• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4799inpl64 - специалист
Фитилчо написа:
Ако вземеш емайлиран ще купуваш два пъти бойлер(това е 100% сигурно). Вече колко време ще е прозореца между първият и вторият... божа работа
За божата работа.Лятото на село проби бойлера,обикновен електрически.А е слаган в близката 1982,преди да ходя в казармата,а вьв Врачанско водата е яко варовита,та всичко е до кьсмет!
шоп - майстор
Относно бойлерите:

Ако някой сравни дебелината и качеството на емайла или цинка на поцинкованите водосъдържатели при бойлер и правни при бай Тошово време и новодела ще види разликите и с просто око.

Отмина времето, когато и евтините бойлери изкарваха без теч 20-30 години.

Мое лично мнение, е, че бойлерите вече изкарват малко повече от гаранцията си.

Писал съм и преди във форума, че съм работил в голяма фабрика в София преди доста години. Фабриката бе нова, построена на зелена поляна. След 5 години всички над 30 бойлера протекоха в рамките на 6 месеца. Бани, тоалетни, лаборатории, производствени помещения.... 100% отидоха за скрап.

Няма да пиша марката, че някой ще ме даде под съд :-D

От 1995 година досега всичко което съм виждал потвърждава мнението ми. Лично следвам английската поговорка: "не съм толкова богат, че да купувам евтини боклуци":-)

Та с две ръце гласувам за неръдждаем водосъдържател. Макар, че бай Тошо ги правеше от 3мм ламарина, а китаеца от 1,2мм :evil:
шоп написа:
..........
От 1995 година досега всичко което съм виждал потвърждава мнението ми. Лично следвам английската поговорка: "не съм толкова богат, че да купувам евтини боклуци":-)

Та с две ръце гласувам за неръдждаем водосъдържател. Макар, че бай Тошо ги правеше от 3мм ламарина, а китаеца от 1,2мм :evil:
Шопе, уважавам това, де правилно го пишеш, но аз имам работещ пример, купуван началото на 2008ма.
Съгласен съм и за поговорката. Елдомски бойлер, с емайл, нито е евтин, нито е ширпотреба.
шоп - майстор
@Трифон П.Трифонов
винаги има изключения

елдомските са добри :roll:
У нас 90% е от тази марка

Имаше една хубава Бг марка, работещи с титаниева ламарина, но фалираха :? За мен това бе отлично съотношение цена/качество. Все още изпадат на вторичния пазар техни бойлери.

Иначе и в службата всички емайлирани протекоха след 13-14 год. служба( 2004 монтирани), добре че имаме и шишковци та да се къпем и да не миришем на чад след пожар :)
milenskior - специалист
От мненията дотук генерален извод не можах да си направя, но везните май си клонят към неръждаемия.
Иначе сега слизам от покрива. Мерих наклона и денивелацията.
Според телефона ми ъгъла спрямо хоризонтала е 25 градуса.
Това само за лятоска дали е добре или ще трябва да повдигна горния край?
Денивелацията ще е около 3,5 м от горния край на солара до долния край на серпентината на бойлера. Смятам че помпа 25-4 ще ме оправи. Пък и помпата може да не е в най-ниската точка, тъй като разширителния съд ще е около метър над долния извод на серпентината.
milenskior написа:
От мненията дотук генерален извод не можах да си направя, но везните май си клонят към неръждаемия.
Иначе сега слизам от покрива. Мерих наклона и денивелацията.
Според телефона ми ъгъла спрямо хоризонтала е 25 градуса.
Това само за лятоска дали е добре или ще трябва да повдигна горния край?
Денивелацията ще е около 3,5 м от горния край на солара до долния край на серпентината на бойлера. Смятам че помпа 25-4 ще ме оправи. Пък и помпата може да не е в най-ниската точка, тъй като разширителния съд ще е около метър над долния извод на серпентината.
За лятоска е супер, ма по трудно са събира пролет, есен, а за зимъска да не говорим.
Според мене 40-45 градуса наклон.
milenskior - специалист
Зимата няма да го ползвам. Ще превключвам серпентината на парното. Живея на брега на Дунава и като почнат едни мъгли от октомври понякога и по цяла седмица не се вдигат.
Реално ще ползвам солара от април до септември
milenskior написа:
Зимата няма да го ползвам. Ще превключвам серпентината на парното. Живея на брега на Дунава и като почнат едни мъгли от октомври понякога и по цяла седмица не се вдигат.
Реално ще ползвам солара от април до септември
Давам идея:
Можеш да обединиш системите- една вода да е за парното и слънчовеца, един РС, щом ще е самоизточваща. Ще спестиш от кранчета и разни заигравки.И кво означава "няма да го ползвам"? Може 10 дена да има подходящи, през зимата, бе твойте са си.
milenskior - специалист
Това при мен е трудно за реализиране. Парното е правено 80-те години и допреди 20 години беше без помпа. Водата се качва по тръба 2 цола до тавана и там е разширителя. От него тръгват тръби за всички стаи.
Разширителя за солара ще е в банята защото на тавана е студено(разширителя и тръбите на парното са изолирани със стъклена вата, мрежа и измазани).
Дефакто ще е под нивото на разширителя на парното.
Не смятам че бойлер 120 или 150 литра с 2 серпентини е удачен, а за по-голям и място нямам и финикийски знаци..
milenskior, ако нямаш възможнжст да го направиш сега и като хората, по добре изчакай! Нама "слънчев" бойлер с малък обем и да е ефективен. По добре 200 литра вода на 40 градуса, от колкото 100 литра на 80 градуса.
Бъди креативен! Няма невъзможни неща. Водата от парното можеш да я вземеш и от друго място. Не е задължително обединението на системите да е от РС на парното.
Кво не ти харесва или кво те притеснява да ги събереш?
Като е на тавана и е с вода, замръзвала ли е до сега?
Само разсъждавам де, ти си знаеш къщата.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: