• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Настройват се
andy_forresite - майстор
Мощността се определя от:

1) Времето за зареждане от шнека (колко секунди да се върти)
2) Продължителността на паузата между две зареждания (например през 20 секунди, 27 секунди и т.н.)
3) Оборотите на вентилатора - колкото повече пелети има в кошничката, толкова повече обороти са необходими

и освен тях:

4) Калоричността на пелетите, % влага, обемното тегло на пелетите (плътността им), скорост на запалване, бързо изгаряне...
5) Правилна настройка, чисти топлообменни повърхности, изправни датчици, комин с нужните характеристики...

Настройките по подразбиране целят равномерно разпределение на 5-те мощности. Нещо такова:
1. 1,2 кг/ч
2. 1,7 кг/ч
3. 2,2 кг/ч
4. 2,6 кг/ч
5. 3,2 кг/ч
но поради точка 4) времената може да трябва да се променят. Може да се получи така, че на първа степен да пуска 1,5 кг, а на пета над 4 кг. В случая времената за работа на шнека трябва да се намалят и/или да се увеличи паузата между две зареждания. Това се установява с наблюдение през стъклото ... докато се вижда през него.
На практика може да сгъстиш петте степени между 5 и 8 kw. Може да ги направиш между 7 и 15 kw, може да имаш пет първи степени. Трябва да разбереш принципа на настройка - кой параметър за какво е и с кой друг параметър е свързан. За въпроси по камини Комо 21 и 15 - Bmahob е запознат кое накъде се "бута" в настройките спрямо конкретната ситуация. Даже и подобрения е направил, но неговата е 21 kw.
ant-man - напреднал
вт юли 07, 2020 9:21 amandy_forresite написа:
...За въпроси по камини Комо 21 и 15 - Bmahob е запознат кое накъде се "бута" в настройките спрямо конкретната ситуация.
Ей това е човека! :supz: Няма тайни за контролера Микронова при него. На мене доста ми помогнаха мненията му. Макар, че съм с друга марка, контролера ми е подобен.
А andy, както винаги, е много изчерпателен :prayer: !!!
Дано не сме объркали Колев повче! Вземай каквото ти хареса! Има кой да помага!
Иван Колев - напреднал
вт юли 07, 2020 9:37 amant-man написа:
вт юли 07, 2020 9:21 amandy_forresite написа:
...За въпроси по камини Комо 21 и 15 - Bmahob е запознат кое накъде се "бута" в настройките спрямо конкретната ситуация.
Ей това е човека! :supz: Няма тайни за контролера Микронова при него. На мене доста ми помогнаха мненията му. Макар, че съм с друга марка, контролера ми е подобен.
А andy, както винаги, е много изчерпателен :prayer: !!!
Дано не сме объркали Колев повче! Вземай каквото ти хареса! Има кой да помага!
Ясно ми е вече в общи линии, за което БЛАГОДАРЯ на всички включили се в дискусията. Може би ще взема Комо 15, знае ли се може в бъдеще да ми хрумне и бойлер да добавя. Щом разликата в разхода на пелети ще е минимален, по-добре на пътя да си с по-мощна кола щото може и малко и много. Супер сте пичове =D>
Последна промяна от Иван Колев на вт юли 07, 2020 7:46 pm, променено общо 1 път.
speka_rs - майстор
вт юли 07, 2020 10:16 amИван Колев написа:
Ясно ми е вече в общи линии, за което БЛАГОДАРЯ на всички включили се в дискусията. Може би ще взема Комо 15, знае ли се може в бъдеще да ми хрумне и бойлер да добавя. Щом разхода на пелети ще е минимален, по-добре на пътя да си с по-мощна кола щото може и малко и много. Супер сте пичове =D>
Само твърдо да подчертая, че не бива да се прави паралел между коли и камини, защото при колите мощната може и малко и много. А при камините е важно да се знае, че за 2 дена може да помогнеш със нещо друго, ама по добре в другото време да работят на номинално натоварване или близко до него.
вт юли 07, 2020 10:35 amspeka_rs написа:
вт юли 07, 2020 10:16 amИван Колев написа:
Ясно ми е вече в общи линии, за което БЛАГОДАРЯ на всички включили се в дискусията. Може би ще взема Комо 15, знае ли се може в бъдеще да ми хрумне и бойлер да добавя. Щом разхода на пелети ще е минимален, по-добре на пътя да си с по-мощна кола щото може и малко и много. Супер сте пичове =D>
Само твърдо да подчертая, че не бива да се прави паралел между коли и камини, защото при колите мощната може и малко и много. А при камините е важно да се знае, че за 2 дена може да помогнеш със нещо друго, ама по добре в другото време да работят на номинално натоварване или близко до него.
Подкрепям. Мощната кола може бързо, може и бавно, но винаги срещу по голям разход. Конкретното сравнение е неуместно.
Комо 15 я дават за м-у 90 и 150 квадрата. Някой замисли ли се при какви условия е подходяща за 90 и при какви за 150?
90 без топлоизолация.
150 със топлоизолация.
Въпреки това, ще работи добре.
Удачен избор!
ant-man - напреднал
Колев, дилема вече няма! Послушай колегите по горе ( всичките уважавани съфорумници) -или или. Това е според бюджета. Иначе има и други, които ще ти паснат, но във форума камини над 4 хикса не се коментират (познай защо :wink: ). За толкова пари - това! Ти си свършил най-важното - топлпизолацията! =D>
На зима да се похвалиш! :cool:
Иван Колев - напреднал
вт юли 07, 2020 12:22 pmant-man написа:
Колев, дилема вече няма! Послушай колегите по горе ( всичките уважавани съфорумници) -или или. Това е според бюджета. Иначе има и други, които ще ти паснат, но във форума камини над 4 хикса не се коментират (познай защо :wink: ). За толкова пари - това! Ти си свършил най-важното - топлпизолацията! =D>
Да Ви кажа вълнувам се все едно кола ще си купувам, ма нали всеки са сеща от хубавото, абе хора сме. Пускам притито за продан и ще купя майче комото 15, или ритиума 14, слагам термоглави както ме посъветвахте, 2т. пелетки и май това е. Ще се похваля, бъдете сигурни. Запазвам си правото да питам пак ако има нещо, а дотогава бъдете здрави и благодаря! Ааа, щях да забравя отворена или затворена система? :?:
speka_rs - майстор
вт юли 07, 2020 1:22 pmИван Колев написа:
Ааа, щях да забравя отворена или затворена система? :?:
Кото ти хареса.
brassSob - специалист
вт юли 07, 2020 1:22 pmИван Колев написа:
вт юли 07, 2020 12:22 pmant-man написа:
Да Ви кажа вълнувам се все едно кола ще си купувам, ма нали всеки са сеща от хубавото, абе хора сме. Пускам притито за продан и ще купя майче комото 15, или ритиума 14, слагам термоглави както ме посъветвахте, 2т. пелетки и май това е. Ще се похваля, бъдете сигурни. Запазвам си правото да питам пак ако има нещо, а дотогава бъдете здрави и благодаря! Ааа, щях да забравя отворена или затворена система? :?:
За коментираните марки камини може и двата варианта.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Дилема за пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: