Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
LiLsSsSs написа:
Пропуснах да кажа и за 80л. бойлер със серпентина.
Значи консумацията става 22-23киловата.
Послушай знаещите, 20 киловата са ти много, много ненужни, особено щом имаш изолация и ще сменяш дограмата с качествена.
LiLsSsSs - напреднал
Добре.
Предложете ми някакъв вариант за котел който да ми свърши работа.
kalin72 - майстор
Торч или Грейко. Поне от това, което съм чел в този форум. Вероятно има и други горелки с ниска минимална мощност, които биха ти вършили работа.
Грейкото със сигурност яде слънчогледови пелети, което значи по-евтино гориво.
pirinok - помощник
Щом успявам да поддържам 25гр в апартамента значи е добре изолиран и аз така мисля.До есента ще се оборудвам с нещо ново на местото на атмоса.До тогава ще следя темите и развитието в тях.
andy_forresite - майстор
Аз се присъединявам към "сънчо" и "пласткомфорт" ако някакво значение :) .
Имай предвид, че в спалните не е нужно да умножаваш по 210. Най-здравословно се спи при 20-21 градуса. Сметни мощността на радиаторите спрямо новата дограма, защото ти няма да си вечно с дървената. С презапасяване откъм радиаторна мощ вярно, няма да студувате, но и средната мощност на котела ще е по-висока, а от там и по-висок разход на гориво или в пари, както си прецениш го разглеждай. То не става да е жега и тази жега да идва от нищото. Не си претопляй стаите. Заложи на по-дълго отопление вместо "ударно" с по-силни (презапасени) радиатори.

Понеже се спомена консумация и радиатори в едно изречение... Днес следобяд малко посмятах и аз 8-[
С отоплителна инсталация Х, в примера каминка, работеща с 1,4 кг/час пелетки и даваща 5,8 кв (умножил съм по 4,12 киловата от 1 кг пелети) към консуматори алуминиеви Н500 83 броя глидери. Оставих един киловат за излъчване от тялото на камината и разделих останалите 4800 вата на 83 глидера. Получава се 57,8 вата на глидер. Разпределям мощността по равно на всички глидери. Е така, за по-лесно за разбиране. И примерно в едната стая съм заложил 18 глидера - умножавам 18 х 57,8 и получавам 1040 вата от този радиатор.
Сега, това означава ли, че тези ватове трябва да се осигуряват непрекъснато за да грее с толкова? Излиза че този радиатор ще харчи: 1,04/4,12=252 грама пелети?
Италианските камини произвеждат повече киловати от 4,12 с това голямо КПД, но не са ми по джоба. Сметката може да се повтори с италианска, но да се вземе 4,7 кв от 1 кг пелети ... примерно.
Също се чудя в една малка стаичка 10 кв.м. на 2,90 м таван дали да й сложа 12 глидера, или да затворя вратата към нея и да топля хол и спалня, чиито стени граничат с тази стаичка. Как ще е по-добре за разхода на гориво според вас?

п.п. уфф, забравих за термовентилите. Работа спрямо топлозагубите ... Нали досега съм карал без заради печката на дърва ](*,)
syncho - майстор
Забравяш също, че при различно делта Т, радиаторите отдават различна мощност.
LazarGanev - "Велик майстор"
andy_forresite написа:
И примерно в едната стая съм заложил 18 глидера - умножавам 18 х 57,8 и получавам 1040 вата от този радиатор.
Сега, това означава ли, че тези ватове трябва да се осигуряват непрекъснато за да грее с толкова? Излиза че този радиатор ще харчи: 1,04/4,12=252 грама пелети?
Радиаторът не харчи пелети, харчат ги стените и прозорците :) . Още 2 радиатора по 18 глидера да сложиш в тази стая, пак толкова пелети ще трябват за отоплението и. :wink:
димитар кисиов - специалист
ако заменим котела с камина ще я приемем ли радушно в хола . трябва да се преценят плюсовете и недостатъците а щом ни харесва така да е .нека си сметнем предварително кое какво и колко ще ни гори аз лично много трудно бих дал мнение как ще е по добре ,това си е трайна инвестиция нека не се бърза с решения
s_s1 - специалист
Камината е красива, но шуми и е източник на прах, когато се зарежда и още повече когато се чисти.
При повече мощност в радиаторите е по-добър комфорта, при големи студове котела пак работи на 60С, което е добре, защото при 80С котела не е толкова икономичен, като при 60С.
Cnb
Здравейте! Искам да попитам за мнения за котли Pelletech compact 25, MCZ compact 24 и Kostrzewa mini bio 20. Предварително благодаря!

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: