• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v - специалист
klambrev написа:
Малко извън темата, как се решава проблема с високото налягане при конвекционална ТП вода-вода, спира се помпата на водата от страната на ниското налягане ли ? или можеби се измества трв-то ?
Спиране на сондажната помпа само ако няма други методи , а е нужно да се предпази компресора. Така се влошава COP-а и намалява изходната мощност. Ако има ТРВ е супер, може да си настроиш системата оптимално. Ако ще се използва капилярка трябва предварително да се вземе предвид,че системата ще прави малко по-голямо налягане от необходимото. В моя случай добавих втора капилярка паралено. След пускане се оказа,че при ниските обороти ( инверторен климатик) налягането ( за неговата стойност съдя приблизително на база температурата ) е твърде ниско и се наложи да премачкам малко едната докато натъманя накакви режими. При инвертор с капилярка обаче е малко мъка. С компресор с фиксирани обороти е много по-лесно да се оптимизира системата. Нека специалистите кажат,но май фреоновите пари трябва да са около 8-10гр. над температурата на водата.
ПП не съм специалист, споделям наблюденията си от краткия ми опит.
mindless - специалист
Попаднах на още стойности за СОР на въздух-вода термопомппи в широк температурен диапазон става дума за Toshiba ESTIA:

Прикачен файл

estia_COP_11_2_en.jpg
estia_COP_11_2_en.jpg (64 KиБ) Видяна 4045 пъти
kpacи - специалист
klambrev написа:
Малко извън темата, как се решава проблема с високото налягане при конвекционална ТП вода-вода, спира се помпата на водата от страната на ниското налягане ли ? или можеби се измества трв-то ?
И на мен ми се струва, че машината ми нещо не работи в режим. Замервам температура на тръбата на изхода на компресора 86 гр. а след кондензатора показва 40гр. като там замервам и налягане и показва 19 бара. За R22 според скалата на манометъра при 19 бара температурата трябва да е 52 гр. Нямам възможност да закача манометъра преди кондензатора.
Има ли някой идея защо е толкова висока темп. на изхода на компресора?
2v6 - майстор
kpacи написа:
klambrev написа:
И на мен ми се струва, че машината ми нещо не работи в режим. Замервам температура на тръбата на изхода на компресора 86 гр. а след кондензатора показва 40гр. като там замервам и налягане и показва 19 бара. За R22 според скалата на манометъра при 19 бара температурата трябва да е 52 гр. Нямам възможност да закача манометъра преди кондензатора.
Има ли някой идея защо е толкова висока темп. на изхода на компресора?
Това при каква външна температура е?
Каква е температурата на фреона на вход на компресора (в горната част на питата)?
При студено време се задържа повече фреон отвън и това може да доведе до недостиг и повишаване на температурата на изход :idea:
kpacи - специалист
2v6 написа:
Това при каква външна температура е?
Каква е температурата на фреона на вход на компресора (в горната част на питата)?
ТП вода-вода
Иначе температурата на фреона на вход на компресора е 11-12гр.
Ahmakov - специалист
Температура 86С на изхода на инверторен компресор са идеални като стойност. Явно машината работи под номиналната си мощност и за това ти показва 19 бара и 40С. Преохлажда се течния фреон, което е нормално и няма място за притеснение. Преди кондензатора нялягането ще е 19,1 бара и трудно ще хванеш разликата, с обикновен манометър.
При ON/OFF машини, в зависимост от условията на работа, температурата на изхода на компресора нормално, може и да подминава 100С.
Ако машината е ON/OFF ,при тези условия ,температурата след компресора трябва да е 88С, а след кондензатора 40С и налягането трябва да е 18,2 бара.
kpacи - специалист
Ахмаков, благодаря за компетентното мнение. Значи споко. Машината ми по принцип си е проектирана он/оф но аз съм сложил честотен инвертор и в момента я ползвам така - включва на 38,00 hZ и като почне да загрява изходящата от кондензатора вода инвертора пада на 30,00 hZ. Означава ли това, че е инвертор? Май не!!
Ако примем, че сега температурите и наляганията са добре, лятото излиза че не са нормални. Лятно време като съм на охлаждане т на фреона е 78 / 21 при кондензатора.
2v6 - майстор
Ahmakov написа:
Температура 86С на изхода на инверторен компресор са идеални като стойност. Явно машината работи под номиналната си мощност и за това ти показва 19 бара и 40С. Преохлажда се течния фреон, което е нормално и няма място за притеснение...
Да, не е проблем да работи така.
Въпроса е защо според теб при по-ниска мощност на компресора ще се получи преохлаждане на вход (и то на термопомпа вода-вода) и в същото време прегряване на изход?
Би ли обяснил по-подробно?
kpacи написа:
...
Машината ми по принцип си е проектирана он/оф но аз съм сложил честотен инвертор и в момента я ползвам така - включва на 38,00 hZ и като почне да загрява изходящата от кондензатора вода инвертора пада на 30,00 hZ. Означава ли това, че е инвертор? Май не!!
...
Щом имаш инвертор значи си с инвертор - трето положение няма :)
Каква мощност ти е компресора? Какъв е модела на инвертора?
Дроселирането с капилярка ли е или с ТРВ?
Какви са температурите вход-изход на водата при температура фреон 40 градуса на изход от топлообменника?
kpacи - специалист
2v6 написа:
Щом имаш инвертор значи си с инвертор - трето положение няма :)
Каква мощност ти е компресора? Какъв е модела на инвертора?
Дроселирането с капилярка ли е или с ТРВ?
Какви са температурите вход-изход на водата при температура фреон 40 градуса на изход от топлообменника?
Компресора е ZR94KCE-TFD 5.5kW, а инвертора е iG5A-5.5kW.
С ТРВ.
Температурите на водата вход/изход са 38/42С.
phoenix - специалист
Такаааа, давам и аз информация за моята термопомпа:
Сметките за ток,
септември - 35 лв.
октомври - 80 лв.
ноември -106 лв.
декември - 138 лв.

и една снимка от преди минута: :partyman: Т вън = (миннус)-8,5, Т вътре. = 23,4, Моментна консумация 1398 W (1,38kW)
Изображение
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: