• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ами ако слънчевия панел работи с ниска температура се предпочита за преди Т помпата , ако работи с температура над 45 градуса ще се свърже в буфера след ТП.Това спокойно може да се направи с 3 пътен вентил да разпределя към кой буфер да праща -преди или след. :wink:
Чаро - Акълия
tgv написа:
Тук спора е кога ще е по ефективен СК. Когато е включен в БС на изхода на ТП, или когато е включен в Акумулаторния съд на входа на ТП, при условие че СК работи в температурния интервал 15-65гр.
За спора- колектора е ясно, ще бъде по-ефективен преди термопомпата, целта не е в максималната ефективност на елемент от инсталацията, а на цялата такава. Това, лично на мен, не ми върши работа. Това високо КПД ще 'лапне' определено количество ел. енергия за да дойде и да ме стопли. Ако ме разбирате правилно. Ако СК е след ТП- енергията идва добре дошла. Без каквото и да е пренасяне, трансформиране и т.н.
В тоя смисъл има и много по-добри решения. За пример -колектора от бирени кутии.
filmatoplo - майстор
Друго решение е добра изолация :wink: .
tgv - специалист
Нека да обобщим.
Първо, какво беше заданието. Да бъде ТП вода-вода. Няма възможност за сондаж. Има плитки подпочвени води, с неустановен дебит и температура. Няма достатъчно площ за земна серпентина. Отопляема площ, около 200кв.м.
Второ, възможни решения.
Буферни съдове 2-3 с обем около 15 куб. м., зарити в земята, които да черпят геотермална енергия и да я пращат към входа на ТП. Площ около 15кв.м.
Слънчеви колектори, които най после си намериха мястото при ТП.
Въздушни конвектори, по схемата въздух-вода включени към входа на ТП. Тази точка не е за пренебрегване. Както спомена, 2v6 въздуха около нас е Акумулатор с неограничен обем.
Ако някой може да дообогати с нещо темата, нека да сподели.
BobyB - специалист
svetliopi44 написа:
Значе от ровене в нета и гледане на готви решения стигнах д извода че може да се използва и бойлер за буфер ... примерно 150 - 200 литра .
Ще топлявам около 50м2 или около 130 м3 мисля с 4 конвектора и подово на всякъде.
Ще слагам на пролет външна ТИ 10 см. и вътрешна ГК с вата 5см. ,дограмата на всякъде PVC с троен стъклопакет с КА стъкло...
Колко мощна помпа ще ми трябва. ?

От калкулатора на Зурлата излиза че загубите през стените ще е 0,089 KW

11kw или :?:
при коп4 , 3kw машина ще ми свърши ли работа. :?:
Абе какви 11 киловата при толкова малка площ и отлична изолация. Това сигурно и с един единствен климатик 12ка ще се отоплява без никакви проблеми, за какво са ти термопомпи, тръби, конвектори и прочие? Предполагам и за тавана си предвидил отлична изолация или това е само етаж от къща?
svetliopi44 - Чирак...
Боби, апартамент е , не искам да е с климатик и то пък един .
Искам във всяка стая да се подържа различна температура.
Например за детцката стая окло 22-23г. Спалня около 19-20гр. Кухня и др сервизни момещения 20- 22гр.
Тавана също ще е с ГК с каширана вата-както и стените.
BobyB - специалист
svetliopi44 написа:
Боби, апартамент е , не искам да е с климатик и то пък един .
Искам във всяка стая да се подържа различна температура.
Например за детцката стая окло 22-23г. Спалня около 19-20гр. Кухня и др сервизни момещения 20- 22гр.
Тавана също ще е с ГК с каширана вата-както и стените.
Толкова дебела изолация на апартамент??? Дали има смисъл, термомостовете към съседите как ги покриваш отвън? Толкова помещения за 50 квадрата??? Да не бъркаш с квадратурата?
Имам чувството че най-лесно и евтино ще е или с малки климатици във всяка стая или даже ел. конвектори.
svetliopi44 - Чирак...
Пичове ,чрез приятел мога да се сдобия с ново външно тяло (само външно)китайско естествено на цена около 400 лв. Не е инвертор , чудя се и с управлението как ще е като ги няма датиците на вътрешното тяло...
Оферта ли е ,или не ми трябва тая болест на главата?
kuuuuuul - майстор
Ееее,ма кажи какво е тялото де :?
mindless - специалист
tgv написа:
Нека да обобщим.
Първо, какво беше заданието. Да бъде ТП вода-вода. Няма възможност за сондаж. Има плитки подпочвени води, с неустановен дебит и температура. Няма достатъчно площ за земна серпентина. Отопляема площ, около 200кв.м.
Второ, възможни решения.
Буферни съдове 2-3 с обем около 15 куб. м., зарити в земята, които да черпят геотермална енергия и да я пращат към входа на ТП. Площ около 15кв.м.
Слънчеви колектори, които най после си намериха мястото при ТП.
Въздушни конвектори, по схемата въздух-вода включени към входа на ТП. Тази точка не е за пренебрегване. Както спомена, 2v6 въздуха около нас е Акумулатор с неограничен обем.
Ако някой може да дообогати с нещо темата, нека да сподели.
tgv, всъщност идеята беше ТП земя/вода или котле на пелети. Аз лично се надявах да се включат хора, които имат такива инсталирани системи да споделят предимства/недостатъци. Това не се получи. След това ти вкара идеята със заровените водни акумулатори, което ме заинтригува, защото помислих, че говориш за вече инсталирана подобна система.
Оказа се обаче, че ти просто правиш план, какво може да се направи. Аз лично не бих експериметнирал с нещо подобно, защото ако идеята на тия заровени акумулатори е да приемат геотермална енергия от земята и евентуално обливащата ги подпочвена вода, то те не трябва да бъдат изолирани, което до голяма степен обезсмисля тяхното затопляне през лятото.
Друго важно е да се изчисли, дали по този начин, те ще успяват да приемат повече топлинна енергия от околната среда, отколкото ще изпомпва от тях ТП и това само по себе си в никой случай няма да вдигне СОР-а на ТП, защото независимо от варианта на ТП, тя ще работи с подобни входни температури. СОР-а би се вдигнал, ако от някъде вкарваш още топлинна енергия в тия БС. Аз обаче не виждам точно от къде.
Опитах се да аргументирам, защо аз лично не бих сложил СК на входа на ТП. Ако е директно свързан на входа СК, цяло лято енергията, която вкарва в тези акумулатори, ще отива за затопляне на подпочвените води, с трипътен вентил е някакъв вариант, но пак не виждам смисъл.
Система, която спомага затоплянето на вода при слънчево време със СК въздъх/вода направен от алуминиеви кутийки, може би е някакъв варинат, но трябва да се помисли.

P.S. Подобна система вкарва и много други въпроси като например какви огранизми може да се завъдят в подобни БС и какво ще е нужно това да не се случва.
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: