Стиви ме разбра от раз.
Да приемем че цената на тока е 20ст kw/h дневна, 10ст.нощна.
За да загреем бойлера до работна температура е нужен 1ч. и 20мин. х 3kW=4kW за загряването.Тъй като работи само на нощна то са нужни 4kW=40ст.*30дни=12лв.= 120kW=100%КПД
При 340лв/тон за 12лв : 0,34лв/кг=35,29кг. х 4kW = 141,16kw x 85%КПД = 119kW
При положение, че топля водата макс. 55-57оС как да загрея бойлера над тази температура? Отделно при положение, че горелката пали когато я изкомандва контролера, то тогава как да управлявам клапана на бойлера като нямам пуснат кабел???
Мислиш ли, че не съм инсталирал бойлера и клапан за старт/стоп на циркулацията през серпентината?
Сега след като видя сметките мислиш ли, че не съм прав?
Да приемем че цената на тока е 20ст kw/h дневна, 10ст.нощна.
За да загреем бойлера до работна температура е нужен 1ч. и 20мин. х 3kW=4kW за загряването.Тъй като работи само на нощна то са нужни 4kW=40ст.*30дни=12лв.= 120kW=100%КПД
При 340лв/тон за 12лв : 0,34лв/кг=35,29кг. х 4kW = 141,16kw x 85%КПД = 119kW
При положение, че топля водата макс. 55-57оС как да загрея бойлера над тази температура? Отделно при положение, че горелката пали когато я изкомандва контролера, то тогава как да управлявам клапана на бойлера като нямам пуснат кабел???
Мислиш ли, че не съм инсталирал бойлера и клапан за старт/стоп на циркулацията през серпентината?
Сега след като видя сметките мислиш ли, че не съм прав?
шоп написа:geniya написа:Има разход от 1-1,5чувала на ден, в момента при мен е така колкото и невероятно да е според теб.Интересно ми е друго, когато настроя горелката с малки разлики между мощностите например 5,3,1 дава много по-добър разход.С тези настройки работи 1ч30 макс. 2часа и изключва.Почива около 2ч. и стартира отново.Ако настроя разликата например 17,10,2 работи почти нон-стоп като достига температура на водата доста по-бавно естествено и разхода е с 30% повече.Така кривата на температурата в стаите през денонощието е много по-равна естествено, но като цяло комфорта е същия, както и с настройките по-горе.Нагара който натрупва в горивната камера е в повече.Може би този ефект се получава от факта, че ми са преоразмерени радиаторите и Тводата=57оС в тези външни температури вътре в стаите е 24,0-25,1оС.В този разход не влиза загряването на бойлера, той работи само на ток.Според мен този вариант бойлера на ток води до икономия при отоплението с пелети.Ако може някой да ме обори.Извод:Изолация на степен 3 и преоразмерена ниско-температурна система, бойлера на ток = нисък разход.Това е моето виждане.Разход трябва да е макс. 2чувала за да не бърка много дълбоко в джоба.Това е за 100-110м2.
geniya, нищо лично, но определено поста ти е за в темата "бисери"
как така бойлера ти е на ток и ти е евтино?!? Както знаем всички тока е най-скъпата енергия. Ми тогава за да икономисаш пелети мини и отоплението на ток за да ти е по-евтино!!! Направо се изумих!