И аз съм така под мен не се обитава а на времето с идеята пе ше се живее не сложих добра изолация а само тази дебелата за ламинат.та се принудих да слагам килими сега че студ на пода.на тавана поне сложих минерална вата и гипс карто,, а от горе е таванското коеро същи не се ползва
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
rosso666
- специалист
5332 мнения в "Котел на пелети?"
gnt69
- майстор
джеки написа:Привет колеги.Ползвам котел пелетерм30. Настроен е да върви на 60 градуса. Мислители че е проблем за котела,и ако го направя на 70 градуса дали ще вдигне разходаАз съм с стаен термостат и тая сутрин в Русе - 17, два часа думка не може да стигне 22. Котела на 72 градуса и го дигнах на 75. В 9 часа насмогна. Аз съм с трипътен на 60 и помпата включва на 62 градуса. Според мен трябва да я вдигнеш.![]()
andy_forresite
- майстор
Можете ли да ми препоръчате котел на дърва и въглища, който:
1. Да има възможно най-висок КПД
2. Да позволява монтаж отдясно на универсална горелка с бункер (стоейки срещу него бункерът да е отляво)
3. 20-24 KW на котела
4. Лесен за обслужване (без развинтване на страниците и др. п.)
5. Цена за котела до 2200 лева (горелката си е отделно ест.)
Бях харесал дефро оптима комфорт, обаче нито един от предлаганите модели на сайта котли не става за преработка. Трябва да се купи комплект с горелка и бункер. Искам да не харча повече от 4 хил. за пакет котел + горелка с бункер.
Някой по-наблюдателен ще каже тоя анди не знае какво иска...
Не твърдя обратното. Искам да събера минимум три варианта и да седна на лист хартия да обмисля плюсове и минуси, след което да реша кой да бъде.
2. Да позволява монтаж отдясно на универсална горелка с бункер (стоейки срещу него бункерът да е отляво)
3. 20-24 KW на котела
Бях харесал дефро оптима комфорт, обаче нито един от предлаганите модели на сайта котли не става за преработка. Трябва да се купи комплект с горелка и бункер. Искам да не харча повече от 4 хил. за пакет котел + горелка с бункер.
Някой по-наблюдателен ще каже тоя анди не знае какво иска...

Трифон П.Трифонов
- майстор
andy_forresite написа:Можете ли да ми препоръчате котел на дърва и въглища, който:Комплекта на Грейко , до някъде отговаря на условията ти.
3. 20-24 KW на котела
Някой по-наблюдателен ще каже тоя анди не знае какво иска...Не твърдя обратното. Искам да събера минимум три варианта и да седна на лист хартия да обмисля плюсове и минуси, след което да реша кой да бъде.
Няма бункер,но на първо време може да ползваш бидон до 30лв. и точно се вместваш в сумата.
Ако искаш да има възможнжст да гори дърва и въглища, допълнително си купуваш джаджите.
andy_forresite
- майстор
В такъв случай съм готов с трите варианта.
I. Торч - малко над бюджета, но пък е пакетен продукт. Най-висок КПД, лек за транспорт и внасяне в мазето. Има възможност за допълнително подобряване състава на изгорелите газове... евентуално, не знам дали е сигурно.
II. Дефро EKR 10 или 14 кв. Също над сумата. Полски продукт. ~86% КПД. Не е зле. На 10 кв хубавото е, че слиза до 3 кв минимална. 14-ката на 4,2 кв. Друг плюс е, че гори въглища фракция до 25 мм. Не че знам откъде да купя такива на разстояние под 100 км. Не разбрах ретортната му горелка дали се "разбира" с пелети от дървесина и слънчогл. обелки. По телефона ми казаха че става, а в описанието не пише дали може да се горят пелети. Не се споменават пелети.
III. Бош 2000В + новия модел екоенергия. Някъде съм срещал 78% кпд.
Отделно има едни дефро-та, които видях в полски сайтове. Моделът го забравих, но е вкъщи в "отметките" на браузъра. Те отговарят на днешните Европейски норми за емисии (!) при работата на такава водна отоплителна инсталация (ВОИ). Не се предлагат в България засега ... доколкото знам. Очаквам цената им да е до 5 хиляди за мощност до 14 кв и по-точно диапазон 3-16 кв, включая пелетки и фракция въглища.
Грейко да си бяха качили техн. характеристики на котела на сайта. Знам че е триходов, размерите и какво ... и цвета
I. Торч - малко над бюджета, но пък е пакетен продукт. Най-висок КПД, лек за транспорт и внасяне в мазето. Има възможност за допълнително подобряване състава на изгорелите газове... евентуално, не знам дали е сигурно.
II. Дефро EKR 10 или 14 кв. Също над сумата. Полски продукт. ~86% КПД. Не е зле. На 10 кв хубавото е, че слиза до 3 кв минимална. 14-ката на 4,2 кв. Друг плюс е, че гори въглища фракция до 25 мм. Не че знам откъде да купя такива на разстояние под 100 км. Не разбрах ретортната му горелка дали се "разбира" с пелети от дървесина и слънчогл. обелки. По телефона ми казаха че става, а в описанието не пише дали може да се горят пелети. Не се споменават пелети.
Отделно има едни дефро-та, които видях в полски сайтове. Моделът го забравих, но е вкъщи в "отметките" на браузъра. Те отговарят на днешните Европейски норми за емисии (!) при работата на такава водна отоплителна инсталация (ВОИ). Не се предлагат в България засега ... доколкото знам. Очаквам цената им да е до 5 хиляди за мощност до 14 кв и по-точно диапазон 3-16 кв, включая пелетки и фракция въглища.
Грейко да си бяха качили техн. характеристики на котела на сайта. Знам че е триходов, размерите и какво ... и цвета

Трифон П.Трифонов
- майстор
andy_forresite написа:В такъв случай съм готов с трите варианта.Ам след кат си готоф и на нас да не ни пука. Ши са стоплиш за по Новата година.
Аз никой не питах.Четах яко,напазарих,сглобих и съм доволен от решението си.Сладки приказки и за собствено успокойствие,само по банкети и на раздумка. Компетентно мнение,според конкретни условия и изисквания, се заплаща.
Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература