• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Andri01 написа:
И какво става като ти спре тока? Системата завира и...всичкОТО течност в РС,нали? Или по керемидите! Писах,че имам наблюдения върху една система направена от голяма фирма във Варна-При две завирания и пропилен-гликола го няма ,даже и в съда!! Да на говорим,че налягането от 1,5 се губи поне 2 пъти. За чий човек/ мислещ/ ще прави каквато и да е система/ не само за БГВ/ под налягане ,като може да я направи без такова и на 51% по евтина?:)
1. Няма как течността да е на керемидите, тъй като на покрива няма откъде да изтече.
2. Щом налягането е било 1.5, значи фирмата не е голяма :) . Налягането в соларната система трябва да минимум 3-3,5 бара, колкото повече, по-добре.
3. Отоплителните системи още от миналия век се правят под налягане, защото е доказано, че така работят по-добре. И изобщо не е по-скъпо, дори понякога е по-евтино :)
kalin72 - майстор
Калине, внимавай, твоят бойлер е скъп!
Внимавам, как мога да позная кога се е скапала :-D
Като стане проблем - пускаш тема тук във форума, ний щи кажим :wink:
vrangelov - специалист
Andri01 написа:
...За чий човек/ мислещ/ ще прави каквато и да е система/ не само за БГВ/ под налягане ,като може да я направи без такова и на 51% по евтина? Просто е - въпрос на ръчички и малко акъл.да не те страх да експериментираш,това е! Другото е наливане пари във фирмите. :) :partyman:
Няма страшно, няма да наливаме пари във фирмите. След като пишем във форум НАПРАВИ САМ, значи сами ще си я правим, кой с една лява ръка, кой с две...
Аз не виждам как DB би могла да е по-евтина освен с пластмасовите ѝ тръби и липсата на разширителен съд под налягане. Но дори и да има такава икономия тя бързо ще бъде изядена от нуждата от по-мощна помпа и по-честата смяна на бойлери.
Стоян Петришки - специалист
A ако бойлера е неръвдаемс неръждаеми серпентини ?
fbr - майстор
Я тези които са с DB и са сменили бойлерите си да вдигнат ръце.
stojan83 написа:
A ако бойлера е неръвдаемс неръждаеми серпентини ?
Качва цената на ДБ :)
vrangelov - специалист
stojan83,
Ако не се лъжа, цените на бойлерите, за които говориш започваха от ....
Ето такъв ли?
Andri01 - майстор
"Въпрос на вкус" - казало котето и...! А иначе за смяна на бойлера-писал съм тука: "Теси"-абсолютна ръжда в серпентината! Даже тези от сервиза им зяпнаха! Но всеки си защитава хляба и мнението си,а дали е правилно или не...много може да се спори!! Аз лично говоря от опита си/ не е особено голям за БГВ / и от гледна точка на човек с около 40 годишен опит в инженерстването !! :) :partyman:
Hursa - майстор
Разгорещил се е спора :).
idealist написа:
Има един изпитан метод с/у ел. химичната корозия. В неръждаемия водосъдържател на бойлера се поставят 2-3 гайки М20 или М24 от "черна" стомана. Те са напълно достатъчни, за да неутрализират въпросната корозия. По този начин се удължава живота на медния нагревател.
Неръждаемите водосъдържатели до колкото знам се обработват, минават така наречената „пасивизация” – химическа обработка за премахване желязото от повърхността, като остават окисите на легиращите елементи. При непасивирана неръждавейка може да пострада водосъдържателя, а не медната серпентина – „пробива” се водосъдържателя в резултат на „питингова” корозия. Нагревателя може да се разруши, ако е от месинг. Проблем е когато неръждавейка контактува с „черна” стомана, дори когато е пасивирана – до колкото знам. (Проблем са и хлоридите в чешмяната вода постъпваща във водосъдържателя.)
Но проблем в случая на смесването на тръби от различни метали в системата може да възникне в тръбните пътища (е серпентината е част от тях, но вътрешната и повърхност), а не в самия бойлер. Има различни методи за борба, както с електрохимичната, така и с химичната корозия (до колкото знам). Но в случая с „дрейнбек” системата – където в част от нея - тръбите се изпразват оставайки мокри (поне за известно време) – тези методи са много по-слабо ефективни (според мен). Затова мисля, че при използване на сравнително ниски температури в системата – до към 75 градуса е добре основната част от такава система да се изгради от полипропиленови тръби, ако не е удачно да се използва чисто медна система. (А и самата мед не е толкова устойчива в контакт с аерирани води - до колкото знам.)
vrangelov написа:
На мен ми се струва, че освен да ги изясниш, си решил да си направиш една слънчева инсталация за вкъщи.
Темите за "слънчевите системи" са ми любопитни, само от "теоретичната" им страна. И то, най-вече самите колектори - защото, до колкото се запознах (твърде малко), въпросите около тях са много слабо развити (поне според мен).
(Живея в апартамент с централно отопление - сравнително много евтино. Дори да се изключи финансовата страна - живея на "междинен" етаж - нито последен, нито първи - доста сложно е да се изгради соларна система в такъв случай :) .)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

Тема "ИЗРАБОТКА НА СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА ЗА ТОПЛА ВОДА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: