• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
колектора е 2.00кв, бойлерите нямат нагревател! Вчера ходих и ги върнах, защото ми казаха, че трудно се обезвъдушавали хоризонталните бойлери със серпентина и взех друг 120л. пак без нагревател но вертикален. Притесняваме само тава дали ще циркулира водата без помпа между бойлера и колектора заради малкия наклон който ще се получи, тъй като горния край на колектора ще е до терасата а бойлера ще е горе долу на нивото на прозореца и ф20 медни тръби, затворена система?! От тези двата от серпентината излизаше ситна ръжда но от новия няма нищо, и вътре е облепен с нещо като пластмаса целия!
Ще циркулира. Все пак колкото по-добра е циркулацията, толкова по-добре. Монтирай бойлера максимално високо. Тръбите ги монтирай под наклон, по най-краткия път, с възможно по-малко колена (по възможност използвай дъги или колена с голям радиус).
mjjmiro - специалист
Благодаря, нужно ли е да сложа филтър на студената вода от бойлера към колектора? За бойлерчето какво ви е мнението дали ще прегрява през лятото?
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
Благодаря, нужно ли е да сложа филтър на студената вода от бойлера към колектора? За бойлерчето какво ви е мнението дали ще прегрява през лятото?
Щом няма помпа - няма филтър.
Ако предпазния клапан на колектора е 2 бара, бойлера няма да може да прегрее. При три поредни слънчеви дни, ако не се ползва е възможно да изпусне пара от предпазния клапан на колектора.
Изображение
mjjmiro - специалист
2v6 написа:
mjjmiro написа:
Щом няма помпа - няма филтър.
Ако предпазния клапан на колектора е 2 бара, бойлера няма да може да прегрее. При три поредни слънчеви дни, ако не се ползва е възможно да изпусне пара от предпазния клапан на колектора.
Изображение
Тръбите ми идват 12-13м горе долу в двете посоки, ф 22 медни, към две колена в посока ще имам! Да, два бара е предпазния клапан! Мисля да сложа обезвъздушител само на топлата вода която влиза от клектора в бойлера без да слагам на колектора, филтър няма да взимам! Примерно ако ме няма в къщи няколко дни колактора как да го спирам? Сигурно като го покрия с нещо!?
2v6 - майстор
mjjmiro написа:
Тръбите ми идват 12-13м горе долу в двете посоки, ф 22 медни, към две колена в посока ще имам! Да, два бара е предпазния клапан! Мисля да сложа обезвъздушител само на топлата вода която влиза от клектора в бойлера без да слагам на колектора, филтър няма да взимам! Примерно ако ме няма в къщи няколко дни колактора как да го спирам? Сигурно като го покрия с нещо!?
Вместо обезвъздушител по-добре сложи пълнопроходен сферичен кран. През него ще напълниш много лесно системата. Обезвъздушаването също ще става лесно.
antmadara - специалист
Простете ако не съм съвсем в час с разговора ви, но системата, за която говорите, какъв ще и бъде разширителя? Разбирам, че ще е затворена щом говорите за балансен клапан на 2 бара.
mjjmiro - специалист
2v6 написа:
mjjmiro написа:
Вместо обезвъздушител по-добре сложи пълнопроходен сферичен кран. През него ще напълниш много лесно системата. Обезвъздушаването също ще става лесно.
Аз и без това вече съм ги взел, ще ги слагам! Мисля да сложа крана за пълненето в най ниската точка т.е на колектора и от там с помпа да пълня до 1 атмосфера!
mjjmiro - специалист
antmadara написа:
Простете ако не съм съвсем в час с разговора ви, но системата, за която говорите, какъв ще и бъде разширителя? Разбирам, че ще е затворена щом говорите за балансен клапан на 2 бара.
Да затворена, 8 литра съм взел разш. съд даже и ще е голям!
antmadara - специалист
Ще има ли помпа и какво ще е уравлвнието?
mjjmiro - специалист
antmadara написа:
Ще има ли помпа и какво ще е уравлвнието?
Не, тъй като колектора ми е по-ниско от бойлера и ще е без помпа, на гравитация! Ще сложа само по дебели медни тръби Ф22! Като го направя ще сложа снимки!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "въпрос за слънчеви колектори..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: