Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladtod - специалист
antmadara написа:
Мисля, че последователно е и най-удобно и най-удачно.
ама преди да мислиш се замисли какво ще стане,от единия излиза 70 градуса/че и 105 съм виждал на моя/ влиза в другия и става 120 г, .......до сега съм виждал само паралелно свързани колектори ,и май винаги са така.
2v6 - майстор
gogoznaico написа:
как се осъществява връзката между два колектора - в паралел или последователно?
Какви колектори? Къде са им връзките? С помпа или без?
Ако има помпа - както ти е най-лесно. Няма особено значение ако са само два.
vladtod написа:
antmadara написа:
Мисля, че последователно е и най-удобно и най-удачно.
ама преди да мислиш се замисли какво ще стане,от единия излиза 70 градуса/че и 105 съм виждал на моя/ влиза в другия и става 120 г, .......до сега съм виждал само паралелно свързани колектори ,и май винаги са така.

... ако има помпа и датчик на ИЗХОДА, който задейства помпата правилно е последователното свързване.

Да питам малко лаически въпрос - на всички схеми за слънчеви системи, които намерих разширителния съд е с вентила за въздух НАДОЛУ... това задължително ли е?
2v6 - майстор
Lithium написа:
Да питам малко лаически въпрос - на всички схеми за слънчеви системи, които намерих разширителния съд е с вентила за въздух НАДОЛУ... това задължително ли е?
Не на всички е така. Дори много често разширителния съд го монтират с вентила за въздух нагоре.
Когато вентила за въздух е надолу, отвора за течността е нагоре и няма опасност да задържа въздух.
2v6 написа:
Lithium написа:
Не на всички е така. Дори много често разширителния съд го монтират с вентила за въздух нагоре.
Когато вентила за въздух е надолу, отвора за течността е нагоре и няма опасност да задържа въздух.

.... точно затова се замислих, че когато вентила за въздух е нагоре в "антифризната" камера на разширителя ще се образува въздушна възглавница, която е потенциален източник на проблеми... което пък означава, че монтаж с вентила за въздух нагоре си е на практика грешка?
antmadara - специалист
И да остане някакъв въздух, ще е много малко, а и по принцип не може да създаде никакъв проблем, така че монтирай смело, както ти е удобно.
А инъче да се похваля, соларната ми система действа вече осми ден. 2v6 благодарности за ценните наставления!

Тема "Относно соларните системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: