра и неръжд. бойлери по 80 и 120 литра и не доподгрявам на ток или парно дори при 4-5 последователни дни без слънце.
Успехи!
benimm8808 - специалист
шоп написа:
Разхода на ток, амортизацията на помпи и контролери за да се разтоварва бойлера за мен са неприемливи. Варианта топлината да се насочва към отоплителната система лятото и да е охлаждаме с климатици още повече.

Вкъщи съм вързал към соларите 2 перални и 2 съдомиялни...така, че по това също може да се помисли.
Колега писъл съм по горе,че при включването на помпата на камината за точно 2 мин. водата в бойлера пада от 84гр. на 80гр.За да загреят пак панелите до 84гр. ще са им необходими поне 45-50мин.(засичал съм го).А при мен всичко за соларните панели приключва в 15:30(лятото) просто калкана хвърля сянка.
Този проблем го нямам всекидневно,само в дните когато в къщи съм само аз.
И моето питане беше(е) как да подкарам помпата на камината за тези 2 мин. при достигане на 84гр..Вече стана ясно че с този модел управлвние на Натурела не става да подкара помпата(уви прецакал съм се),ако продам старото-ще инвестирам в новия модел.
Съгласен съм с теб,че промяната на градуса на панелите може да доведе до ефект,но немога да съм съгурен с колко,а и да преправям рамката и медната разводка ми се струва малко трудно вече.

Давайте идеи с какво и как мога да пускам помпата за кратко.

Evgeny предложи вариант-в момента ще потърся електронен термостат или електроника, за да вкючва помпата.

Поздрави.
Последна промяна от benimm8808 на ср мар 23, 2016 3:43 pm, променено общо 1 път.
kuuuuuul - майстор
Прегледах упътването на NHC-H52-2 но никъде не видях да се регулира тем.на соларната помпа за защита на колектора,което значи че пак ще имаш същия проблем въпреки че можеш да охлаждаш бойлера и през котела.Това означава че всички нови електронни терморегулатори произведени тук са приложими безпроблемно само при дрийн-бек с-ма,при другите вероятността да прегреят колекторите е огромна.

Тема "Въпрос за охлаждане на бойлер през парна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: