Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hoвoceлckи - майстор
Аз от 20м³ дърва след вътрешна ТИ (и смяна на дограмата) слязох на 10м³ :)
bmahob - майстор
aз изпуснaх влaкa зa вътрешнa ТИ , нaскоро прaвих мaщaбен ремонт.... обaче с външнa се нaдявaм поне с 20-30% дa нaмaля рaзходa или поне дa стaне по топло..... инaче мисля че постигнaх оптимaлни нaстройки. добре оомпaтa нa коя степен трябвa дa рaботи (aз съм с вило вгрaденa в кaминaтa, сегa е нa пурвa 46вaтa, припускaне нa вторa почвaт дa бучaт колекторите, нa 3 степен по мaлко?????) :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Аз не препоръчвам вътрешна ТИ. Направи си външна, когато можеш.
Не мисля, че скоростта на флуида-агент има решаващо значение. Контакта повърхност, термопроводимост/-съпроттивление на материала, обтекаемост на радиаторите ... и сума ти други, имат отношение. Но при теб ми се струва, че става дума за сериозни загуби. Лично мнение!
Иван Татарски - помощник
andy_forresite написа:
Тази дългата стена 4.9 м ако е външна губи 650 вата само тя. Радиаторът ти е отдавал грубо 2000 вата. Как да се стопли стаята
Да колега външна е, как се изчислява,че губи 650 ватa?
И,че радиатора отдава 2000W?
Пробвах с филтъра,изчистих го,имаше дребни боклучета,но според мен не толкова големи,че да влият на потока.Ефект нямаше.
Затова ,ми се иска да сметна каква топлина губя през стените и прозорците,моля да споделите как се изчисляват.
:partyman:
Иван Татарски написа:
.....ми се иска да сметна каква топлина губя през стените и прозорците,моля да споделите как се изчисляват.
:partyman:
http://www.termosilikat.com/bg/blog/%D0 ... %81%D1%82/
preslav - майстор
Аз ще ти предложа нещо друго, което не срещнах в мненията до момента.
Включи си и радиаторите на горния етаж, може да не е на макс, но да не е на сегашната ти настройка против замръзване. Остави така нещата поне 2-3 дена и пак виж как са температурите в обитаемите стаи.
Логиката ми е следната, от една страна това е една от съществените разлики между експлоатацията на твоята система и тази на комшиите, от друга страна, най-много топло бяга през тавана защото там е и най-горещият въздух в стаята, обикновено тавана е бетон, а стените тухла, разликата в топлопроводимостта им е в пъти.
Надявам се да схващаш логиката ми и да не те притесняват 2-3 дена експеримент, да не говорим, че може би и до НГ трябва да го продължиш поради инертността на процесите.
На пролет вече си мисли за топлоизолации и не икономисвай от тях!
По повод на топлозагубите не се задълбавай, и да ги сметнеш ще е нещо информативно - за мен 2700 Вата за такива стаи са малко при такива условия. Имитирай обитаем горен етаж и ще видиш, че нещата ще се подобрят чувствително!

Тема "Въпрос за недостиг на топлина в радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: