• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет яну 02, 2026 7:50 pmRakeem написа:
Здравейте и за много години, имам едно питане, колко глупава би била идеята да прекарам ТП да топли буфера през серпентина, па макар и 3квадрата.
Целта е ясна, да се изолира водата от ТП от тази в инсталацията.
Колко киловата термопомпа?
Rakeem - помощник
Системата предстои да бъде изградена, по план тази година, и за това съм почнал да обмислям концепцията и да чертая щрихи.
ТП ще е в порядъка 12-15киловата, нито по-малка, нито по-голяма.
Буфера 150-200литра, около 10 отоплителни тела, радиатори.
Отоплителни тела- големи, малки (колко големи, колко малки), смятани за чугунен котел, стоманен котел, пелети, дърва кюмюр...???
пет яну 02, 2026 8:55 pmRakeem написа:
Системата предстои да бъде изградена, по план тази година, и за това съм почнал да обмислям концепцията и да чертая щрихи.
ТП ще е в порядъка 12-15киловата, нито по-малка, нито по-голяма.
Буфера 150-200литра, около 10 отоплителни тела, радиатори.
Три квадрата за 12кВт става, за 15 - не
radius - майстор
Рецептата да сте доволни от ТП е хубава изолация (без компромиси с дограми, стълопакети, термомостове), подово отопление, правилна архитектура и разположение на къщата, хубава инверторна машина. Аз някак съм уцелил това преди 15 г. когато проектирах всичко и нямаше толкова информация и опит с тия системи, затова сметките са 100-150лв за отопление(ТП е на отделна партида, така че няма грешка),което е смешно ( варненско все пак). Когато има заварено положение и дадености като апратаменти, радиатори, сметката ще е нагоре.
пет яну 02, 2026 9:14 pmradius написа:
Рецептата ...
Помня експериментите ти в тази посока, както и крайния извод.
Rakeem - помощник
пет яну 02, 2026 9:14 pmLazarGanev написа:
Три квадрата за 12кВт става, за 15 - не
Тоест няма да напрява грешка ако прекарам ТП през серпентина, вместо директно да върти общия обем.
Впечатленията ми към момента са, че с 45гр. постоянно подържана температура в буфера ще успявам да се топля.
Само можем да гадаем, ако не знаем конкретика. Не знаем мощността на термопомпата, не знаем модела на нуфера (вероятно имаш предвид някой модел, щом споменаваш площ на серпентината, няма много модели с такава серпентина), диаметъра на серпентината, чувствителността на датчика за поток...
Rakeem - помощник
Питането ми е чисто концептуално, за да знам дали този вариант би работил и да мисля по него.
Буферите са на Нико, 150л. 3кв/м и ф32, а 200л 5кв/м серпентина.
Термопомпата ще зависи от това дали ще е варианта със серпентина, при който ще се ползва Р290 фреон, заради по-високата термична устойчивост.
Какво означава "По-голяма термична устойчивост" ? Буферът със серпентина е подходящ за всички ТП моноблок, не само с R290. Така или иначе до 2 години трябва да се мине изцяло на R290, който може да се ползва само в моноблок ТП, а буферът със серпентина е най-доброто решение за предотвратяване на замръзване при спиране на тока, повреди и т. н. Има и други начини, но този е най-подходящ според мен
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Термопомпи - въпроси и впечатления" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: