• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dedal - специалист
вт сеп 27, 2022 5:09 pmbrum написа:
пет сеп 23, 2022 6:02 pmdedal написа:
https://photos.app.goo.gl/UbUAEUhedPy1hms27
Колко място оставихте между външното тяло и стената?
Външното е закачено на стойка на климатик със шпилки и планки от вътре на стената. Наложи се са изрежа малко гипс, че си е 54 кила и ме достраша..
Мястото е около 25-30 санта до стената, не съм го мерил и на око казвам. Тръбите са около 5 метра умишлено. Поне така пишеше по тефтер минимум 2 метра макс 10 без да се допълва фреон.
Не схванах защо има минимална дължина. Можех да ги докарам до 80 санта ама ги засуках на кръгове за да докарам около 5 метра.
Колко трябва да е до стената. Да местя ако е нужно докато не е дошъл Януари
brum - майстор
На моята дават минимум 300мм до стената. При малко разстояние до стената минава по-малко въздух през външното тяло. По-малко въздух води до спад на КПД-то.

За твоята не знам, но аз ще оставя около 40см. При мен монтажа е на земята и е намислен да е на такова място, че да има прилично обтичане по стените.
dedal - специалист
За разбирачите.
Онзи ден пуснах помпата на 45 градуса и регулирах от термоглавите на радиаторите до 24
По електромер изгори 3 киловата от 23 до 6 (засичам само нощна), просто е по удобно.

Вчера я пуснах на 40 и пуснах главите на макс. Цялата температура се определяше от термопомпата
По електромер скромните 11 киловата (точно в тази тема някъде назад един лольо обяснава как е абсурдно да имам помпа и да определям температурата от термоглави) .

Външната е 15-16 градуса.

Днеска я вдигам на 50 градуса, а самата помпа без помощния нагревател е до 60.

Съветвам всички, когато ви дойдат майстори разбирачи и ви кажат:
Добър ден, да се огледате за слънце за да сте сигурни, че е ден.
LazarGanev - "Велик майстор"
Карай си я на 50*С и хич да не ти пука
dedal - специалист
ср сеп 28, 2022 5:08 pmLazarGanev написа:
Карай си я на 50*С и хич да не ти пука
Пука ми разхода. Едно е 4 лева и съвсем друго 35.
А тези 50 не са в радиаторите, те са в бойлера което е и основната идея на темата.
Просто когато на радиатор му е нужно топло си взима от бойлера и термопомпата даже не се усеща да тръгне.
Това разрежда ON/OFF на около час, термопомпата от своя страна вкарва двойно повече температура в буфера отколкото радиаторите могат да изтеглят.
И се получава:
Помпата работи 15-20 минути и после час и половина дреме.
Чак се случва водата на входа да е с един градус над тази на изхода при деактивирано охлаждане.
Просто бачка малка цирколациона помпа (две за да сме точни) които са 35 вата.
Разликата вход изход е около 1 градус и то много често в обратна посока
LazarGanev - "Велик майстор"
Пука ти разбира се, че парите да не растат по дърветата! К'во като си отсъствал от часовете по физика в училище? Тебе акъл ти не требе, ти си имаш електромер! И аз се топля с термопомпа и регулирам стайната температура чрез температурата на водата, нямам термоглави, но виновни за всичко са родителите ми - не ми даваха да отсъствам от училище и ме караха да уча физика. Безполезна работа, както се вижда от твоите задълбочени изследвания!
dedal - специалист
ср сеп 28, 2022 5:29 pmLazarGanev написа:
Пука ти разбира се, че парите да не растат по дърветата! К'во като си отсъствал от часовете по физика в училище? Тебе акъл ти не требе, ти си имаш електромер! И аз се топля с термопомпа и регулирам стайната температура чрез температурата на водата, нямам термоглави, но виновни за всичко са родителите ми - не ми даваха да отсъствам от училище и ме караха да уча физика. Безполезна работа, както се вижда от твоите задълбочени изследвания!
Успех ти желая.
Аз баш по физика верно не съм ходил. Обаче по промишлени топлообменници в химическата и биотехнологичната промишленост си ходех редовно.
Иначе успех с тока. Днес ще видя как се държи на 50 и ще пратя снимка на какво показва самата термопомпа и електромера който и монтирах.

Пак ще кажа няма как да запалиш кокс и да го използваш на място което иска 280 градуса и в същото време на място което иска 35. Баланса е опция невъзможна.
Просто събираш топлината и я разпределяш с тръби, помпи, датчици и клапани като дори се налага и да я охлаждаш..
Последна промяна от dedal на ср сеп 28, 2022 5:48 pm, променено общо 1 път.
Ако не беше льльо, щеше да знаеш, че е успял.
dedal - специалист
ср сеп 28, 2022 5:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
Колко ток плащаш на месец. Предлагам като ще си мерим патките да е с линия.
Аз пиша моя ток за 160 квадрата къща и ти пишеш твоя всеки месец от септември.
Почваме този месец и караме до Март да речем. Слагаме едно Q което е разликата в уредите от този месец, че е топло. Тоест аз лятото плащам 80-100 лева, ти плащаш 60-90 и го залагаме като величина.
Казваш кога и почваме.
Лольо си имаш над 12 хиляди коментара, аз имам 56. Кога монтираш парно като по цял ден пишеш във форума не ми е ясно.
Последна промяна от dedal на ср сеп 28, 2022 5:58 pm, променено общо 1 път.
ср сеп 28, 2022 5:50 pmdedal написа:
ср сеп 28, 2022 5:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
Колко ток плащаш на месец. Предлагам като ще си мерим патките да е с линия.
Аз пиша моя ток за 160 квадрата къща и ти пишеш твоя всеки месец от септември.
Пиле, за отопление плащам много малко. Миналия сезон стигнах до 430лв.
За кеф плащам много. Живея сам, но ползвам готин хладилник с фризер, фризер и нискоефективен винен шкаф.

Та, за отопление няма как да ме биеш. Просто КОП на малък хиперинвертор е по голям от на коя да е термопомпа. Освен това ти имаш загуби от топлообменник фреон/вода. Пиша го, с цел да ти съобщя, понеже сподели, че си липсвал на другарката по физика.
Останалото са странични фактори.
Имам колега, който си е направил голяма дървена "барака", която няма никакво отопление. В най големият студ, 22 градуса в комнатата.

Направил съм само едно "парно"- моето. Такова може да имаш само ако ти го направят.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 12

Тема "Отопление и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: