• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
saraneron написа:
Eдин киловатчас има 3600 килоджаула и после като разделим резултатите за 40 см.изолация разликата е 7.5 пъти. това е огромно разминаване........! :weedman: :weedman: 750%...?????????????Къде е тревата? Загуби, закръглено, при саранерон.... 8 киловата на ден ако сложим + 10% като неточно смятане нека да са 9 киловата, при ахмаков.... 59киловата за един! От резервоара можем да ползваме около 1967 киловата ./21.2 кубика вода/80 градуса делта т.Кой ще направи опитна постановка?
А ако има и някой да ти обясни разликата между киловат и киловатчас..., а ако има и кой да я разбере... Ти го делиш за 40см изолация и получаваш какво не разбрах... Аз пък го деля на гръдната обиколка на гаджето 107см, защото по ме кефи. Я намалете малко :weedman: .
Тани - модератор
Аз не съм смятал нищо :wink:
Въведох размерите в двете програмки на питащия и сумирах загубите. Понеже загубите са константни във времето , умножих получената мощност загуби по 24 , за да получа енергията за денонощие. Ако програмите му дават грешни резултати ,то и аз съм сгрешил!
2v6 - майстор
Zurlata написа:
това ясно ама за целия буфер след 1 ден аз отде да знам колко са загубите, по външна или по вътрешна площ да умножавам горните числа? Затова моля, ако може Ахмаков да се включи!

Тани, ако ще издребняваме за малки разлики 10-15 или 20% е грешката, мене това напълно ме удовлетворява за практични цели, дори съм съгласен и на грешка +-35% :-D
Ето в тази таблица може да се види как e сметнато приблизително изстиване на буфер 21t:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... sp=sharing
8180 - майстор
2v6 написа:
Ето в тази таблица може да се види как e сметнато приблизително изстиване на буфер 21t:

2v6,
Да попитам, моля, за "Топлинни загуби - WK" = 10. :?
2v6 - майстор
8180 написа:
2v6 написа:

2v6,
Да попитам, моля, за "Топлинни загуби - WK" = 10. :?
Приел съм го като условие в задачата - 10 W загуби при 1 градус разлика между температурата на водата в буфера и температурата на околния въздух.
Не съм смятал това при каква дебелина на изолацията ще е (2 или 200 см).
Най-добре според мен е този параметър да се измери. Така ще е по-сигурно, че резултата от сметките ще е верен :idea:
Ahmakov - специалист
А аз опитах да приложа таблицата за "буфер" 1dm( 1l ) и изолация 40см и нещо не ми се получава. Някакъв коментар.

Прикачен файл

2v6.JPG
2v6.JPG (22.91 KиБ) Видяна 1896 пъти
8180 - майстор
2v6 написа:
Приел съм го като условие в задачата - 10 W загуби при 1 градус разлика между температурата на водата в буфера и температурата на околния въздух.
Мерси,
Ще го разбирам 10W/K. :)
Интересна и полезна таблица си спретнал - дано е вярна. =D>
2v6 - майстор
Ahmakov написа:
А аз опитах да приложа таблицата за "буфер" 1dm( 1l ) и изолация 40см и нещо не ми се получава. Някакъв коментар.
Ahmakov, условията за изчислението се задават в реда с ден "0" и час "0".
Не знам какви са загубите при изолация 40 см.
При загуби 0.01 W/K се получава следното:
8180 написа:
Мерси,
Ще го разбирам 10W/K. :)
Интересна и полезна таблица си спретнал - дано е вярна. =D>
8180, благодаря за бележката. Сега вече таблицата е по-вярна :idea:
Ahmakov - специалист
Нека поразсъждаваме, върху таблицата. Колони 7,8 и 9.
Изхождайки от
Q = F . U . (t2-t1), произведението в червено F . U трябва да има стойност 0,01W/K.
Ако F=1m2, тогава U=0,01W/m2K. От друга страна U~ λ/b или 0,01=0,045/b => b=4,5m
Ако F=100m2, тогава U=0,0001W/m2K. От друга страна U~ λ/b или 0,0001=0,045/b => b=450m
Това е за изолация от минерална вата и пренебрегвайки Ri и Re.
Дали има такива цилиндри с диаметър 12м и повърхнина 1м2 или с диаметър 903м и повърхнина 100м2.
Според мен таблицата е неприложима в този си вид.
ivanovbg - майстор
След забележка и уточняване от старана на 8180 прочетох тук там още някои работи и стигнах до заключението че по този начин няма да се стигне до някакво разумно единно решение.

Може би единствения работещ вариант е като се тръгне по обратния начин.

Какво имам в предвид?

Еми цялата система буфер+изолация може да се разглежда като едно тяло със съответен обем и площ и запасена топлина вътре в него. За да има загуби между обшивката и околната среда трябва да има температурна разлика. Предлагам обшивката да е метална.

Можете ли да ми дадете някаква формула колко вата са загубите квадратен метър на метална стена в зависимост от температурната разлика?
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: