• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Предлагам ти да оставиш на страна предположенията и да се захванеш с точни сметки. Точно ката в подписа ти. И аз като малък, смятах да завържа за един стол електродвигател на 12в , а под стола да завържа един акумулатор . Реално ги имаше в гаража и даже изчислих, че ако намеря само една перка, ще мога да си направя хеликоптер, който да лети над 2 часа с едно зареждане на акумулатора, защото толкова време се въртеше двигателчето след пълно зареждане на акумулатора.
Не знам защо, но това беше първата ми асоциация, като видях картинката ти, а дори бях забравил тези мои фантазии и не съм ги споменавал от поне 25 години.
2v6 - майстор
boretobobo написа:
Захранването пак е от слънцето и е минимално
Доста по-лесно и по-евтино ще ти излезе с нагревателния кабел (може и с обикновена гола жица от кантал) да нагряваш през деня една тухла, която ще ти грее после цяла нощ ...
Тани - модератор
Ако ще е тухла, може и на пи-високо температурни източници да мине :wink: Например с пламък от запалка :)
Вече си представям изненадата му, като пробва за колко време ще се загрее онази тръба:
boretobobo написа:
Относно нагревателния кабел идеята е нагрявам един сноп тръби като на снимката.
70 см от кабела нагрява една тръба 40 гр без изолация за 3 минути а максималната мощност
е 30w на метър а не минимална.
Пък и, ако намали пламъчето, с една туристическа бутилка газ може да изкара цял сезон :idea:
boretobobo - специалист
Идеята не е моя измислена е преди години и е работела перфектно.
Ползвано е във фурна 80 броя такива тръби разпределени на ветрило вътре а другият
край се подгрявал с огън.Но след основен ремонт на фурната и подмяна на старо оборудване
с ново.На хамалите за да изхвърлят боклука и почистят основно им платили в скраб.
Не знам какъв е бил точно модела на тръбите но са работели на същия принцип.
шоп - майстор
boretobobo, чесно да си призная и аз не мога да разбера тази система!

Защо за бога загряваш с намотан кабел тръби??? Така разчиташ на кондукция.

При положение, че тези кабели ги захранваш с ел.ток не е ли по-лесно тока директно да нагрява потопен нагревател директно във водно подовото? Така премахваш тръбите и топлообменика.

Моля те разясни.
boretobobo - специалист
Кабела е много икономичен а медните тръби се нагряват много бързо с малко енергия
така с 1 Опит който си направих.
Подгрях 1 тръба до 40с а вчра 9 бр тръби пак със същият кабел пак 40с за същото време
kuuuuuul - майстор
От къде намери този много икономичен кабел :shock: ,иcкам и аз такъв?
syncho - майстор
boretobobo явно аз ще трябва да ти кажа това, което другите със заобикалки се опитват да ти подскажат... не се занимавай с глупости! Всяко прехвърляне на енергия има рагуби. Ти го правиш колко пъти? Или с тока направо подгрявай подата, а не индиректно чрез спорен топлообмен, или затопляй директно водата със слънцето. Няма такова нещо като икономичен електрически нагревател! Той грее толкова, колкото му подадеш - ако му подаваш 1кВ ще харчи 1кВ и ще грее за 1кВ, ако му подаваш 100В, ще харчи 100В и ще грее колкото за 100В, а не колкото за 200В.
boretobobo - специалист
kuuuuuul написа:
От къде намери този много икономичен кабел :shock: ,иcкам и аз такъв?
Икономични икономични колко да са икономични 4 м кабел 120 вата 60 70 градуса
ivanovbg - майстор
boretobobo написа:
Кабела е много икономичен а медните тръби се нагряват много бързо с малко енергия
така с 1 Опит който си направих.
Подгрях 1 тръба до 40с а вчра 9 бр тръби пак със същият кабел пак 40с за същото време
А пробва ли да ги напълниш с вода?
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: