Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
От Ковида е -седим в къщи и камините горят по цял ден. :wink:
morfei1 - специалист
пон дек 14, 2020 3:57 pmpechkata написа:
Морфи и ти ли харчиш по две чувалчета на 24 горене... :?
Да, при 24/7 съм между 2 - 3чувала според зависи от външните температури. Миналата година така вървеше и тази до сега пак така върви. При топъл Октомври/Април падам на 1 чувал, но с режим 12-14часа. Студените стартове си лапат доста гориво, поне при мен. Гледам да ги избягвам.

Примерно, за изминалата седмица - вчера преброих 14чувала изгорени. Предходните 2 седмици беше доста по-студено и бях по 20 чувала на седмица. Общо взето работи ли 24часа в денонощието под 2 чувала не мога да падна и да искам. Мен ме устройва като разход за работа без график изолация и т.н.т. Винаги е топло. В началото си правише 3-4 при по студенко и до 4.5 - 5 торби през декември/януари като стой та гледай.... Поопознахме се с горелката :-D , подобриха се малко нещата.

Ковида на мен не ми се отразява от към разход понеже котлето всеки сезон така си работи.
pechkata - специалист
24/7 - какво ще рече това...?
fbr - майстор
24 часа, 7 дни в седмицата. демек нон стоп
Последните два разхода са най яки.
пон дек 14, 2020 6:08 pmpechkata написа:
пон дек 14, 2020 6:48 pmfbr написа:
Мене ма е срам да са похваля с торбичката.

86-100 квадрата, че топля и котелното. Супер дограма, почти изолирани тавани, не съвсем стени, на пода никой, втори етаж, отдолу никой не топли, 12/365-6, не си изключвам контролера. Като му скимне, почва отоплението, а календара не го интересува.
Печка, 12/365-6 значи че отоплението ми е включено целогодишно.
А, забрайх новото изискване за инфо за системата. Ми хризантема е. Интеграл от пелети, дърва/въглища и природен газ. Ако ми доскучее може и да термопомпя.

пп. Пак забравих. Имам слънчеви колектори, които са интегрирани в отоплителната система.
Mcl - специалист
пон дек 14, 2020 8:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Последните два разхода са най яки.
пон дек 14, 2020 6:08 pmpechkata написа:
пон дек 14, 2020 6:48 pmfbr написа:
Мене ма е срам да са похваля с торбичката.

86-100 квадрата, че топля и котелното. Супер дограма, почти изолирани тавани, не съвсем стени, на пода никой, втори етаж, отдолу никой не топли, 12/365-6, не си изключвам контролера. Като му скимне, почва отоплението, а календара не го интересува.
Печка, 12/365-6 значи че отоплението ми е включено целогодишно.
А, забрайх новото изискване за инфо за системата. Ми хризантема е. Интеграл от пелети, дърва/въглища и природен газ. Ако ми доскучее може и да термопомпя.

пп. Пак забравих. Имам слънчеви колектори, които са интегрирани в отоплителната система.
Ей браво не се шегуваш, ама не разбрахме разхода колко ти е в крайна сметка. :-D :-D :-D
пон дек 14, 2020 8:39 pmMcl написа:
... ама не разбрахме разхода колко ти е в крайна сметка. :-D :-D :-D
Малко под 15 кг.- 12-13.Правя си експерименти, с последните изостанали пелети, от 2019та. Пелетарникът поема отоплението от газовият и засичам. Не смятам изразходените по време на "развъртането", за да е коректна засечката.
Торбичка е по малко от чувал, нали?
Mcl - специалист
пон дек 14, 2020 8:48 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон дек 14, 2020 8:39 pmMcl написа:
... ама не разбрахме разхода колко ти е в крайна сметка. :-D :-D :-D
Малко под 15 кг.- 12-13.Правя си експерименти, с последните изостанали пелети, от 2019та. Пелетарникът поема отоплението от газовият и засичам. Не смятам изразходените по време на "развъртането", за да е коректна засечката.
Торбичка е по малко от чувал, нали?
Зависи от торбичката,ама да приемем че е така.
nikolatch - напреднал
пон дек 14, 2020 11:18 ammorfei1 написа:
пон дек 14, 2020 10:55 amnikolatch написа:
Благодаря ти за изчерпателния отговор.Наби ми се на око както казваш за пепелта от ниските градуси нали под 70.Пепелта ми стана същата както ти обесняваш.Въпроса ми е на колко да я направя подходяща 70/75 ?Благодаря ти още веднъж.
Ще ти дам пример с моята печка и инсталация.

Темп включване на помпата 55C
Помпата ми е на 1-ва степен (но там зависи от възможностите на самата помпа)
Максимална температура вода на печката 80C
Минимална температура на печката 60C (това е температура при която се подава команда старт, ако печката е изключила по макс темп) имай предвид, че докато запали минават още 5мин. и докато печката влезне отново в режим на пълна мощност температурата на водата на печкаат вече е около 54-55C, понеже помпата върти и топли, доколкото може да се каже топлене с 55C.

....та при този режим на работа, средната температура на изходящата вода на печката за изминалото денонщие е 66C. Имах една по-дълга пауза от 2:30часа, понеже правих пълно седмичното почиставне на печката барабар с кюнците. Дори и да не беше тази по-дълга пауза, разликата в средната температура нямаше да е кой знае колко по-висока.

На база на това, Аз те съветвам да зададеш температура на печката 80C. И ако е възможно ограничи малко максималната мощност на печката до радиаторната мощност или малко под нея при 80/60/24.
Това със водата да ми пали примерно като е изгаснала на 60 да пали като при тебе или на 55. Не знам от къде мога да видя кой параметър е за тази настройка като изгасне да пали при дадена мин темп на водата.Ако знаеш или някой друг ако знае нека споделите.Благодаря.
pechkata - специалист
пон дек 14, 2020 10:35 ammorfei1 написа:

Печката съм я скопил на 20kw максимална мощност, водата ми е зададена на 80C, печката пали при охлаждане на темп 60C. Помпата включва на 55C. Имам стаен термостат, но не го използвам, понеже изпуща водата и след старт си наваксва спестеното от по дългата почивка. Печката се налага да работи отново повече време в нискотемпературен режим , докато темперира системата отново, а това не води до икономия. Термо главите и на двато етажа са зададени да подържат 24C. Първоначално е малко по топличко, но в рамките на 1-2 дена всичко поема и се темперира. Разхода ми е много подобен на твоя.
Минах на твоето задание 70 гр. на котела и връщаща 55/60 гр. 24 гр. в стаите и резултата е такъв...

Прикачен файл

изтеглен файл.png
изтеглен файл.png (28.26 KиБ) Видяна 875 пъти

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: