• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Мноооого сложно.
При РВ сложно ние нямаме киловати и не можем да му казваме на коя степен да гори. На РВ можеш да му местиш температурата лесно но в момента в който я увеличиш то тръгва и я настига. А градусите са само 80. Сега и по принцип съм на 70 гр. На зима като стане -10 ще ги вдигна на 75.
Ако искаш да ти пратя 2-3 чувала слънчогледови хубави пелети подарък . Ама доставката я плащаш ти.
andy_forresite - майстор
Досега не са ми правили подаръци. Ако си сериозен, ще приема от чисто любопитство :) Нека са 2 да не би да не ти стигнат и да ме караш да ти купувам на в зима пелети :partyman:

Добре де, нали радиаторите ги дават 10 киловата. Те са толкова при 90/70/20. Аз първите две не мога да стигна посмъртно, но градусите в стаите поне на този етап може да се постигнат. Предполага се, че за да отдадат 10 кв при тези температури трябва да получат енергията от гориво Х кг с калоричност Y при КПД Z. При мен излиза че за да получа 10 кв от тях, трябва да им дам минимум 14-15 кв. Е нЕма как да е вярно това. Получавам зорлем 5 кв при подадени 10 :lol: На ток с обикновени печки с открити реотани ще е същата цена за отопление на тези три пикливи стаи и то на дневна тарифа че на нощна нещата ще се обърнат.
gnt69 - майстор
Давай на лични един адрес или офис и ги засилвам. Имам и камина в къщи на дърва френска чугунена няма да остана на студено. Като свършат пелетите или тока минавам на аналогово отопление. :partyman:
шоп - майстор
andy_forresite написа:
Ако знаех как ще работи торч и без да знам как щеше да е с друга комбинация, щях да си взема стар котел за 500 лева, да звънна на Н. Ганев да ме светне какво и как да преправя, бам една RB и те така.
Като незнаещ как трябва да работи една отоплителна инсталация с пелети аз съм недоволен. Слава богу че съм един на хиляда от греещите се с пелети. Нека да им е топло на хората и евтино :)
Анди, ако беше направил тази комбинация щеще да си два пъти по-разочарова.

Според мен не може да осмислиш едно. Дали ще си с Торч, Грейко, GP 4 генерация, когато нямаш топлоизолация, а имаш духащи дървени прозорци е това положението.

Пелетите са скъпо и мързеливо отопление, но изискват малки топлозагуби на сградата. Когато отоплителният сезон започне горелката не трябва да се гаси. Помещенията се темперират за 1-2 дни и после горелката си мърка и разхода не е голям. Но това последното май не можеш да го разбереш и при няколко часа на ден отопление мъчиш себе си. :? :? :? и запалката :) Много ми е чудно защо се дават едни пари за горелка с минимална мошност 3 киловата, когато тя няма да работи никога на тази мошност, защото тъкмо ще започне да влиза в режим и и се дръпва шалтера :x

Нямаш неизгорели пелети, имаш светъл цвят в котела, темп. на димните газове ти е добра... какво искаш повече? Всичко ти е ОК. Просто са ти големи топлозагубите и разхода ти при застудяване ще е още по-голям.

Опитай една седмица през деня да си на 21 градуса в помещенията, нощно време 20 да кажем и сподели. Изолирай прозорците с лента или поне с тиксо.
Успехи!
andy_forresite - майстор
За какво духане на прозорци говорим, след като двата радиатора са в стаи, където единият прозорец е стар двоен дървен и да подухва, но вътре сега е 20 градуса. А в другата стая съм сложил дограма с U=1.3 и пак е 20 градуса. Къде са тези големи топлозазгуби че не ги виждам?
Трябва да направя клип със затворен трипътен вентил котела да топли себе си на 5 кв. Ще го нагрея до 55 градуса, ще го огранича на 5 киловата, ще му задам 65 на него си и ще му пожелая успех. За 2 часа може и да успее да ги вдигне...
Тези три киловата са като съспенда на грейко. Нищо не греят, водата изстива, пробвал съм. Така че на 5 ще има някакво затопляне на водата в самия котел без да я праща на никъде. Само предполагам че на 4 кв ще се балансира на 55-56 гр и така ще си остане. Дип че майка ми е болна и лежи без да може да мръдне, иначе още днес след работа ще го направя това и ще го снимам. Може и да има някакво близко до обявеното КПД (плюс минус 20-30%), но под 1,5 кг пелети на час не го виждам къде е. Възможно е и аз да не разбирам какво трябва да става на практика.
Ще го оставя включен постоянно и знаеш ли какво ще стане? Ще изгори минимум 30 кг пелети за две стаи и температурата на радиаторите най-отгоре ще е 2-3 гр над телесната на човек и надолу ще са си студени. Това са 11 лева на ден. За 9,60 лева мога да включа по една реотанка 1 кв нон стоп за 24 часа. Разликата е че ще стане жега и ще трябва да ги изключа, а тук не.
Който е мераклия да идва с 3500 и да го взима. В комби ще се хване като се разглоби бункера.
nelim - специалист
Аууу, развод.. толкоз ли е зле положението? :)
И чак пък за всичко да е виновен котела...

Не мисля че отоплението на ток трябва да излиза по-евтино от това на пелети.. иначе какъв е смисъла от цялата инвестиция? (освен ако не си някъде в балканя дето често спира тока) :)
шоп - майстор
andy_forresite написа:
Къде са тези големи топлозазгуби че не ги виждам?
Стените и плочите се явяват един огромен топлинен акумулатор. При мен това са сигурно 80-100 тона. Трябват дни за да се нагреят и съответно дни за да изстинат. Когато нямаш външна изолация стените и плочите се явяват един огромен термомост. Премери температурата на една външна стена, умножи по квадратурата на всичко което има връска с околната температура и ще видиш сам от къде са топлозагубите.
andy_forresite написа:
Трябва да направя клип със затворен трипътен вентил котела да топли себе си на 5 кв. Ще го нагрея до 55 градуса, ще го огранича на 5 киловата, ще му задам 65 на него си и ще му пожелая успех. За 2 часа може и да успее да ги вдигне...
Направо не мога да проумея... Водата в торча не е много и при 5 киловата направо ще изври. Вкъщи съм с универсална горелка Екоенергия 35 киловата и донбаски въглища. За да не гасне горелката съм я настроил да подава 20 секунди шнека и после да почива 20 минути. Та при нищожни количества въглища, водата в котела стои на 57,5 до 58 градуса.
andy_forresite - майстор
Запалих го в 11:30 ч. Да не би да има минимум от присъединени радиатори, т.е. дали е с два или три да няма голяма разлика в разхода :?

Шоп, правя икономии не защото съм стиснат, а защото ситуацията е такава. Пожелавам си в петък по това време разходът да се стабилизира на около 20 кг/ден. С колко радиатора да работи? Пет са и малък бойлер 80 л?

Днес получих отзиви за моите слънчогледови пелети на РБ20 - топлят слабо и задръстват горелката, трябва да се почиства няколко пъти през деня за да гори нормално (подковата). Като получа 1-2 торби нова партида от друго място ще пиша резултата чисто и в смес 1:1 с такива от дървесина.

Малко описание на работата при старт с лимит 8 кв. и пословичните вече ДВА радиатора и бойлера. Температура вода при старт 20°, температура в 12:00 часа 52 градуса; Моментна мощност 4.5 кв 2 часа и 15 мин от запалване. Обемът вода е 40 литра котел с тръби около него, 22 литра в двата радиатора общо и нещо в бойлера. Сутринта беше на 47°.
А да, щях да забравя - сипах от последно купените пелети 100 чувалчета. Сипах едно в бункера уж да го гледам как ще горят довечера, ама го запалих сега. Опа, 3.5 кв =D>
gnt69 - майстор
Браво значи от пелетите е било. =D>
andy_forresite - майстор
gnt69, ти като вече придобил опит би ли ми казал проблем ли е ако пелетите при стискане палец и показалец се пукат и разпадат? Тези последните не мога да ги счупя.
  • 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: