• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Трифоне, назад се казваше, че няма да стане. Сега се оказва, че всъщност ставало, ама с кусури. Има съществена разлика между тези две твърдения.

На radius серпентината му е половината горна. Отделно, че топли до по-висока температура отколкот аз ще топля. Та почва да има светлина в тунела.

И никой не спори, че серпентината ми е малка. Конструктивното до което се стигна, че при последователно свързване ще има проблеми. За което съм благодарен за насоките!

И сега помисли какво конструктивно мога да добвя аз за оптимизиране на разхода. Примерно да корегираш постоянно водата на топлоносителят докато подгряваш бойлера за да седи термопомпата в максимално икономичен режим и да не цикли.
radius - майстор
Ами нещо такова, но не съм убеден че това са изключвания, трябва да я пусна и анализирам по светло, че да разбера дали спира или само си намалява мощността по някакви алгоритми.
Ш.бания рутер точно нощем ми прави дълги прекъсвания, дано да мога да изкарам тия дни някаква по-сносна графика от началото на подгряването. Или ако успея да изровя от thingspeak някакви по-стари отчети и Матлаб картинки.
чет юли 07, 2022 11:15 ambrum написа:
Трифоне, назад се казваше, че няма да стане. Сега се оказва, че всъщност ставало, ама с кусури. Има съществена разлика между тези две твърдения.
...
Бъркаш. Предупрежденията са за да не правиш нещо с кусури, а ти го разбирай както искаш.
"Ставало, ама с кусури"!!! И ти си навит на това?!
Ако е така, не виждам сериозен човек (фирма) да се заеме с проекта ти.
чет юли 07, 2022 8:23 ambrum написа:
... А и искам лятно време като има излишък на ток да има къде да го вкарам...
С ФВ също си избързал. Трябвало е първо да се консултираш и да смяташ.
Затова и погрешно реших, че ще се самозадоволяваш (за потребление на енергия иде реч), а излишъкът ще продаваш. Вечерта ще купуваш и горе- долу може да излезе сметката. Мрежата е най добрият буфер.
А с тия скъпи стъкла, дето си ги подпрял на гаража, вместо да работят когато е най много......?!!! Не те разбирам.
Енергийна "независимост" има само там, където няма достъп до енергия и трябва със собствени сили да я добиваш, а "безплатната" енергия я има най много, точно когато не ни трябва.
Тая работа е за хищници, не за тревопасни.

Лазаре, няма да видиш Джак от тая кошница- започна увъртането.
brum - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Лазаре, няма да видиш Джак от тая кошница- започна увъртането.
На Лазар му писах да казва IBAN-а. Да пазарувам и да пращам ред нямам.
Трифон П.Трифонов написа:
А с тия скъпи стъкла, дето си ги подпрял на гаража, вместо да работят когато е най много......?!!! Не те разбирам.
Трябваше да са монтирани преди преди 2 месеца. Ама тия дето ще правят монтажа все нещо им изскача. А аз нямам ред да се хвана с него, че един път ми трябва 2ри човек да помага и второ - ред нямам да се усмихна. Сега уж началото на август ще дойдат. Вече уж било сигурно (като предишните 3 пъти). Ако не дойдат август сам ще си ги монтирам.
brum - майстор
чет юли 07, 2022 11:56 amТрифон П.Трифонов написа:
"Ставало, ама с кусури"!!! И ти си навит на това?!
Изначало е мислено да е с кусури. Предишната термопомпа беше 13 киловата дето ми я предложиха и цената с 10 000 отгоре. А аз още от началото искам малка термопомпа, щото съм си сметнал консумацията и съм стигнал до извод, че 5-6 киловата отдавана топлина ще ми е достатъчна за почти целият отоплителен сезон.

Точно този кусур е грешка. Дали бойлера беше с тази или с по-голяма серпентина нямаше да има съществена разлика в цените. Както казах - ще боря да се докара бойлер с по-голяма серпентина. Ако не стане - ще си живея с кусурите.
Всеки живее с кусури, но сам и съзнателно да ги допуска, при все, че може да ги избегне и пише, и пита........е това не разбирам.
Все пак, Кака, желая ти успех, с възможно най-малко кусури!
6osi6 - майстор
Можеш да подмениш бойлера, ако още не готов - правят ги за около 30 дни, за модела D2. Добавяш магнитен филтър и ползваш. Площта на долната серпентина е два пъти по-голяма. Горната свързваш към котела. Емайлиран е, но с по-малко работа на ток ще издържи по-дълго време. Имам два Ariston на 20 години, понеже греят на ток едния само лятно време, а другия подгрява само за две мивки.
brum - майстор
Тези които докараха техниката при мен и ще правят монтажа казаха, че не може да се смени бойлера на този етап. Това трябвало аз да го съобразя. Повече очаквах от тях в това отношение...
Съгласен съм с 6osi6- бих постъпил точно така, но си прочети отново темата и послушай Лазар!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Добавяне на термопомпа към система с газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: