glorious написа:къде пишете сега, не съм видял...е как къде в тази тема не виждаш ли че има 28 страници писано
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kok
- специалист
5332 мнения в "Котел на пелети?"
spec
- специалист
Здравейте,
Изчетох доста теми във форума, дори всички (наистина всички) 28 страници на тази. Намерих доста отговори за себе си и дори ми се струва, че вече ще мога да предвидя мненията на някои от вас
. Няма лошо - считам постоянството за положителна черта
.
А ето и питането ми. В момента съм с котле на твърдо гориво, но имам намерение да премина на пелети. Техническите характеристики на котлите и горелките съм ги чел, но има не малко вторични условия, които влияят на разхода - топлоизолация, дограма, външни стени, изложение на сградата, площ на остъкляването и т.н.
Ето защо моля за малко информация за подобни случаи, ако някои имат наблюдения от практиката или са минали по същия път. Например:
Какви промени са направени по инсталацията - ново котле или само горелка?
Какъв е бил разхода на дърва и въглища и какъв е на пелетите след преработката (за сезон)?
Правени ли са някакви промени по сградата или отопляемия й обем?
Благодаря предварително на тези, които ще отделят малко време за отговор.
Изчетох доста теми във форума, дори всички (наистина всички) 28 страници на тази. Намерих доста отговори за себе си и дори ми се струва, че вече ще мога да предвидя мненията на някои от вас

А ето и питането ми. В момента съм с котле на твърдо гориво, но имам намерение да премина на пелети. Техническите характеристики на котлите и горелките съм ги чел, но има не малко вторични условия, които влияят на разхода - топлоизолация, дограма, външни стени, изложение на сградата, площ на остъкляването и т.н.
Ето защо моля за малко информация за подобни случаи, ако някои имат наблюдения от практиката или са минали по същия път. Например:
Какви промени са направени по инсталацията - ново котле или само горелка?
Какъв е бил разхода на дърва и въглища и какъв е на пелетите след преработката (за сезон)?
Правени ли са някакви промени по сградата или отопляемия й обем?
Благодаря предварително на тези, които ще отделят малко време за отговор.
kok
- специалист
въпросът е кога ще ти омръзне от цялата хамалогия с дървата и дали имаш възможност за някаква инвестиция за горелка или камина щом си изчел всичките 28 стр. на тази тема си забелязал че има различни отзиви за разхода на пелети било то заради котела или системата също качество на пелетите както и редица други фактори като изолация, изложение, дограма също немаловажен фактор е желаната температура в помещенията както и режима на отопление на жилището (имам предвид дали работи постоянно или го включваш само като се преберете от работа примерно) нещата са много относителни и индивидуални така че трябва сам да решиш за себе си казано на шега да скочиш в гьола
но ако си решил вече бих те посъветвал да пробваш с горелка ако евентуално не ти отърва ще си дал поне по малко кинти 

spec
- специалист
kok,
та нали и аз това казвам, че има много:
Например: До сега ако са изразходвани 3т. въгл. и 2 куб.м. дърва на сезон, то след смяната на котлето (горелка) разхода на пелети ми е ...?
Информацията от подобни случаи би била много ценна.
та нали и аз това казвам, че има много:
kok написа: ... други фактори като изолация, изложение, дограма също немаловажен фактор е желаната температура в помещенията както и режима на отопление на жилището ...Въпросът е при непроменени други условия, а само при смяна на източника на топлоенергия какъв е разхода.
Например: До сега ако са изразходвани 3т. въгл. и 2 куб.м. дърва на сезон, то след смяната на котлето (горелка) разхода на пелети ми е ...?
Информацията от подобни случаи би била много ценна.
kok
- специалист
сезон 2007 - 4.5 тона дърва (камина прити без водна риза)
сезон 2008 - 4-5 тона пелети (вече парно с котел за пелети )
сезон 2009 - 3.7 тона костилки от сливи
сезон 2010 - вземал съм костилки от череши към 1.5 тона ще видя до кога ще ме изкарат а след това пак костилки от сливи
това ли те интересуваше
сезон 2008 - 4-5 тона пелети (вече парно с котел за пелети )
сезон 2009 - 3.7 тона костилки от сливи
сезон 2010 - вземал съм костилки от череши към 1.5 тона ще видя до кога ще ме изкарат а след това пак костилки от сливи

това ли те интересуваше

filmatoplo
- майстор
Може да съм пропуснал -колко струват тон костилки от сливи
има ли ги свободно , сухи ли са- тоест да могат да се запалват автоматично от горелката . 

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература