Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelina_london - специалист
Твоят е преоразмерен и незнам какъв е шума на 500м3/h ,но на макс на нашия- 350м3 ,изобщо не ми пречи да спя .
Миналата година експериментарах яко с байпаса на макс .При 18-19° нощна и вътрешна Т от 25° вечер ,при затворени прозорци ,сутрин Т беше в най-добрия случай 24° .През деня и да работи рекуператора на 50,100м3 и изобщо да не работи, при външна 34° + се добавят още 3° към вътрешната .Не съм го смятала ,а го наблюдавам като закономерност от миналата година и тази .Сега ,при 39-40 ,вътрешната скача с 4° .
Ако обаче ,си отворя прозорците при тези 19-20° навън ,сутрин става 22° и вечерта отивам на 25° .Затова, за мен , байпасът е смислен само ,когато немога да си отворя прозорците ,особено тези дни ,когато се палят някакви ниви и димката е пълна .
Изобщо няма начин да се охладим с него,защото няма как да изстуди стените с количеството въздух ,което вкарва ,за разлика от големи отворени прозорци .1
brum - майстор
Да споделя последните резултати. Абе туй охлаждане с подовото работи!

Преди го пусках за кратко време - само като има излишна енергия. Сега работи от момента в който ФЕЦ-а прави по над 300 вата. И е осезаемо по-хладно.

Разбира се не се справя със стаите със западни прозорци. Там температурата се качва до 30 градуса. Но има кратък интервал от час до максимум два дето е неприятно топло. През другото време дори и в тези стаи е комфортно.

По данни от последните дни вади по над 30kW топлинна енергия дневно навън. Вчера примерно са 35kW. Конденз по подовете няма, защото има прецизен контрол следящ точката на конденз и спиращ системата ако почне да подава прекалено студена вода :) .
radius - майстор
Внимавай, че при мен табличните данни се разминаваха и точката на конденз се получваше при по-висока температура, отколкото показваха изчисленията. Не че влагомера ми е хубав, но само казвам.
brum - майстор
Bosch BME280 калибрирано според прецизен уред и сметки :) . Дал съм и 1.5 градуса аванс. И отделно ако това даде 21 градуса не гледам ламината да не пада под 21, а топлоносителят който се връща да не пада под 21. Та ававнс има бол :) .
Lisko - майстор
35kW не е енергия, а мощност.
brum - майстор
Прав си. 35 kWh вече са енергия :) . Днес са 31kWh. И всичко на "аванта" с ток от слънцето :) .
radius - майстор
Аванта аванта, ама при мен що не иде?!
ivanovbg - майстор
То тая аванта ще ни изяде главите. Очаква се скоро тока да е в пъти по евтин от такса пренос и баланс.
шоп - майстор
@brum кефиш!!!
Радвам се за твоите успехи.
Аз засега се охлаждам почти безплатно със сондажна вода, но опита ти ми дава апетит за нови проекти. Имам доста монтирани ФВ панели и засега само грея бойлери, басейн, а зимата подпомагам отоплението.

П.П. така наречената от теб цъкалка, която разработи специално за мен и моята ТП през изминалият отоплителен сезон работи безпроблемно.
Поздрави!
kozl - майстор
Да brum-а нема умора да си усвоява идеите.
И още по-добре, че ги споделя, та да му ги гепиме на вече пробвано :-D

И аз имах идея за подово топло/студено, но профитата ме отказаха заради конденз в подовото.

Тема "Охлаждане с подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: