Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666 - специалист
А защо не си инсталираш направо пелетен котел.
Тогава ще юоже да се каже с точност колко килоеата ще трябват за 120кв и за 200кв.м.
Иначе правиш грешката да монтираш пелетна горелка на коъел за дърва и въглища.
Christo - майстор
Топлил съм се 20 години с котел на дърва и от 5 години с котел само на пелети, тъй че имам лични впечатления. Ако нямаш постоянен достъп до евтини дърва, според мен е безсмислено да се купува котел на дърва. Никакви предимства и само проблеми. Комбиниран котел означава че няма да е оптимален нито за пелети, нито за дърва. Ако има наличен котел, пък да го кърпим с горелка на пелети, иди-дойди, но ако ще е нов котел, нека да е само на пелети. Просто от друга планета са нещата при пелетните котли
rosso666 - специалист
Защо ме провериш котлите на ерато има комбинирани за дурва и пелети.стоманени са и са със димоградни тръби.взимаш само коъела и после някаква хубава горелка когато решиш.мисля че са сметнати да имат добро КПД и с пелетна горелка.
Друга възможност е котела на грейко но там нещат с дървата не знам до къде стигнаха.питай дали е пригоден за горене на дърва защото го имаше като идея но не знам дали я осъществиха.пък горелката после.
Колегата спомена и феролито ама не знам дали цените са сравними с българските котли
Поздрави.
albert_21bg - специалист
Живея в Плевен, но имам вила в Троянския балкан и около 20декара гори, отделно вилата ми е на 20м от гората, в момента имам над 20кубика дърва. След време може котела от Плевен да се премести на балкана и после да се вземе котел само на пелети. Сега ще отоплявам 120кв.м а след години евентуално ще като порасне детето, ще увеличим още 50- 60кв. м.. В момента имам още 5 стай по 20кв.м необитаеми. Така че място бол, ама за момента ни е ненужно.
filmatoplo - майстор
Най бърз и компактен е Феролито,всичко става само с едно отваряне и затваряне на вратичката. Ератовските особено Бисолид не препоръчвам -пълен боклук. Ако нещата ще са само за пелети има и други по добри котли, въпрос на избор.
albert_21bg - специалист
Ерато са спрели котела BISOLID Saver W, имат само BISOLID Saver WFM , там не знам дали след време може да се сложи всеядна горелка. Грейко ако може да гори и дърва ще е добре, ама да ли има опция нека някой запознат да сподели.
filmatoplo - майстор
Има модел Грейко който става за дърва, но от дърва на пелети не се преминава за 5 секунди, а е свързано с малко преработка, ако не те притеснява това.
albert_21bg - специалист
Кой е модела може ли линк.
rosso666 - специалист
Аз съм за грейкото.изчислен си е за пелетната им горелка.тои човека не каза че исла да гори смесено дърва и пелети ами след време ще мине на пелети
kalin72 - майстор
Боша го гледах, но горивната камера му е малка за да изкара една нощ на дърва
Това може да е вярно за малките модели. Имам Бош 2000B модела специално за дърва, 28-32 кВт, и се справя повече от чудесно с дървата, зареждам го в 22 часа до горе, ако са сухи дървата леко притварям клапата на комина, ако са по-влажни, го оставям отворен, и сутрин в 7 като ида да го заредя пак, има жар, хвърлям отгоре разпалки, после сухи по-едри дърва, и така кара до към 16 часа. Котела стига до 65-70 градуса, вътре в къщата е винаги 23-25 градуса.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: