• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milenskior - специалист
Аз и в момента не съм виждал температура на изгорелите газове по-висока от 110 градуса, да не кажа, че в 80% от работата на горелката са 70-80(това го постигам с преграда, турболатори и температура на водата 50 градуса, тъй като радиаторите ми са преоразмерени).
Температурата я следя с термометър със сонда 100 мм забита в кюнеца на изхода на котела.
Въпреки това не мога да съм сигурен че съм постигнал добро КПД на котела, защото не е измервано.
А иначе огнище мисля да си правя именно заради слънчогледовите пелети, а повишаването на КПД-то ще е допълнителна полза.
Обаче ако огнището и допълнителния ход не докарат КПД поне 90%, то може би ще е по-добре да си купувам друг котел(пелетен), въпреки че с огнището и горелката от долу преминаването на дърва и въглища ще е буквално за 5 минути, което не е за пренебрегване.
Ruseff - специалист
За твърдението си изхождам въз основа на някаква логика,че при модел U 26 и предкамера,огъня "бие" буквално в предната тапа на скарата,и пак по логика топлината търси пътя нагоре,а на практика долната скара,която си е част от водната риза,остава не подгрята.За КПД не знам проценти,но мисля-след като усвояемостта е добра и газовете са толкова ниски,би трябвало да е в приемливи граници.
Svezar - специалист
Добре де,четейки всички теми и сравнявайки разхода за съпоставими квадратури и поддържана температура разбирам ,че разхода ми е сходен с хора които казват че темп. на изходящите газове не им превишавала 100 градуса, а моята в работен режим /загрял котел и поддържащо горене/ се движи между 180 и 220 в зависимост колко е студено навън и на каква мощност съм го направил да работи,та как става тази работа според вас !? Преди малко слизах при комшията който е с камина Burnit Comfort и на минимална степен на горене при температура на водата 58 градуса изходящите газове бяха 180-190 градуса /има си вграден датчик/ ,като я засилихме малко за проба станаха 210-220 пък вие си приказвайте за 80 градуса на самоделките....ние Ше верваме !
Последна промяна от Svezar на чет яну 08, 2015 6:33 pm, променено общо 1 път.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
geniya, не говоря наизуст естествено, а на замервания, които съм правил лично и съм документирал. И не става въпрос за еднократни замервания, а за редовни. Нямам времето и волята да си водя ежедневна таблица като тебе, макар че започнах :) . И аз като тебе и като много други имах съществуващ котел, сложих му горелка и бях доволен, че в къщи е топло срещу 1-2 чувала пелети, което ме устройва, защото нямам никакви грижи - на два дни ходя да сипвам пелети и на 2 седмици да чистя пепелника. Нямах време да правя замервания, но смених пелетите с едни евтини за 250лв/тон, които се оказаха много ниско калорични, а в същото време обемни и леки и така се оказа, че с тях трябваше да зареждам всеки ден бункера. Почнах да водя записки за разхода и за показанията на топломера, понеже имам монтиран и такъв и установих, че 60кг от тези пелети отговарят на 45кг стандартни, но по-важното е, че като сложих газанализатора замерих КПД=63% (работеше на минимална мощност) и останах шокиран :shock: ! Котелът ми попадна чисто нов, неработил, стоманен, производство на бившата ГДР, беше с вградена помпа, управление и дори колектори за подвързване на 5 радиатора, така че го мислех за читав. След 2 часа бях на друг обект , където скоро бяхме монтирали и пуснали котел Грейко Експерт 20 - сложих газанализатора и замерих КПД=91%. Имам разпечатки от замерванията и мога да го покажа. Досега КПД над 90% съм мерил единствено на Пелетерм. При Виадруси и Бошове съм замервал около 86=87% с горелки ГП4 на Ерато.Мислех сега по празниците да направя пресни замервания, но малко се отлагат, понеже нещо ми се повреди газанализатора и съм го пратил на ремонт. Като го взема ще продължа и ще публикувам резултатите
Ти пък сега сравняваш котел от който едва ли може да се намери въобще.Щом като КПД-то му е 63% на пелети, то колко е на друго гориво?Едва ли ще подмине 70-72%.Направи сравнение ако можеш на котили които са масови, всички ги знаем:Виадрус, Дакон Дор, Бош, Симе, Демрад и др.
mityom - специалист
Отоплявам 2 етажа по 3 стаи и коридор от 4 стаи от къща като стаите без отопление са намалени и държат около 15*, 2 бани които са на стълбите извън етажите и бойлер 200л на сънсистем но сега го грее само горната серпентина и е около 100л,общо отопляваната площ е около 100кв. м.без намалените стаи.Къщата е с 5см EPS и добра дървена дограма с уплътнения.Котела ми е 35кв на дърва 50 на въглища и 90 на нафта (има място за горелка).На сезон горя по 2 тона домбас и около 5 кубика дърва за разпалка и чат-пат след въглищата.Котела се зарежда еднократно и се пали към 13 14ч и гори около 9ч на 60* като в стаите е 22-25*,зависи от разположението (имам само 2 термо глави засега),сутрин в стаите е 19-21* радяторите са 5 бр чугун 1 бр панелен с подово в кухнята,лира и подово в банята,топля 300л вода в системата.
Сложих самоделна горелка копие на фероли с управление на натурела на котела под водната скара, притворих клапата на димните газове и направих една ламарина която забавя газовете в котела и запалих.Резултата е 30кг пелети за 9ч като 7-8кг изгарят докато вдигнат системата до 60* и температура на димните газове измерена отвън на кюнеца 120* на максимална степен на горелката и около 80 при загрял на 60* котел и модулация на ниска степен на горелката.По време на опита вън беше -4*
Та според вас бива ли и заслужава ли си минаването изцяло на пелети и с колко ще се оскъпи зимата,сега карам с по 1000лв.
6osi6 - майстор
geniya написа:
Направи сравнение ако можеш на котили които са масови, всички ги знаем:Виадрус, Дакон Дор, Бош, Симе, Демрад и др.
За Лазар при соца бензинът е бил 25 стинки, заплатата хиляда лева и в София е имало 1 милион коли. Толкова за сравненията му.
eshk0 - специалист
Отклонявам се малко от теамата :-D но реших да попитам тук, тъй като много са запознати с изолацията-стиропор-а.
8 см стиропор добре ли е за външна изолация? Един приятел ми предлага квадрата за 5 лв, добре ли е като цена? Но трябва да проверя точно колко е плътността, мисля че най-важния фактор е плътността при стиропор-а :? Колко трябва да е плътността на един добър стиропор :? :)
geniya - специалист
Както е казал Мечо Пух в едно детско филмче "Колкото повече, толкова повече", стиропора от 8см няма как да е с плътност под 20кг/м3.Ако можеш сложи повече от 8см, разликата между 8 и 10см например ще около 1лв.Има теми в раздел "Саниране", разгледай ги.
шоп - майстор
geniya написа:
Има разход от 1-1,5чувала на ден, в момента при мен е така колкото и невероятно да е според теб.Интересно ми е друго, когато настроя горелката с малки разлики между мощностите например 5,3,1 дава много по-добър разход.С тези настройки работи 1ч30 макс. 2часа и изключва.Почива около 2ч. и стартира отново.Ако настроя разликата например 17,10,2 работи почти нон-стоп като достига температура на водата доста по-бавно естествено и разхода е с 30% повече.Така кривата на температурата в стаите през денонощието е много по-равна естествено, но като цяло комфорта е същия, както и с настройките по-горе.Нагара който натрупва в горивната камера е в повече.Може би този ефект се получава от факта, че ми са преоразмерени радиаторите и Тводата=57оС в тези външни температури вътре в стаите е 24,0-25,1оС.В този разход не влиза загряването на бойлера, той работи само на ток.Според мен този вариант бойлера на ток води до икономия при отоплението с пелети.Ако може някой да ме обори.Извод:Изолация на степен 3 и преоразмерена ниско-температурна система, бойлера на ток = нисък разход.Това е моето виждане.Разход трябва да е макс. 2чувала за да не бърка много дълбоко в джоба.Това е за 100-110м2.

geniya, нищо лично, но определено поста ти е за в темата "бисери"
как така бойлера ти е на ток и ти е евтино?!? Както знаем всички тока е най-скъпата енергия. Ми тогава за да икономисаш пелети мини и отоплението на ток за да ти е по-евтино!!! Направо се изумих!
Стиви - специалист
Гения подхожда гениално, като не мисли на парче, а като система! Гледа общото, а не частния случай. Ако за да повиши температурата на топлоносителя до подходяща за БГВ разходите му са по-големи, отколкото да си я топли на ток, то значи икономисва като цяло! Бойлер се топли еднократно, а разходите за отопление са денонощни :wink:
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: