Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
Тук гледам , че са повдигнатиняколко интересни въпроса .
Един от тях е сечението на кабелите за прав ток .
Правият ток не изисква по-голямо сечение на кабелите , спрямо променлив с ниска честота .
Може би човека , който беше написал , че са необходими минимум 6 квадрата за 1 киловат при 220 волта се бърка от там , че разсъждава как се прекарва 1 киловат на ниско напрежение - примерно на 12 волта .
Чисто теоретично има разлика заради скин ефекта и собственият капацитет , но при 50 херца и 200 волта разликата би била хилядни от процента .
По отношение на ефективността спрямо еквивалентна водна система , това е бъдещето . То ще принадлежи на фотоволтаиците .
Но ... не още . Трябва да поевтинеят доста .
Просто не е много коректно да се сравняват употребявани фотоволтаици , купени на сметка с нови водни панели , закупени на редовна цена ....
saraneron - специалист
Дебатът за сръвнение м/у ФВ и соларните системи, можем да го разтегнем до безкрай. Кой както иска и по каквото иска да си ги сръвнява и да си взема решение кое му е изгодно и кое не. Но щом вече имаме въпрос за сръвнение, това е признание, че ФВ са конкуренция. Лично аз си построих и двете системи абсолютно сам, от - до. Едната, ДБ, за основния бойлер в къщи и ФВ само за топлата вода за мивката в лятна кухня ,затова и мощността му е само 400 вата и за малко левчета с евтини ФВ но качествени. Можех и с черна пластмасова водопроводна тръба на голяма серпентина върху покрива ,който е плоча 30м.кв. както предложи ШОПА и с една соларна помпичка да въртя водата , вход студена вода бойлер, черната тръба с дължина 100м. за 100 лева, изход топла вода бойлер . Казано по друг начин, да запаралеля бойлера с тръбата и помпата и загрятата водата да се върти през бойлера. Системата е под налягане на водопроводната мрежа. Запаралелването става след предпазния вентил с възвратната клапа директно на тръбите на бойлера. Има слънце ,помпата върти, няма слънце ,спира.Може и контролер може и без.Като екстра, можеше да се покрие серпентината с найлон или с нещо друго .Едно от предимствата е, че не се натрупва котлен камък в пластмасовата тръба или ако се натрупва е много по-малко отколкото в металните. Може и варел ,но сутрин няма да има топла вода .През деня няма слънце няма топла вода , ако и на другият ден е така, затваряме ,,заведението,,. Реших да е ФВ за да го ползвам и през зимата и преходните сезони към основния бойлер, защото лятната кухня тогава не се ползва а и да видя как ще се справи реално . Резултатът: Досега всеки божи ден температурата в 80 литра бойлер на ФВ, варира при нормална консумация на топла вода м/у 30 градуса след два последователни дни без слънце и над 60 градуса при два и повече последователни дни със слънце , което тази година почти не се е случвало откакто водя статистика от края на юни .Температурата се мери в средата на бойлера с електронен термометър. На тази мивка обаче не се къпя, нито си подмивам таш@ците, нито котето на комшийката, че тук един колега се беше притеснил за личната ми хигиена .Чиниите и тенжерите не се оплакват, че ги простудявам,засега и не остават неизмити . Ако иска обаче някой приятел, мога да му изкарам вода на пара от крана , с този модел фотоволтаици и ще може да си ощави някой атрибути без проблем . Въпросът за секънд хенд , също може да се дискутира до безкрай. Един неръждаем бойлер от татово време е гарантирано по здрав от чисто нов от сегашните боклуци. За фотоволтаиците втора ръка. Тези произведени в Германия да ги сравняваш с нови от Занзибар е смешно, да не говорим ,че в Китай,ФВ ,които съм вложил по тази технология не се произвеждат. Или ако все пак се произвеждат ще са с много висока цена заради високото качество . Сравнение м/у енергоизточникът в системите ,ФВ и слънчевия панел, може да се направи приблизително, ОБАЧЕ, на ФВ се знае цената ват/лев, а за плоския панел цената ват/лев е едно разтегливо понятие ,което варира от-до в огромно граници! Колегите тук са се влюбили в понятието КПД или коефициент на преобразуване , усвояване , бла , бла , бла…..на слънчевата радиация . Ами КПД на ВСИЧКИ видове колектори , плоски и вакумни варира от 0% до към 60-80% максимум най вече според това колко е студено навън и колко добре са изолирани казано най -елементарно. За материали бои стъкла , космически технологии няма да говорим.А за проектиране на соларна система се взема ,като правило най-високия процент КПД ?????????? На ФВ, КПД може да се приеме за постоянен и от него не зависи енерго добива при промяна на фактора ,,околна температура,, а само слънчевата радиациа, но за класическата водна система КПД на панела има основно значение(там са кълбетата) и за съжаление той в даден момент може да клони и към о(нула) ! Когато ранната пролет , късната есента в студа и зимата КПД на плоските падне на 5-10% ,( на тръбите е доста по-добре), какво да сравняваме с ФВ ,навярно килограмите им? Е, това как да го коментираме? Или панели от 300-400 лева с такива от 1000 лева срещу нови фотоволтаици, или стари но в пъти по евтини и по качествени . Или класическа система примерно за 200 литра за 4500 лева( и такава съм правил, което е пълно безумие с безбожно скъпи помпена група, колектор, контролер и накрая, трябва и някой ,,специалист,, да дойде да ти я напълни със,, специална,, помпа и специална ФИРМЕНА златна по цена течност за да ти тече гаранцията) или пак такава система за 1500 лева срещу ФВ-ци ,нови но на приемлива цена. Така ,че пак казвам , не се съмнявайте ,че ФВ са алтернатива. Идеята е работеща , проверено е !!! Сметките сам всеки си ги прави и взема решение. В завършек, ще спомена, четете по форумите и литература, всичко каквото ви попадне като инфо ,не се доверявайте напълно на ,,големите,, специалисти.Вземайте самостоятелни, обосновани решения без да се притеснявате, нещата не са чак толкова сложни, че да им се плашите . Щях да пропусна . Един такъв ,,голям,, специалист ми обясняваваше , че удушникът на плоския колектор, било преливникът му и като се напълнел с вода, поради лоша херметизация от там изтичала ,затова тази процеп се слага в долната страна на панела.Монтирал бил десетки и дава гаранция, че това е правилния начин на монтаж на колектора. Затова го бяхме извикали човка, да го монтира този колектор лично за да му тече гаранцията , той ни го достави. :partyman:
В заключение ще споделя личното си мнение за соларните системи.За колко време се изплащат и дали се изплащат всеки може да си го сметне.Трудът, по построяването , надеждноста , обслужването , дълговечноста са определящите фактори за повечето от нас, които пишем в този форум за соларните системи и не само за тях.И тъй като най-вероятно ще се борим САМИ с неволите по ИЗГРАЖДАНЕТО, ЕКСПЛОАТАЦИЯТА , ПОДДРЪЖКАТА и финансовите проблеми а резултатът трябва да е само отличен,съм убеден, че той, НАЙ-ЛЕСНО И ГАРАНТИРАНО се постига при изграждане на ДБ система , разбира се ако това го позволява архитектурата на сградата ИЛИ СИСТЕМАТА НА ЛОВ , побратима на ДБ,отлично решение за ,,направи си сам,, с отлични характеристики , която може да се направи и затворена и с пропиленгликол .Може да даде дори малко по-добри финансови резултати от ДБ,поради това, че там може да се ползва помпа с по-малък напор и мощност . Фотоволтаикът също е добро решение, понякога дори без алтернатива, но там трябват и малко знания по електротехника ,но нищо сложно , прости сметки! :supz:
Boyan - специалист
чет авг 02, 2018 3:38 pmsaraneron написа:
Дебатът за сръвнение м/у ФВ и соларните системи, можем да го разтегнем до безкрай.
Не се палете де :)
Нали в началото с първият си пост пожелахте да се включат и други в "дискусията "?.
Ако бяхте уточнили , че не се приемат мнения , различни от вашето нямаше да пиша в темата :) .
За да има над какво да "дебатираме" дайте едно обусновано сравнение между двата метода , подкрепено с цени на нови компоненти със съответното качество , за което говорите .
Иначе човек може да си помисли , че сте внесли един тир с бракувани фотоволтаици от Германия ,
пуснали сте ги за продажба в ОЛХ и сега ги рекламирате , за да се продадат .
Разбира се аз лично изобщо не си го помислих !
Мога мъничко да ви помогна в сметките , като ви дам една отправна точка за начало :
https://www.viessmann.bg/bg/жилищни-сгр ... 00-fm.html
saraneron - специалист
пет авг 03, 2018 4:12 pmBoyan написа:
чет авг 02, 2018 3:38 pmsaraneron написа:
Дебатът за сръвнение м/у ФВ и соларните системи, можем да го разтегнем до безкрай.
Не се палете де :)
Нали в началото с първият си пост пожелахте да се включат и други в "дискусията "?.
Ако бяхте уточнили , че не се приемат мнения , различни от вашето нямаше да пиша в темата :) .
За да има над какво да "дебатираме" дайте едно обусновано сравнение между двата метода , подкрепено с цени на нови компоненти със съответното качество , за което говорите .
Иначе човек може да си помисли , че сте внесли един тир с бракувани фотоволтаици от Германия ,
пуснали сте ги за продажба в ОЛХ и сега ги рекламирате , за да се продадат .
Разбира се аз лично изобщо не си го помислих !
Мога мъничко да ви помогна в сметките , като ви дам една отправна точка за начало :
https://www.viessmann.bg/bg/жилищни-сгр ... 00-fm.html
Бояне, моля те не приемай лично поста. Сравнения няма да правя естественно и съм написал защо.Ако аз изкарам сметките правилни за мен , се сещаш какво следва? В интернет има цени и цени и още цени .Тихичко, всеки с моливчето и елката , за всеки е индивидуално. Моят случай го споделих. Казах, че може ,доказвам го, че работи с реална инсталация и колко съм похарчил. В много случаи ФВ може да е по евтин ,дори с чисто нови панели от класическа система под налягане. Дори и ти ще се съгласиш, сигурен съм.
Относно сайта за панела, не видях цена.Не разбрах и по какво се различават модел 100 от модел 200, освен по тегло с 1 килограм и че единият може да да се боядисва другият не? Ако съм пропуснал ме извини. Нищо като технически данни ,мощност, при поне три температурни разлики ,изолация дебелина ,материал.Материал на абсорбера, на меандъра , фитинги ,подвързване към системата ....Ей тези неща, които ги интересуват клиетите по принцип не ги видях. Сайтът, лично за мен е слaб , почти не върши работа. Панелът, явно е конструиран за да се избегне най слабото място на системите под налягане а именно прегряването . Меандър, отлично ,но по призумция не е подходящ за ДБ системи първо,защото е меандър второ, тази екстра ,затъмнение на стъклото в ДБ системата е напълно излишна.И тази температура 75 градуса, при която се затъмнява стъклото малко ми се вижда ниска.Но хората са мислили ,може да греша. А ако цената на панела е обвързана здраво с тази екстра ,е само в моя полза ако тръгна да ги сравнявам с ФВ. Надявам се не си им дистрибутор а само искаш да ми помогнеш с допълнителна информация. Ей, шегувам се и аз, макар да си го помислих наистина! :supz:
Последна промяна от saraneron на съб авг 04, 2018 4:24 pm, променено общо 1 път.
Boyan - специалист
пет авг 03, 2018 6:15 pmsaraneron написа:
Надявам се не си им дистрибутор а само искаш да ми помогнеш с допълнителна информация. Ей, шегувам се и аз, макар да си го помислих наистина! :supz:
Не съм им дистрибутор :)
Извинявай за саркастичният тон !
В това , което си си направил има хляб и ще става все-повече .
Наскоро си разсъждавахме с един клиент точно по темата .
Моята фирма не монтира соларни панели , но ме ползват за всякакви консултации.
Заради него питах за цената на този панел . Под 800 лева е и си захранва доволно 100 литра бойлер ( че и по-голям ) .
За сега лошото на новите фотоволтаици е , че просто са много скъпи :( Особено качествените .
В бъдеще всички ще сме със цели фотоволтаични покриви . :supz:
fox_vt - майстор
Много пристратно мнение даваш със това сравнение saraneron. Добива на плоския колектор е от 0 до нещо си но когато извадиш два квадрата фотоволтаик с мощност два (2) киловата на цената на която струва най евтинияСК ела пак се обади. Ако искаш средногодишно или средновековно ги смятай цената ват лев е в полза на СК просто за сегашно време няма как да е иначе. Аз мога от стари стъкла и маркуч да си направя за 20 лв колектор който пак ще вади толкова киловати ама не можеш да си спретнеш в гаража едно самоделно PV панелче даже и за един ват.
saraneron - специалист
съб авг 04, 2018 7:38 amfox_vt написа:
Много пристратно мнение даваш със това сравнение saraneron. Добива на плоския колектор е от 0 до нещо си но когато извадиш два квадрата фотоволтаик с мощност два (2) киловата на цената на която струва най евтинияСК ела пак се обади. Ако искаш средногодишно или средновековно ги смятай цената ват лев е в полза на СК просто за сегашно време няма как да е иначе. Аз мога от стари стъкла и маркуч да си направя за 20 лв колектор който пак ще вади толкова киловати ама не можеш да си спретнеш в гаража едно самоделно PV панелче даже и за един ват.
Мислех да не ти отговарям , но от уважение, ще.Не се съмнявам в способностите ти.Ще се радвам да видя този колектор на снимка и да споделиш резултатите от експлоатацията му.Предполагам, че досега панел си виждал само на покрива на комшията а сега ще видиш и в гаража си.Успех.Чакам резултата с нетърпение!И за да не си ощетен ,ако ми хареса ще ти го изкупя са 25 лева.Гледай да дава поне 2-3 вата.Ако може и да работи на лунна светлина ще е супер.Защото аз мога да ти направя панел да работи и нощно време за 10 лева.В това не се съмнявай!!! :partyman:
:toimonster:
fox_vt, моля те, не му се връзвай!
Който те е чел, може да си направи сметката.
tzetz009 - специалист
:lol: :lol: :lol: Всеки със соларни панели е проверявал от любопитство какво "дават" при пълнолуние ! Първичната идея е от списание "Дъга" през далечната 198(Х) година ( :? Е , не се сещам годината ! ). Една лисица зададе риторичният въпрос - " А , има ли лунни батерии ??? " !

:partyman: :partyman: :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, много хора са ми се хвалили, че в колектора през нощта температурата е 30*С (зимъска), явно от луната. Казвам му да си затвори крана на серпентината и пак да пробва. После да си смени възвратния клапан :-D

Тема "Подгряване на боилер с фотоволтаични соларни слънчеви PV панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: