• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a_stoev - майстор
Слънчевите панели са пари на вятъра.
Иначе схемата която е дадена е добра. Трябва да се предвиди блокировка когато работи котела да се спира термопомпата и нейната циркулация, ако ще топлиш буфера над 50*C. При добра изолация не ти трябват радиатори и ще ти стига подовото, съответно за отопление ти трябва 30-35*С в буфера. Тогава предвиди малък циркулационен кръг с трипътен за котела и директно захранване на подовото без трипътен. Целта ти е нискотемпературен буфер за да могат да работят термопомпата и котела в паралел и да не е котелното най-топлата стая.
Другата голяма грешка е да бучат солара на долната серпентина когато има термопомпа.
davidzvezdata - специалист
нед фев 02, 2020 9:50 ampechkata написа:
[youtube][/
И аз съм по същата схема долу-горе... Но котела, когато се запали ми топли и бойлера... А соларите ми стигат до бойлера само... Защото за България, чак да стопли бойлера и да прехвърли към буфера, няма как зимата... В днешното време ефективността и сметките от слънцето, клонят към фотоволтаици...
шоп - майстор
нед фев 02, 2020 2:08 pmdavidzvezdata написа:
В днешното време ефективността и сметките от слънцето, клонят към фотоволтаици...
Май натам вървят нещата.
Само ако си достатъчно богат, че да продаваш.
Ефективността все още е под 19%, а на колекторите е повече.
За битови нужди, фотото е оправдано, само където ги няма големите.
Това обаче не ми попречи да пусна един 300W, към Кемота. Тестовете започнаха в 11.22ч. на 02.02.2020г. Да видим!
Имам и един 40W, който ме осигурява на 100% в планината.
Звездев, има вариант, бойлер и буфер да са обединени. Ползвам го от сезон 2014. Та, колкото даде слънцето, се файда.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед фев 02, 2020 2:46 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Защото за България, чак да стопли бойлера и да прехвърли към буфера, няма как зимата...
Е как да няма как. Днес е 02.02., аз имам в бойлера 74*С от 2 панела. Ами ако имам семейно хотелче и имам 10 или 20 панела, които лятото ми греят 3-4-5 тона бойлери, но зимата хотела не работи - защо да не ползвам тази топлина у дома, малко ли е?
pechkata - специалист
И аз съм по същата схема долу-горе... Но котела, когато се запали ми топли и бойлера... А соларите ми стигат до бойлера само... Защото за България, чак да стопли бойлера и да прехвърли към буфера, няма как зимата... В днешното време ефективността и сметките от слънцето, клонят към фотоволтаици...
Защо да не може ако пуснеш солара в буфера и от общата вода на буфера пуснеш за бойлера...
Е да ще трябва по голям буфер и по голям соларен колектор...
шоп - майстор
нед фев 02, 2020 2:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
Само ако си достатъчно богат, че да продаваш.
Ефективността все още е под 19%, а на колекторите е повече.
Не е баш така. Колекторите умират зимата, когато навън е -10 да кажем и има лека облачност.
Фотоволтаиците не ги бърка навън колко е под нулата и работят и при разсеяна светлина.

Демек точно когато ни трябва топло колекторите не работят или работят на минимум заради огромни топлозагуби и дълги трасета, а фотоволтаиците бачкат.

Изминалата седмица купихме за един приятел едно пале 370 ватови монокристали по 225лв/бр именно за да подпомага отоплението зимата в комбинация с ТП

П.П. В дни като вчера и днес и при мен колекторите подпомагат на 70-80% отоплението и ТП като гледам от графиките за изминалото денонощие е работила сумарно под 1 ч за 24ч и то на нощна тарифа.

5,5 киловата е ел. мощност на компресора х 13 ст. киловат = 71 стотинки. Толкова ми струва отоплението за 24 ч.
Но това разбира се са изключения и затова смятам, че има много хляб във фотоволтаиците.
pechkata - специалист
Не става дума облачно или мъгливо време а за ден като днешния нито да пали нито да не палиш...
Точно в такова време ще работят колекторите - слънце със вятър а то няма да е малко в бъдеще...
В облачно време ще бичи пелетарката или ТПомпата...
По тази схема...
Прикачен файл:
unnamed (1).jpg
unnamed (1).jpg (15.82 KиБ) Видяна 1890 пъти
нед фев 02, 2020 3:29 pmшоп написа:
Шопе, "фотоволтаиците бачкат", като представиш собствени впечатления поне.
Не ги бърка температурата, ама при облачно време или "разсеяна светлина", дават милиампери. Глеам го ко дава от 4 години и под лупа, а амперите не стават повече.
Имам преки впечатления от КПД на двата вида, могат да са земат от нета.
Също е дъвкано за плоски или вакуумни, та да не изпадаме в писания.
Има хляб, ма не още и не за селянина.
Колекторите могат да са изплатят за 2-5 години, фотоволтаиците.....ако съм сульо, купувам си, че ми требе и не чакам да са изплати.
Виж, термопомпата е друга бира. Тя даже и на Анди би подхождала, въпреки регионалните особености на манталитета.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Термопомпа от климатик и върешни тела за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: